Direcció General de Comunicació

Culte

El Govern modifica la Llei dels centres de culte per garantir el principi d'autonomia local

query_builder   13 setembre 2011 13:54

event_note Nota de premsa

El Govern modifica la Llei dels centres de culte per garantir el principi d'autonomia local

 
  • L’objectiu és garantir un absolut respecte al principi d’autonomia local i tenir en compte les necessitats pròpies de cada municipi
  • La nova llei no exigirà als municipis l’obligació de preveure en els seus plans urbanístics sòls on s’admetin usos religiosos de nova implantació
 
El Govern de la Generalitat ha aprovat el Projecte de llei pel qual es modifica la Llei 16/2009, de 22 de juliol, dels centres de culte. Aquesta Llei té per objecte garantir l’aplicació real i efectiva del dret de les esglésies, les confessions i les comunitats religioses a establir centres de culte i a disposar d’espais on desenvolupar les seves activitats, així com regular les condicions tècniques i materials mínimes que han de garantir la seguretat de les persones i les condicions adients de salubritat dels centres.
 
Algunes de les disposicions de la Llei dels centres de culte havien generat algunes dificultats en la seva aplicació que en feien necessària la seva modificació. En aquest sentit, per tal de garantir un absolut respecte al principi d’autonomia local i tenir en compte les necessitats pròpies de cada municipi, en la nova llei no s’exigirà als municipis l’obligació de preveure en els seus plans d’ordenació urbanística sòls on s’admetin els usos de caràcter religiós de nova implantació. Aquesta exigència, obligatòria en el text original, no serà exigible si els municipis no han detectat la necessitat d’implantar nous centres de culte en el seu territori.
 
En relació amb aquesta qüestió, s’elimina també l’obligació dels municipis d’adequar el planejament general a les previsions de la llei en un termini de 10 anys, ja que no es considera convenient imposar als ajuntaments una revisió forçosa del seu planejament quan no hi hagi una demanda o necessitat social prèvia. En aquest sentit, han de ser els mateixos ajuntaments els que constatin aquesta demanda o necessitat i facin la modificació del seu planejament.
 
D’altra banda, el Projecte de llei també introdueix la necessitat de prendre en consideració el grau d’implantació i d’arrelament de cadascuna de les esglésies, confessions i comunitats religioses al nostre país. Aquest és un aspecte que s’ha de valorar amb la finalitat de garantir que les administracions públiques ofereixin un tracte igualitari i no discriminatori en l’accés a equipaments i espais públics per dur a terme activitats esporàdiques de caràcter religiós.
Pel que fa a la regulació de les condicions tècniques i materials mínimes que han de complir els centres de culte, el text introdueix una previsió per la qual el compliment d’aquestes condicions haurà de respectar les característiques arquitectòniques, culturals, de tradició, històriques i els elements artístics.
 
Així mateix, en referència al compliment de la normativa vigent en matèria de protecció acústica, el projecte deixa clar que els centres de culte de nova implantació hauran de disposar de les mesures d’aïllament suficients per garantir la prevenció de molèsties cap a l’exterior i que tots els centres de culte han de complir amb les disposicions generals de protecció contra la contaminació acústica.
 
Amb la voluntat de no perjudicar les entitats religioses que ja estan duent a terme la seva activitat amb normalitat, el nou text amplia el termini per a l’adaptació dels centres preexistents fins a 10 anys a comptar des de l’entrada en vigor del Reglament 94/2010.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia