Salut

Dia de la Prova de Detecció del VIH

Prop del 50% dels nous casos de VIH es detecten amb retard

query_builder   20 octubre 2011 15:08

event_note Nota de premsa

Dia de la Prova de Detecció del VIH

Prop del 50% dels nous casos de VIH es detecten amb retard

La majoria de nous casos detectats amb retard corresponen a homes heterosexuals i més grans de 44 anys.
 
Sis farmàcies de Tarragona i sis de Reus s’incorporaran avui a les 36 oficines de farmàcia que ja ofereixen el test ràpid del VIH de forma pilot.
 
El test ràpid ja s’oferia gratuïtament i confidencialment a la xarxa d’ONG que participen en el projecte HIV-DEVO.
 
Dia Mundial Prova VIH
 
Avui, dijous 20 d’octubre, amb motiu del Dia de la Prova de Detecció del VIH, el Departament de Salut ha ofert una roda de premsa amb l’objectiu de promoure la prevenció d’aquesta malaltia i d’incentivar la realització de la prova de diagnòstic del VIH a les persones que han estat exposades a situacions de risc per aquest virus.
 
 
A l’acte han participat el secretari d’Estratègia i Coordinació del Departament de Salut, Francesc Sancho, el director del CEEISCAT (Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les ITS/HIV/SIDA de Catalunya), Jordi Casabona, la vocal del Consell Català de Col·legis de Farmacèutics, Mercè Barau, la presidenta de la CAMFiC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària), Dolors Forés, la representant del Comitè 1er de desembre i de les ONGs, Mercè Meroño, i el director del Projecte dels Noms-Hispanosida, Ferran  Pujol.
 
El treball en xarxa del Departament de Salut i de totes  les entitats i ONG implicades és d’especial importància i suposa un gran impacte tant en la disminució de les pràctiques de risc com en l’augment del número de proves de diagnòstic del VIH realitzades. En aquest sentit, s’ha obert la porta a les oficines de farmàcia que participen actualment en una prova pilot a través de la realització de test de diagnòstic ràpid del VIH, que suposa un primer cribratge de persones afectades per aquest virus.
 
 
Durant el 2010, a Catalunya es van fer més de 305.000 proves de detecció del VIH, 5.000 més que l’any anterior, i s’han comptabilitzat 684 casos d’infecció per VIH i 184 casos de sida. La principal via de transmissió del VIH han estat les pràctiques sexuals, concretament en un 77% dels casos. Cal destacar que el 48% dels nous diagnòstics d’infecció s’han detectat tardanament. D’aquests, la majoria dels afectats són homes heterosexuals i majors de 44 anys.
 
Per tal de reduir el número de comportaments de risc, evitar la transmissió de la malaltia és  bàsic promoure una bona educació sexual, tal i com ha comentat el Dr. Francesc Sancho: “s’ha de realitzar un abordatge de prevenció tan divers com diverses són les actituds i pràctiques de les persones que s’exposen”.
 
 
Iniciatives per prevenir el contagi del VIH
A Catalunya, les principals iniciatives per a la promoció de la prova de detecció del VIH són:
 
1. Proves realitzades a la xarxa de laboratoris d’hospitals i d’atenció primària. El nombre de proves estàndards realitzades per aquesta via i de casos que es notifiquen voluntàriament s’ha incrementat considerablement des de la seva implantació (s’ha passat de les 26.000 proves realitzades l’any 1993 fins a més de 305.000 de l’any 2010).

2. Proves fetes als centres de diagnòstic i consell assistit.  L’any 2006 es va introduir en centres alternatius de cribratge i consell assistit (ONG) la prova ràpida de detecció del VIH de manera voluntària, gratuïta, anònima i confidencial. Aquesta prova de detecció ràpida del VIH permet saber el resultat en quinze minuts, de forma confidencial.
 
En els darrers cinc anys, la demanda de la prova ràpida en aquests centres ha augmentat considerablement en detriment de la prova estàndard. Concretament, l’any 2010 es van realitzar més de 7.800 proves ràpides i menys de 300 proves estàndard als centres alternatius. Del total, 179 van resultar ser positives.
 
Actualment, a Catalunya hi ha 12 centres que desenvolupen el projecte VIH-DEVO, pel qual ofereixen consell assistit i el test ràpid amb la subvenció del Departament de Salut. Aquests centres es localitzen a Barcelona (ACASC, CJAS, Projecte dels Noms-Hispanosida, SAPS, Àmbit Prevenció, StopSida i Gais Positius), Sabadell i Terrassa (Actua Vallès); a Lleida (Associació Antisida de Lleida), Girona (ACAS), Tarragona (Associació Comunitària de Salut Sexual del Camp de Tarragona i Creu Roja).
 
La major part d‘usuaris d’aquests centres pertanyen al col·lectiu d’homes que tenen sexe amb homes (HSH), que és el que sol·licita un major nombre de proves i alhora el grup de transmissió amb un major percentatge de positius.
 
 
3. Test ràpid del VIH a les oficines de farmàcia. El Departament de Salut i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona van iniciar l’any 2009 una prova pilot amb l’objectiu de facilitar l’accés al test ràpid a les poblacions més vulnerables, que no acostumen a adreçar-se a la xarxa sanitària, i evitar així el retard en el diagnòstic. Aquesta prova permet detectar amb un primer cribratge les persones afectades pel virus per tal de poder derivar-les als centres sanitaris corresponents on podran iniciar el seu tractament.
 
Actualment hi ha 36 oficines de farmàcia acreditades per realitzar el test de diagnòstic ràpid a 21 poblacions de Catalunya i està previst que aquest any se n’acreditin 12 més als municipis de Tarragona (6) i Reus (6).
 
Fins al 30 de juny de 2011 s’han realitzat 4.000 proves ràpides, el 71% de les quals a homes. L’edat mitjana ha estat de 34 anys i en el 87% de casos el motiu de la prova eren pràctiques sexuals de risc. D’aquestes, 43 van resultar positives.
 
 
4. Formació en l’atenció primària. La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), mitjançant un conveni amb el Departament de Salut, ha format un total de 1.400 professionals i ha impartit 90 cursos sobre el test de detecció del VIH per promoure el diagnòstic precoç de la infecció des de l’atenció primària.

5. Actes de sensibilització i intervencions des de les ONG. El 20 d’octubre, l’ONG Associació Ciutadana Antisida de Catalunya i altres entitats que ofereixen el test ràpid  muntaran a diverses poblacions estands informatius on es lliurarà material relacionat amb el VIH i es promocionarà la prova.
 
 
El VIH i la SIDA a Catalunya
Des de l’inici de l’epidèmia l’any 1981 i fins a finals de 2010 s’han diagnosticat un total de 16.732 casos de sida a Catalunya. Des de l’any 2001, quan es va posar en marxa el sistema voluntari de declaració de nous diagnòstics d’infecció per VIH, s’han notificat un total de 7.136 casos. D’aquests, la població més afectada són homes (78%) d’una edat compresa entre els 25 i els 39 anys.
 
 
Enllaç a Canal Salut : canalsalut.gencat.cat