• Es crea una plataforma virtual de diàleg i intercanvi d'experiències entre ciutats

 

  • La CIFAL de Barcelona preveu fer un observatori internacional de bones pràctiques en matèria de seguretat en l'àmbit urbà

 

 

 

El director de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Carlos Gonzalez, acompanyat per la directora de Governabilitat i Cooperació de l'Institut Europeu del Mediterrani, Carme Coll i pel Coordinador de l'Institut de les Nacions Unides per a la Formació i la Recerca.( UNITAR), Nicolas Frizon de Lamotte han participat aquests dies en les Jornades "Governança dels espais urbans en el Mediterrani".

 

Les jornades han servit per constituir  la xarxa de treball per formar autoritats locals de la conca del mediterrani en matèria de seguretat, convivència i multiculturalitat.  La xarxa tindrà com a destinataris les autoritats locals de ciutats i regions de l'àrea mediterrània, entre elles Rabat, Tànger, Casablanca i Agadir (Marroc), Tunis (Tunísia), Alger (Algèria), Bursa (Turquia), Torí, Roma i Regió Emilia- Romanya (Itàlia), Perpinyà, Marsella i Regió Ile-de-France (França) i Brussel·les (Bèlgica) i Oporto (Portugal).

 

 

En aquestes jornades, han participat experts en seguretat, urbanisme i multiculturalitat  dels països del nord i del sud del Mediterrani (Marroc, Tunis, Algèria, Itàlia i França, entre d'altres) i s'han abordat temes com ara la gestió dels conflictes, la cohesió social, la cultura ciutadana, planificació urbana i integració social.

 

                        

L'oficina del CIFAL de l'ONU a Barcelona, que es va instal·lar l'any 2005 i que està dirigida per l'actual director de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), el magistrat Carlos González, és un dels 12 centres internacionals de la UNITAR (1) i l'únic destinat a la formació de les autoritats locals i a la investigació de polítiques de seguretat basades en la convivència ciutadana i la multiculturalitat per millorar la cohesió sociocultural dels entorns urbans.

 

L'ampliació del conveni per mantenir a Barcelona la CIFAL (2) preveu la creació i manteniment des de la capital catalana de dues xarxes de treball de cooperació internacional. La primera, destinada a països de l'Amèrica Llatina, portarà per nom "Gestió Urbana Integral i Convivència a les ciutats d'Amèrica Llatina" i per constituir-la ja s'han fet contactes amb representants locals de les ciutats de Mèxic, Caracas, Bogotà, Medellin, Guayaquil, Sao Paulo, Curitiba, Rio de Janeiro, Diadema, Buenos Aires i Santiago.

 

(1) .- La UNITAR es va crear l'any 1965 com a institut autònom de les Nacions Unides. Constitueix una eina de formació privilegiada i ret compte de les seves activitats directament a l'Assemblea General de les Nacions Unides. Amb base a Ginebra i oficines a Nova York i Hiroshima, la UNITAR desenvolupa les seves pròpies metodologies de formació en el àmbits de la diplomàcia preventiva i del desenvolupament econòmic i social, inclosos el desenvolupament urbà i el medi ambient. La UNITAR forma més de 13.000 participants anualment a tot el món i uns 45.000 a través de la formació a distància.

 

 (2) Centres CIFAL de la UNITAR al món:

Atlanta, Barcelona, Bilbao, Curitiba, Durban, Findhorn, Kuala Lumpur, Lyon, Ouagadougou, Plock, Shanghai i Tallin. (Cada centre té una especialitat, la de Barcelona és Seguretat, Convivència i Multiculturalitat).

 

 

La ONU, a través de la UNITAR, ha valorat l'experiència adquirida pel centre CIFAL de Barcelona, que durant els últims 18 mesos ha format un centenar d'autoritats locals d'Europa, Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia, i que ha identificat dos espais regionals com a prioritaris: Llatinoamèrica i la conca mediterrània.

 

Així, la CIFAL de Barcelona ha identificat com a principal problemàtica de la regió de la conca Mediterrània en matèria de seguretat la mediació dels conflictes socials i la gestió de la diversitat cultural en uns països que pateixen sovint un dèficit de diàleg entre les riberes sud i nord.

 

 L'ONU ha valorat igualment que Barcelona és la capital d'una Catalunya que sempre ha estat cruïlla cultural de la Mediterrània i s'ha enfrontat als reptes d'una urbanització ràpida i l'arribada de migracions, el que unit a l'ambició europea i internacional de Barcelona, ha afavorit que des de la capital catalana es creïn aquestes dues xarxes de treball, que tindran dues vessants, una de formació i una altre d'investigació.

 

  

Els objectius de la xarxa de la conca Mediterrània són:

 

a.- Consolidar un nucli d'experts locals que faci una aproximació als conceptes de l'espai urbà com a espai de diàleg social, intercultural i de convivència.

 

b.-Sensibilitzar a les autoritats locals en la necessitat del diàleg entre cultures.

 

c.-Establir una xarxa d'autoritats locals de la regió euromediterrània que intercanviïn experiències a distància.

 

Per dur a terme aquests objectius, la CIFAL de Barcelona s'ha proposat un seguit d'accions transversals, entre les que figura la creació d'una plataforma virtual de diàleg i intercanvi d'experiències entre ciutats.

 

El conveni firmat el passat mes de juliol pel conseller Joan Saura i el subsecretari general de l'ONU i director executiu de la UNITAR, Carlos Lopes, establia que el departament d'Interior aportarà un total de 426.575 euros al desenvolupament de les dues xarxes de treball, la llatinoamericana i la mediterrània i la celebració de diferents seminaris internacionals sobre les polítiques de seguretat per a la promoció de la convivència a les ciutats.

 

A més llarg termini, la CIFAL de Barcelona, s'ha proposat crear un observatori internacional de bones pràctiques en matèria de seguretat en l'àmbit urbà i crear una base de dades de sistemes innovadors que promoguin la seguretat relacionada amb la gestió dels espais públics i la diversitat cultural a nivell local i comunitari.

 

 

 

Per a més informació, podeu contactar amb el gabinet de premsa del DIREP:

93 483 01 48