Direcció General de Comunicació

Cooperació

El Govern aprova el Pla Anual de Cooperació 2011

query_builder   20 setembre 2011 15:03

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Pla Anual de Cooperació 2011

  • El Pla aposta per mantenir els principals compromisos i elements de consens de la política de cooperació al desenvolupament
  • Se cercarà el patrocini privat i l’accés a fons de la Unió Europea i la cooperació estatal per contrarestar l’ajustament de la despesa en cooperació a causa la crisi
  • S’impulsaran actuacions que reforcin la participació dels immigrants en els processos de desenvolupament dels seus països d’origen
El Govern, malgrat la situació de crisi econòmica i financera, referma el seu compromís de contribuir a construir un món més just i solidari. El Pla Anual de Cooperació al Desenvolupament, aprovat avui per l’Executiu, aposta per mantenir els principals compromisos i elements de consens de la política de cooperació de la Generalitat.

Així, per contrarestar l’obligat ajustament de la despesa en matèria de cooperació, el Pla proposa explorar vies de col·laboració amb el sector empresarial i estableix com a novetat la recerca de patrocini privat i l’accés a la gestió de fons de cooperació de la Comissió Europea i de la Agencia Española de Cooperación al Desarrollo (AECID).

Per tal de millorar la qualitat i la gestió, i en el marc del procés de simplificació i agilització de l’Administració, el Pla actualitza el marc regulador de les subvencions per adaptar-lo a les especificitats pròpies de la cooperació al desenvolupament. També aposta per simplificar la gestió interna tant a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) com a les entitats que sol·liciten els ajuts. Així mateix, preveu revisar i reformar els decrets que regulen els òrgans de coordinació i col·laboració i els òrgans consultius, així com el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència.

Malgrat les dificultats pressupostàries, es farà un esforç per concentrar l’Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD) en els 7 objectius estratègics establerts al Pla Director, amb una atenció especial als objectius de promoció dels drets humans, la governança democràtica i l’enfortiment del teixit social, en aquest darrer cas especialment a la regió àrab.

El Pla també aposta per la concentració geogràfica per evitar dispersió dels recursos disponibles. Totes les modalitats de cooperació prioritzaran els països i regions prioritaris, amb l’objectiu d’assolir un 70% i un 80% de concentració de la línia de desenvolupament respectivament, posant especial atenció a la regió mediterrània arran dels esdeveniments dels darrers mesos.
 
El document promou un nou impuls al codesenvolupament com a instrument de la política de cooperació. En línia amb el contingut de l’Estratègia de codesenvolupament, s’impulsaran actuacions que reforcin la participació dels immigrants en els processos de desenvolupament dels seus països d’origen.

Presència en fòrums internacionals

A final d’any se celebra el 4t Fòrum d’Alt Nivell sobre Eficàcia de l’Ajut a Busan (Corea del Sud) i el pla preveu una participació activa de la cooperació de la Generalitat en els espais preparatoris i a la pròpia cimera. La Direcció General de Cooperació i l’ACCD estan col·laborant amb el Departament de Territori i Sostenibilitat en l’elaboració d’un document de posicionament del Govern de Catalunya per a la conferència internacional Rio+20 que se celebrarà l’any vinent.
 
Planificació de la política de cooperació al desenvolupament

En l’àmbit de planificació, seguiment i avaluació de la política de cooperació al desenvolupament , la Generalitat preveu, entre altres accions:
  • Fer difusió de les Directrius d’equitat entre les dones i els homes de la cooperació al desenvolupament de la Generalitat, i desplegar-les en els nivells estratègic i operatiu.
  • Elaborar els Plans anuals 2011 i 2012 d’acord amb un nou format (de) més àgil de lectura i consulta.
  • Iniciar l’elaboració de l’Estratègia País Prioritari (EPP) del Senegal.
  • Finalitzar l’Estratègia d’educació per al desenvolupament.
  • Definir un sistema de seguiment estratègic orientat a resultats.
  • Elaborar la memòria 2010.
  • Analitzar el comportament del marcador de gènere del CAD en el període 2008-2010.
  • Elaborar el Pla anual d’avaluació (PAAV), difondre el contingut de les directrius d’avaluació entre els actors i socis de la cooperació catalana i identificar demandes concretes de formació en avaluació.
Realitzar l’avaluació del sector salut a Moçambic del període 2007-2010 D’altra banda, el document té com a objectiu millorar les capacitats dels actors públics i privats de la cooperació al desenvolupament de la Generalitat i preveu modificar el marc jurídic per tal d’adequar-lo a les especificitats del treball en aquest àmbit i ampliar les possibilitats de col·laboració amb altres actors.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia