Salut

Avui se celebra el Dia Mundial de la Vista

El Departament de Salut millorarà l'atenció a les malalties oculars

query_builder   14 octubre 2011 12:28

event_note Nota de premsa

Avui se celebra el Dia Mundial de la Vista

El Departament de Salut millorarà l'atenció a les malalties oculars

Un informe proposa potenciar la col·laboració entre oftalmologia i medicina familiar per augmentar la capacitat del sistema sanitari de resoldre els problemes oculars sense haver de derivar els pacients a l’hospital.
 
Cada any a Catalunya es duen a terme prop d’un milió de visites oftalmològiques en el sistema públic de salut. 
 
Els trastorns oculars representen el 8,5% de l’activitat hospitalària.
 
Avui divendres 14 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Vista amb la finalitat de posar l’atenció en la ceguesa, la discapacitat visual i la rehabilitació de les persones que pateixen malalties visuals. Alhora, el tema central d’aquest any és l’accés igualitari a l’atenció de la salut ocular.
 
El Departament de Salut impulsa la millora en l’accés de la ciutadania als serveis sanitaris, i potencia la capacitat de l’atenció primària per resoldre els problemes oculars sense haver de derivar els pacients a l’hospital.
 
En aquest marc, ha constituït un grup d’experts per millorar l’atenció a les malalties de la vista, sobretot pel que fa a agilitar la relació i la coordinació entre l’atenció primària i l’ especialitzada i, més concretament, entre medicina familiar, oftalmologia i optometria.
 
Actualment, la ceguesa i les malalties visuals afecten gran part de la població i representen un percentatge important de les visites i intervencions hospitalàries:
 
- Segons l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA), el 4,7% de la població té problemes de discapacitat per limitació de la vista. Aquest percentatge puja fins al 13% en la població de més de 65 anys.
 
- Els trastorns oculars representen el 8,4% de l’activitat hospitalària, bàsicament per intervencions quirúrgiques. Les cataractes són la categoria diagnòstica més freqüent de l’activitat dels hospitals d’aguts, amb uns 63.000 casos a l’any.
 
- Cada any es duen a terme prop d’un milió de visites oftalmològiques en el sistema públic de salut. Concretament, l’any 2010 hi va haver 971.073 visites. A més, oftalmologia és la segona especialitat amb més visites, després de traumatologia.
 
- Segons la literatura especialitzada, la disminució de la visió és el segon motiu de derivació des de l’atenció primària a l’atenció especialitzada.
 
El Departament de Salut subratlla la necessitat de planificar els recursos sanitaris i els circuits de relació des del punt de vista territorial, i adaptar-se a les necessitats i estructures de cada regió sanitària. En aquest sentit, es proposa que cada regió estableixi dins dels seus plans funcionals territorials les vies de relació entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada, sobre la base de l’ordenació dels processos des de la perspectiva clínica.
 
Unes altres accions concretes per millorar l’atenció visual dels pacients són:
 
- El reforçament de la prevenció en l’atenció oftalmològica, a través de la detecció precoç per a determinats grups de malalts que són més proclius a desenvolupar malalties de la visió, com per exemple la retinopatia en la població amb diabetis.
 
- La incorporació dels professionals d’optometria als serveis hospitalaris d’oftalmologia perquè puguin participar en les tasques de diagnòstic, tractament i seguiment de determinades patologies (per exemple, cataractes i estrabismes sense indicació quirúrgica, ametropies, etc.), sempre segons els protocols consensuats i amb la supervisió continuada del servei d’oftalmologia.
 
- L’accés a optometria des de l’atenció primària. És a dir, el metge o metgessa de família podrà derivar els pacients directament a optometria sense haver de passar primer per oftalmologia, en els processos amb protocols consensuats.
 
- La potenciació de la relació entre els professionals de l’atenció primària i l’atenció especialitzada a través de consultories, sobretot virtuals, sessions clíniques i accions formatives d’actualització de coneixements en oftalmologia adreçades als professionals de l’atenció primària.
 
Aquestes accions i d’altres es recullen en el nou Model d’atenció en oftalmologia i criteris de planificació en l’àmbit de l’atenció primària i l’atenció especialitzada ambulatòria, en el qual han participat professionals d’oftalmologia, de medicina familiar i comunitària, d’optometria i representants de les organitzacions de serveis sanitaris de la xarxa d’utilització pública, de les societats científiques d’oftalmologia i de medicina de família, del Col·legi Oficial d’Òptics i Òptiques Optometristes de Catalunya i del CatSalut.