Direcció General de Comunicació

Codi Civil

El Govern aprova el projecte de llei que incentiva la constitució de noves fundacions

query_builder   13 setembre 2011 13:51

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el projecte de llei que incentiva la constitució de noves fundacions

 
  • La modificació del llibre tercer del Codi civil de Catalunya simplificarà els procediments administratius i disminuirà les quanties necessàries per a la seva constitució, que passen de 60.000 a 30.000 euros
 
El Govern ha aprovat avui el Projecte de llei de modificació del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, amb l’objectiu d’impulsar la creació de noves fundacions mitjançant la disminució de les quanties necessàries per a la seva constitució, de 60.000 a 30.000 euros. El nou text promogut per l’Executiu català també estableix mesures de simplificació administrativa, sense renunciar al necessari control de l’activitat de les fundacions.
 
El temps transcorregut des de l’entrada en vigor de la Llei 4/2008 ha estat suficient per constatar un excés en la regulació dels requisits per constituir fundacions a Catalunya així com l’intervencionisme pel que fa a l’organització i el funcionament d’aquestes entitats, fet que ha implicat, ocasionalment, un fre a la creació de noves fundacions. Les fundacions han esdevingut a Catalunya actors econòmics importants i la seva contribució resulta primordial per donar resposta a alguns dels reptes que planteja l’actual situació de crisi financera. Cal tenir en compte que fins i tot el Parlament Europeu ha instat la Unió Europea i els seus estats membres a tenir en compte les empreses d’economia social i la diversitat de formes d’empresa en les futures polítiques d’ocupació.
 
En conseqüència, l’Executiu català té la voluntat de promoure una reforma de la legislació que afecta les fundacions, orientada a la incorporació de les mesures de simplificació administrativa i al foment del sector.
 
En concret, i pel que fa a les principals novetats, el projecte que arribarà al Parlament disminueix les quanties necessàries per constituir fundacions, així com els percentatges relatius a les aportacions successives. La dotació inicial mínima necessària passarà de 60.000 a 30.000 euros, si bé es manté l’exigència de l’estudi de viabilitat econòmica dels dos primers anys.
 
Quant als aspectes relatius a l’organització i el funcionament de les fundacions, el projecte aposta per incrementar la seva autonomia de gestió. El nou text suprimeix la incompatibilitat entre el càrrec de patró i la possibilitat de prestació de serveis a càrrec de la fundació, en les fundacions considerades grans -de més de 25 treballadors amb un actiu superior a sis milions d’euros o un volum anual d’ingressos superior a tres milions d’euros-. Així doncs, s’elimina aquesta prohibició prevista pel text actual sempre que es tinguin en compte una sèrie de condicions de contractació i que els serveis que es prestin siguin diferents de les funcions pròpies de patró. La incompatibilitat del càrrec de patró amb l’exercici de funcions de direcció en aquest tipus de fundacions també se suprimeix.
 
Amb l’objectiu d’agilitzar les operacions de les fundacions, el Projecte de llei elimina també el règim d’autoritzacions que estava vigent per als supòsits en què la fundació duia a terme un acte de disposició, com ara la venda d’un immoble. L’autorització del Protectorat per a aquestes operacions serà necessària només quan així ho exigeixi el donant a la fundació o aquesta ho prevegi en els seus estatuts.  
 
El règim d’autoritzacions serà substituït per la declaració responsable, per la qual els patrons es responsabilitzen que una determinada operació (actes d’alienació de patrimoni o gravamen de béns) es du a terme en condicions adequades i resulta beneficiosa per a la fundació. El nou text estableix que, quan l’operació tingui una especial transcendència per la naturalesa dels béns o pel seu valor, s’haurà de presentar un informe validat per tècnics independents que justifiqui aquest benefici per a l’entitat i que l’operació respon a criteris economicofinancers i de mercat. 
 
El Patronat també podrà fer servir la figura de la declaració responsable per resoldre un conflicte d’interessos, en els casos en què els patrons o persones vinculades a la fundació vulguin fer una operació amb aquesta. Mitjançant aquest document, el Patronat podrà verificar que ha valorat el conflicte d’interessos i ha acordat dur a terme l’operació en haver quedat justificat que prevalen els interessos de la fundació per sobre dels particulars del patró o de les persones vinculades.
 
El nou text regula quin és el quòrum necessari per adoptar una declaració responsable, i altres aspectes, com ara els informes que l’han d’acompanyar, si escau, o els terminis en què s’ha de presentar al Protectorat.
 
Evolució del nombre de fundacions inscrites des del 2008
El Consell Executiu ha escoltat les demandes més importants del sector a l’hora d’afrontar la modificació del llibre tercer del Codi civil. Les dades sobre la creació de fundacions els últims anys demostren la necessitat d’aquest canvi. Així, l’any 2008 es van inscriure 148 noves fundacions; l’any 2009 aquest nombre es va reduir a 61; l’any 2010 se’n van registrar 59, i durant els sis primers mesos del 2011 se n’han creat 23.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia