La Cambra de Comerç i Indústria de Lleida i el Clúster Català d’Elaboradors de Productes Gourmet CATALONIA GOURMET organitzen del 12 al 15 de setembre amb la col·laboració, a través de Prodeca, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, una missió comercial inversa d’importadors de productes gourmet de Dinamarca, Finlàndia i Suècia.
La trobada entre empresaris catalans i escandinaus no és una acció puntual. Està emmarcada dins d’un pla d’introducció de productes catalans en aquests mercats que té com a segona fase, la visita de nous importadors i de periodistes danesos, finesos i suecs, a més de noruecs del 5 al 6 de març de 2012.
Participaran en la missió inversa del 12 al 15 de setembre, que consisteix en apropar l’oferta als potencials compradors i consumidors, 17 empreses catalanes del sector agroalimentari, que promocionaran aliments com ara els torrons, la mel, l’oli d’oliva, el vinagre, els bombons, els fruits secs, els embotits, les carns, les melmelades, les salses, les galetes, la xocolata i els formatges. També hi prendran part 6 empreses dels països importadors i es duran a terme al voltant de 50 entrevistes personalitzades entre les firmes catalanes interessades en exportar els seus productes i les empreses potencialment compradores.
Les companyies catalanes que assistiran a l’acció de promoció són Torrons Alemany, L’Arbequina, Bombons Cudié, Crit d’Or, Embotits Salgot, Erre de Vic, F&F Eurofoods, Can Bech, L’Olivera, El Rosal, Fruits Secs Puigdellivol, Mas d’en Nogues, Oleic Bovera, Olis de Catalunya, Chocolat Addition, Dama de Elaia i Tros de Sort. D’altra banda, participaran a la missió 2 empreses daneses (Vin og tapas i Made in Spain), 2 de sueques (Ametller i Nordiska Gourmet Kompaniet) i 2 de fineses (Casa gusto Ltd i Meira Nova Oy).
El programa de la missió començarà el dia 12 de setembre amb l’arribada dels diferents participants a Lleida. El dia 13 tindrà lloc l’acte de benvinguda a càrrec de representants de la Cambra de Comerç de Lleida, Catalonia Gourmet i del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, que també farà la presentació del sector gourmet català (9.15 h). De les 10 a les 18.30 h tindran lloc les reunions de treballen què les 17 empreses catalanes s’entrevistaran amb els potencials compradors dels països escandinaus. Durant tota la jornada del dia 14 hi haurà temps lliure per visitar les instal·lacions de les empreses catalanes i poder conèixer de quina manera tracten el producte gourmet.
Els països escandinaus tenen les rendes per càpita més altes del món, la qual cosa fa que suposin uns mercats molt interessants per a la comercialització dels productes gourmet. En general, els consumidors escandinaus són molt exigents, estan acostumats a l’alta qualitat i solen viatjar fora dels seus països, on entren en contacte amb altres cultures gastronòmiques. Els països nòrdics tenen poc assortiment de productes gourmet als seus lineals, és a dir, és un mercat gens saturat. Aquesta circumstància fa que Catalunya tingui al seu abast uns mercats molt interessants, que pot aprofitar fent valer el reconeixement internacional dels seus xefs i l’expansió de la cultura de les tapes.