- Es tracta d’una intervenció de gran dificultat tècnica, per les grans dimensions de l’escultura i pel complex procés de desmuntatge de l’escultura de la part superior de la teulada de l’església
- L’escultura restaurada tornarà el 26 de setembre a l’església, però s’exposarà a l’interior del temple per assegurar-ne la preservació i una millor contemplació

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) del Departament de Cultura ha restaurat l’escultura en pedra de Sant Miquel Arcàngel, de l’església parroquial de l’Assumpció de Maria de les Borges Blanques (Garrigues). El procés de restauració ha tingut una durada de quatre mesos i hi han treballat dues restauradores especialitzades. L’escultura retornarà a l’església el dia 26 de setembre i en els dies posteriors s’instal·larà per ser exhibida al públic.
El procés de restauració de l’escultura de Sant Miquel Arcàngel ha estat d’una gran complexitat tècnica, a causa de les grans dimensions de l’escultura (3 metres d’alçada i 3 tonelades de pes), per la degradació produïda per agents biològics i del difícil procés de desmuntatge de la mateixa de la part superior de la teulada de l’església.
L’escultura tallada en pedra es va haver de retirar d’urgència a causa de la degradació dels materials, fet que provocava el despreniment de trossos de pedra. La intervenció de conservació i restauració s’ha centrat, sobretot, en la consolidació, l’eliminació de les alteracions biològiques, la neteja de la pedra i la unió i l’adhesió dels diversos fragments de què es composava.
Aquesta restauració ha propiciat un treball de recerca i investigació, en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sobre les alteracions de la pedra causades per elements biològics dipositats en objectes a l’exterior, com són els líquens, els fongs i les algues.
Retorn a l’església
L’escultura restaurada retornarà a l’església parroquial, però es col·locarà a l‘interior, exposada amb les mesures adequades de conservació preventiva, fet que permetrà admirar la qualitat d’aquest tipus d’escultures monumentals.
L’alteració soferta i els materials emprats en la restauració impedeixen tornar a col·locar l’escultura en el seu lloc original a l’exterior, però es preveu, de cara al futur, instal·lar-ne una reproducció exacta feta amb materials moderns a la ubicació original.

La parròquia de l'Assumpció de Maria es va construir durant la segona meitat del segle XVIII. És d’estil neoclàssic i té una portalada ornamentada amb fornícules, avui buides, ja que les escultures van ser destruïdes durant la Guerra Civil. L’escultura de l’arcàngel Sant Miquel matant el dimoni es troba a la part superior de la teulada de l’església (a uns 30 m d’alçada), al centre del frontó, sobre un acroteri. El grup escultòric està format per dues figures: l’arcàngel Sant Miquel de peu, que està a punt de matar el dimoni, que està encadenat als seus peus. Juntament amb aquesta hi ha dues escultures d’arcàngels situades als costats del frontó, als extrems de la façana, també sobre un acroteri.
A causa del mal estat en què es trobaven les escultures, després de la primera inspecció feta per un equip del CRBMC a finals de 2008, es va decidir retirar de forma urgent dues escultures de la façana (la central, formada per l’arcàngel Sant Miquel i el dimoni, i la figura de l’arcàngel Rafel al lateral esquerre). El desmuntatge va ser una operació complexa, a causa de la dificultat d’accés a les escultures i al seu pes i estat dèbil i fragmentari.
El Centre de Restauració
Amb aquesta actuació, el CRBMC consolida una vegada més la seva capacitat de restaurar obres complexes de gran format, volum i pes, en la línia del menhir de Mollet i del quadre El gran dia de Girona.
El Centre de Restauració de Béns Mobles contribueix a la preservació dels béns culturals mobles de Catalunya. Entre els seus objectius hi ha conèixer l’estat de conservació d’aquests béns, programar-ne i prioritzar-ne les actuacions de conservació preventiva i les de restauració, avaluar-ne les propostes de tractament, i coordinar, executar i fer el seguiment de les intervencions.
Així mateix, el CRBMC vetlla pel rigor i la qualitat de les intervencions de conservació–restauració del patrimoni moble de Catalunya, i avalua periòdicament l’estat de conservació dels béns intervinguts amb anterioritat.
El Centre també assessora i ofereix serveis tecnicocientífics als professionals de la conservació–restauració, als investigadors del patrimoni i als conservadors de col·leccions, i promou el coneixement de la disciplina, així com els avenços en tecnologia i en la pràctica de les actuacions de conservació–restauració.
3