La capital del Segrià ha acollit la Jornada de formació per a regidors i consellers comarcals juvenils sota el lema ‘En temps de crisi... polítiques de joventut?’
 
Les jornades formatives, sota el lema ‘En temps de crisi... polítiques de joventut?’, s’estan desenvolupant a totes les demarcacions catalanes durant aquest mes d’octubre
El director general de Joventut, Toni Reig, clou aquest dissabte al vespre a l’alberg Sant Anastasi de la ciutat de Lleida la Jornada de formació adreçada a responsables polítics de joventut del món local. A la demarcació de Lleida hi han assistit una seixantena de participants a qui Reig ha encoratjat a desenvolupar la seva tasca desplegant dues habilitats bàsiques: “el convenciment de la necessitat d’incidir en el món de la gent jove i la tenacitat per aconseguir que aquesta intervenció sigui el màxim d’eficient i transformadora”. Toni Reig considera que la situació actual requereix “més que mai” treballar per al col·lectiu jove “immers en processos formatius, laborals i d’emancipació, en una etapa de transició en què cal una especial atenció”.
 
L’objectiu de la Jornada, sota el lema ‘En temps de crisi... polítiques de joventut?’ és millorar el coneixement dels càrrecs electes sobre les polítiques de joventut i sobre els recursos existents per a desenvolupar-les a nivell local. A banda d’oferir formació teòrica i pràctica, la trobada vol contribuir a generar debat i intercanvi d’experiències entre els polítics locals i comarcals.
 
A la cloenda de la Jornada també hi eren presents el representant de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i alcalde de Gironella, David Font, i la coordinadora territorial de Joventut a Lleida, Anna Feliu. L’obertura de la sessió ha anat a càrrec de la directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, Montserrat Suari, acompanyada del delegat territorial del Govern a Lleida, Ramon Farré, i del regidor de Joventut de Lleida, Oriol Yuguero.
 
El programa de la Jornada
La primera sessió que ha iniciat la Jornada és la ponència ‘Les persones joves i les polítiques de joventut a Catalunya’ que ha permès conèixer la realitat dels joves i les joves del país (quines són les principals dificultats de la joventut i quines estratègies tenen per a superar-les) i també quin és el model i l’evolució de les polítiques juvenils al país fins a l’actualitat (quines competències té el Govern, què regula la Llei de Polítiques de Joventut i què diu el Pla Nacional de Joventut 2010-2020).
 
Al migdia ha tingut lloc la segona sessió ‘La intervenció en polítiques de joventut al món local’, en què s’ha tractat sobre el paper dels ajuntaments, els consells comarcals i d’altres actors en el desenvolupament de les polítiques de joventut: com es planifiquen les polítiques per als joves a partir de l’elaboració dels plans locals, com s’incentiva la participació juvenil o per què és necessari el treball en xarxa. En aquesta línia, els assistents a les jornades han pogut conèixer, en unes taules d’experiències, diferents projectes i propostes que ja han portat a terme alguns ens locals i que poden servir de referència per a d’altres municipis i conselles comarcals.
 
La darrera ponència, titulada ‘Recursos per a les regidores de Joventut’, ha llistat les eines, els serveis i els recursos que tant la Direcció General de Joventut com l’Agència Catalana de la Joventut posen a l’abast dels ens locals perquè puguin desenvolupar les seves polítiques juvenils.
 
La de Lleida ha coincidit amb la Jornada de formació que s’ha desenvolupat també avui a la demarcació de Barcelona. Les properes jornades formatives s’organitzaran a la demarcació de Tarragona (alberg de Santa Maria del Mar de Coma-ruga) el divendres 21 i dissabte 22 d’octubre, i a la demarcació de Girona (Auditori Josep Irla) el dissabte 22 d’octubre.