Oficina del President

President Mas: "El Govern pren mesures que ajudaran el país a aixecar el vol, ho fem els primers i amb molta decisió"

query_builder   7 setembre 2011 14:11

event_note Nota de premsa

President Mas: "El Govern pren mesures que ajudaran el país a aixecar el vol, ho fem els primers i amb molta decisió"

  • El cap de l’Executiu assegura que “el sistema d’immersió lingüística a Catalunya no canviarà” i que “la raó jurídica ens assisteix” perquè “la Llei d’educació de Catalunya empara el que estem fent, està vigent i no està recorreguda”
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha llançat aquest matí un “missatge de confiança i serenor” cap a la societat perquè, malgrat les dificultats que viu el país, “el vaixell està navegant i mantenint el rumb”. “No hem de presentar les polítiques d’ajustament com un daltabaix, com si ho haguéssim perdut tot”, ha assegurat. “Tenim els mateixos diners públics que teníem el 2007 i en aquell moment no hi havia la sensació que hi ha ara. En aquestes condicions podem sobreviure i ens podem enfortir, i quan sortim del túnel en el qual estem, si fem les coses com les hem de fer, en sortirem millor”, ha declarat.

En una entrevista al programa El Món a Rac1, el cap de l’Executiu ha explicat que el Govern ja fa mesos que està prenent mesures per “ajudar el país a aixecar el vol”. “Ho estem fent els primers i amb molta decisió”, ha remarcat. En aquest sentit, la primera política presa ha estat “endreçar la casa, posar ordre i fer neteja” en un exercici de responsabilitat per “salvar allò que és el fonament del nostre país i de l’estat del benestar”. El president també s’ha referit a les cinc lleis òmnibus que s’han enviat al Parlament per simplificar i agilitzar el funcionament del país i de l’Administració i a l’obertura de línies de finançament per valor 2.000M€ per ajudar les pimes a tenir finançament.

El cap de l’Executiu s’ha mostrat confiat que a partir del 2013 “la Generalitat estarà en millors condicions per intentar invertir més”, però ha explicat que es necessiten “el 2011 i el 2012 sencers per poder fer la feina d’endreçar la casa, la Generalitat, i després anar endreçant el conjunt del país”.

Davant la incertesa del panorama actual, Artur Mas ha explicat que no hi ha cap altra alternativa que continuar amb la política d’austeritat aplicada en els darrers mesos perquè “hi ha uns deutes acumulats que no poden seguir pujant al ritme que ho feien” i perquè “cal donar una imatge de seriositat i rigor perquè la gent es fiï de nosaltres”. Per això, ha explicat que els pressupostos per a l’any vinent seran també “continguts, sense alegries de major despesa”, però remarcant que “malgrat aquestes reduccions de pressupost, les coses bàsiques del país les estem atenent”.
 
“El sistema d’immersió lingüística de Catalunya no canviarà”

Al llarg de l’entrevista radiofònica, el cap de l’Executiu també ha remarcat el clar compromís del Govern de Catalunya en la defensa del model lingüístic català i ha assegurat que “l'idioma per Catalunya és una línia vermella que no es pot traspassar i el que tenim ho defensarem de totes, totes, perquè forma part de l'ànima del país”.

Artur Mas s’ha mostrat contundent a l’afirmar que “el sistema de normalització i d’immersió lingüística de Catalunya no canviaran” i ha assegurat que “la raó jurídica ens assisteix” perquè “el Tribunal Suprem no pot pretendre canviar el model lingüístic i educatiu general per casos estrictament particulars” si hi ha “lleis vigents a Catalunya que no estan recorregudes, com és el cas de la Llei d’educació”, que “empara i protegeix la immersió lingüística en català i l’ús del català com a llengua vehicular”. “Amb la llengua no s’hi juga i això ho hem de fer entendre perquè no hi juguen a cap país”, ha declarat.

El president de la Generalitat ha qualificat de “gravíssim error” la postura adoptada pel Partit Popular per “embolicar-se en un conflicte innecessari perquè no respon a cap realitat social important”. I ha assegurat que en cas que arribi a governar, “segons quina política segueixi en el tema lingüístic i identitari, és evident que amb l’actual Govern de la Generalitat hi haurà poca cosa a fer”.

Preguntat sobre la reforma constitucional, el president ha assegurat que “és un acte d’obediència i subordinació cap a la UE i, concretament a Alemanya, que és qui dicta les normes” i ha lamentat que aquest procés s’hagi aprofitat des de l’Estat “per fer allò que sempre volen fer amb qualsevol excusa: portar més poder al centre, a Madrid, i treure poder als que ells anomenen la perifèria, i per tant Catalunya”.

Respecte a un possible augment d’impostos sobre les rendes més altes, el president ha dit que “la gent que guanya més diners ha de fer una contribució més gran, i més en aquests moments”, però ha assegurat que “a Catalunya les rendes més altes paguen el tipus més alt de tot Espanya, el 49% de l’IRPF” i per tant ja s’està complint amb aquesta contribució. Artur Mas ha demanat que, en cas que l’Estat vulgui crear un nou impost, s’intenti “no tocar les classes mitjanes del país perquè són els que estan fent la principal contribució”.