- Segons una enquesta elaborada pel COPCA i l'Idescat a 600 empreses catalanes que exporten regularment, 2 de cada 3 consideren que els mercats més estratègics per Catalunya són el Nord-est asiàtic i l'Europa de l'Est
- El 32% d'aquestes empreses declara exportar entre 2 i 5 productes, mentre que el 22,6% d'aquestes en ven més de 5. Només un 37% exporta un sol producte
- Generalment, el nombre de productes produïts per a cada empresa coincideix amb els productes que exporta, cosa que evidència l'aprofitament de l'economia global per part de les empreses exportadores catalanes
Les empreses exportadores catalanes opinen que el mercat més estratègic per a Catalunya és en primer lloc el Nord-est asiàtic. Així es desprèn de l'enquesta elaborada pel COPCA i l'Idescat. Segons aquest sondeig ?fet a partir de la consulta a 600 empreses catalanes exportadores regulars? gairebé 7 de cada 10 exportadors catalans veuen a Xina, Corea, Japó, Taiwan i Hong-Kong mercats estratègicament primordials per a les empreses catalanes. En segon lloc, el 66% d'aquests exportadors opina el mateix dels països que formen l'Europa de l'Est. Per contra, l'àrea considerada menys estratègica per a l'empresariat català és l'Àfrica Subsahariana, que coincideix amb el mercat amb menys perspectives d'obertura en els propers 12 mesos.
D'altra banda, el 55% de les empreses catalanes que exporten regularment, ho fan en més de 2 productes. D'aquestes, un 13% ven més de 10 productes a l'estranger; per contra, tan sols un 37% exporta un sol producte. És remarcable la importància de la diversificació productiva en algunes de les empreses exportadores catalanes; el 6,3% de les enquestades ven a l'estranger més de 50 tipus de productes diferents.
Així mateix, aquesta consulta evidencia la similitud existent entre el nombre de productes produïts i el nombre de productes exportats en aquestes empreses. Això permet concloure que les empreses catalanes que exporten regularment, venen a l'estranger pràcticament la totalitat dels productes que produeixen; prova de l'elevat grau d'internacionalització d'aquestes empreses i de l'aprofitament de l'economia global.
Anàlisi per branques d'activitat
Per branques d'activitat, les indústries de productes minerals no metàl·lics són les que tenen les exportacions més diversificades ja que el 60% de les empreses dedicades a aquestes activitats exporten més de 50 productes. Cal destacar també que el 42% de les empreses exportadores de tèxtil, confecció, cuir i calçat venen més de 10 productes a països estrangers, mentre que per a les indústries químiques aquest percentatge arriba al 25%.
Per contra, les empreses exportadores catalanes que venen menys productes a l'estranger són les de la fusta i el suro, on el 94% de les empreses enquestades exporten menys de 5 productes. Les segueixen les empreses de cautxú i matèries plàstiques, les metal·lúrgiques i les de fabricació de materials de transport, ja que al voltant del 80% d'aquestes exporta menys de 5 tipus de productes diferents.
Clima exportador 2on trimestre 2007: saldo positiu
Pel que fa a les xifres del clima exportador corresponent al segon trimestre de 2007, el 34% dels exportadors catalans valora a l'alça el seu nivell global d'activitat exportadora, mentre que el 17,6% ha apuntat una activitat exportadora a la baixa. L'enquesta mostra que el 44% d'aquestes empreses esperen un augment en la seva cartera de comandes a l'exterior pels propers 12 mesos, mentre que un 23% opina el contrari.
Per sectors d'activitat, són les indústries d'altres productes minerals no metàl·lics les que presenten un nivell d'activitat exportadora més elevat ja que el 73% de les empreses d'aquest sector declaren un nivell a l'alça; cal recordar que aquest sector és el més diversificat a nivell de productes dins les empreses exportadores catalanes. El sector amb una perspectiva menor és el de màquines d'oficina i instruments, ja que només un 1,8% de les empreses opina que té un nivell d'activitat exportadora a l'alça, mentre que un 42,5% opina que el té a la baixa.
Pel que fa a la cartera de comandes, si es compara la situació actual amb la dels propers dotze mesos, s'observa que tots els sectors excepte el de fabricació de materials de transport tenen unes expectatives més favorables. Dins dels sectors que esperen unes millores més notables destaquen precisament les d'altres productes minerals no metàl·lics, on un 77% dels enquestats respon que la seva cartera de comandes incrementarà els propers 12 mesos. El segueixen l'alimentació, begudes i tabac, amb unes perspectives a l'alça del 64%.
Pel que fa al volum de negocis a l'estranger, són les empreses amb unes vendes a l'estranger que es mouen entre els 3 i els 6 M d'€ les que declaren tenir un nivell global d'activitat internacional més a l'alça. Pel que fa a la cartera de comandes pels propers 12 mesos, totes les empreses exportadores, independentment de la seva dimensió, declaren tenir un saldo positiu, amb el 37% com a mínim de respostes a l'alça en cada una d'elles.
Pel que fa a la desagregació per àrees geogràfiques, les empreses exportadores esperen, a curt termini, incrementar les exportacions a tots els seus mercats habituals. En aquest sentit, aquells que susciten un major interès per a les empreses catalanes són l'Àsia, i la resta d'Europa que no pertany a la Unió Europea; el 55% i el 48% respectivament de les empreses que hi exporta espera incrementar les seves vendes.
D'altra banda, les perspectives més negatives les trobem a Amèrica; tan sols un 20 espera que les seves exportacions a la zona del NAFTA augmentin a curt termini i un 24,5% espera que ho facin a Amèrica del Sud. En aquest últim mercat, el 22% de les empreses enquestades espera una baixada de les seves vendes a curt termini.
Pel que fa a la perspectiva d'obertura a nous mercats en els propers 12 mesos, els països d'Europa de l'Est i d'Amèrica del Sud són els que presenten una visió més optimista; més del 40% dels empresaris catalans que actualment no exporten en aquesta zona, tenen intenció de fer-ho en els propers 12 mesos. Altres zones com l'Àfrica del Nord, l'Orient Mitjà o el Nord-est asiàtic es troben al voltant del 38%.