• El curs comença amb les portes obertes als 3.271 centres públics i 1.369 centres concertats i privats d’arreu del país.
  • El nou curs arrenca amb 1.545.773 alumnes de tots els ensenyaments de règim general i especial, dels quals 1.280.232 són de règim general amb 1.025 nous grups
  • El nou curs té com a principals eixos l’enfortiment de la FP, el reforç de l’anglès, l’aposta per la digitalització dels centres, la major relació entre família i escola i l’activació de la cultura de l’esforç
  • Es manté la plantilla de professorat amb 67.054 docents
 
 
El nou curs escolar 2011-2012 ha començat amb normalitat. Aquest matí s’han obert les portes amb normalitat als 4.640 centres docents del país -3.271 públics i 1.369 concertats i privats-. En total, tornen aquest curs a escola 1.280.232 alumnes de règim general del total de 1.545.773 alumnes de tots els ensenyaments de règim general i especial.
 
El curs 2011-2012 s’inicia amb un seguit de novetats com són l’enfortiment de la Formació Professional com a alternativa als ensenyaments universitaris, el reforç de l’anglès, un canvi de model en la digitalització a les escoles, una major relació entre família i escola i l’activació de la cultura de l’esforç.
 
Aquest seguit d’eixos tenen com a principal objectiu lluitar contra el fracàs escolar. Per fer-ho possible, el Departament d’Ensenyament reforçarà tres aspectes: la detecció precoç de les dificultats, el Suport Escolar Personalitzat (SEP) i el foment de la lectura.
 
En total s’han creat 1.025 grups nous repartits amb infantil i primària (590) ESO i batxillerat (177) i FP i ensenyament d’adults (258).
 
Professorat i centres
 
El nou curs arrenca amb una plantilla de professorat de 67.054 docents, els mateixos que l’any passat, si bé amb un increment d’una hora lectiva setmanal per a cada docent. Davant les circumstàncies especials, el Departament ha garantit el manteniment de la mateixa plantilla docent per a fer front a l’increment de l’alumnat.
 
Respecte els 3.271 centres públics que hi ha aquest curs, 38 són nous centres, 23 s’han ampliat i/o rehabilitat, i 262 centres s’han beneficiat d’actuacions de millora. És destacable la reducció del nombre de mòduls prefabricats, que ha passat de 1.057 del curs passat als 1.015 mòduls el curs 2011-2012, després de 7 anys de creixement de la despesa en mòduls prefabricats.
 
Suport Escolar Personalitat
 
El Departament d’Ensenyament posa en marxa aquest curs el Suport Escolar Personalitzat (SEP) a les escoles públiques, com alternativa a la sisena hora. Aquest suport està adreçat a les escoles d’infantil i primària amb l’objectiu de donar un suport individualitzat o en petit grup per reforçar els aprenentatges bàsics dels alumnes, tant pels que necessiten reforçar la lectura o escriptura, pels que presenten retards en els aprenentatges bàsics, com per l’alumnat d’altes capacitats.
 
Al marge del SEP destaca l’impuls que el Departament d’Ensenyament atorgarà a la lectura. Aquest serà també el curs del Pla d’Impuls a la Lectura, un projecte a mig termini que vol fer de la lectura un element important en l’alumnat. Per això, s’establiran 3 grans eixos: l’aprenentatge de la lectura, l’ús de la lectura com a eina d’informació i de coneixements, i el desenvolupament de l’hàbit lector.
 
Suport a la Formació Professional
 
La Formació Professional serà un dels aspectes centrals del nou curs com a eina per combatre el fracàs escolar i ampliar l’oferta formativa un cop acabada l’etapa obligatòria. És per aquest motiu que Ensenyament augmenta la formació professional en 12.650 places, fet que suposa ampliar el percentatge d’alumnes que segueixen estudiant a partir dels 16 anys. Destaca també la creació de noves titulacions adaptades a les noves necessitats: CFGM de Gestió administrativa adaptada a l’àmbit jurídic, CFGS d’Eficiència energètica i energia solar tèrmica, CFGS de Desenvolupament d’aplicacions web i ensenyaments esportius (vela, busseig esportiu, espeleologia i hípica.
 
La presència de l’anglès serà significativa en la Formació Professional, implantant aquesta llengua en totes les titulacions, fet que pretén que afavoreixi la futura inserció professional de l’alumnat.
 
Aquest curs s’amplia també l’oferta en l’ensenyament a distància: l’Institut Obert de Catalunya creix un 34% respecte el curs passat oferint 54.726 matrícules.
 
Nou impuls a l’anglès
 
Aquest curs Ensenyament apostarà per donar un nou impuls de l’anglès: en els estudis de FP, 86.566 alumnes faran anglès, fet que significa 62.982 alumnes més que en el curs anterior.
 
Per al nou curs que ara arrenca s’han creat 3 noves Escoles Oficials d’Idiomes –Cornellà, Rubí, Barcelona-. El conjunt de les EOI de Catalunya ofereix 26.130 places d’anglès, fet que suposa 660 places més que l’any passat. D’altra banda, també augmenta en 1.687 l’alumnat previst matricular en l’anglès a distància de l’Institut Obert de Catalunya.
 
Digitalització a través de l’EduCAT 2.0
 
El curs 2011-2012 serà també el curs de la digitalització de les escoles i instituts a través de l’EduCAT 2.0. El Departament lliurarà als centres docents un total de 3.056 de pissarres digitals interactives.
 
Els centres de primària rebran també 16.267 ordinadors. En l’educació secundària, cal distingir els centres participants fins ara a l’1x1, que s’ha flexibilitzat per tal de poder fer-ho compatible amb els llibres i els instituts que no havien participat a l’1x1 i que ara s’incorporen a l’EduCAT 2.0.
 
Una major implicació de les famílies i coresponsabilitat
 
Un altre dels objectius del Departament d’Ensenyament per al nou curs és aconseguir una major implicació de la família en la tasca educativa dels seus fills/es. És per aquest motiu que properament es posarà en marxa un web adreçat a les famílies per tal que aquestes tinguin informació i material que les permeti participar de forma activa en el dia a dia escolar dels seus fills.
 
El curs 2011-2012 serà també el curs de la introducció dels treballs d’estiu i dels exàmens de setembre, amb l’objectiu de potenciar la cultura de l’esforç.
 
 
 
12 de setembre de 2011