La Taxa d'Activitat Emprenedora (TEA, per les seves sigles en anglès) a Girona es va incrementar l'any 2006 en més de dos punts fins el 10%, segons el darrer informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM). Aquesta taxa supera la mitjana catalana (8,6%), espanyola (7,3%) i europea (5,5%). De fet, Catalunya amb una taxa del 8,6% lidera l'activitat emprenedora dels estats europeus analitzats ?tots els de la UE-15 excepte Luxemburg, Àustria i Portugal?.

L'índex d'activitat emprenedora o TEA indica el percentatge de població adulta que ha realitzat alguna activitat de creació o llançament d'una empresa durant els 42 mesos previs a l'enquesta en que es fonamenta l'observatori cada any.

 

Respecte el perfil de les persones emprenedores gironines, l'estudi indica que correspon al d'un home (72%), d'uns 40 anys, amb estudis mitjans (30%), amb una renda mensual mitjana d'entre 1.200 i 1.800 euros i que desenvolupa l'activitat empresarial en una zona urbana (74%).

 

 

L'informe GEM també analitza aspectes com la motivació de les persones emprenedores a l'hora de crear la seva pròpia empresa. En aquest sentit, a Girona s'han iniciat majoritàriament per la detecció d'una oportunitat de negoci (95,4% dels casos) i no per necessitat (4,6% dels casos). L'estudi també indica que la independència és la motivació principal en l'aprofitament de les oportunitats (69,2%), seguit d'augmentar i mantenir ingressos amb un 18% i 12,8% respectivament.

La microempresa crea ocupació

 

L'estudi GEM conclou que entre els emprenedors consolidats, un 94,6% ho són de microempreses (de menys de 10 treballadors) i un 5,4 d'empreses petites (entre 10 i 49 treballadors). Pel que fa a la seva contribució a la creació d'ocupació, les noves empreses ocupen de mitjana a 3,1 persones (sense comptar al propi emprenedor) mentre que les empreses consolidades, la mitjana puja fins a 5,2 persones.

 

El capital mitjà per posar en marxa una empresa a Catalunya és de 53.540 euros, xifra inferior a la mitjana espanyola (66.157 euros). D'aquest capital, l'emprenedor n'aporta com a mitjana un 70%, mentre que la resta la finança per altres vies, sobretot la bancària.

 

L'estudi també fa una enquesta entre experts en 9 factors que tenen influència en la creació d'empreses (finançament, polítiques i programes governamentals, educació, recerca, mercats, infraestructures i altres) perquè facin un diagnòstic de la situació de l'emprenedoria a Catalunya i proposin actuacions per millorar-la.

 

Els experts consultats enguany per a l'estudi destaquen la importància de l'assessorament i l'acompanyament als emprenedors. En aquest sentit, el Servei de Creació d'Empreses del Departament dóna informació, orientació i assessorament a les persones emprenedores per tal de donar-los suport en l'etapa inicial de la seva activitat.

 

 

Un total de 182 microempreses creades amb el suport del Servei de Creació d'Empreses

 

L'any passat es van crear a Girona, amb el suport del Servei de Creació d'Empreses del Departament de Treball, 182 microempreses, que van suposar la creació de 296 llocs de treball. Això va ser possible a partir de l'assessorament a 2.254 persones i el suport a més de 350 plans d'empresa.

 

Per aquest motiu, el Departament, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i 104 ajuntaments i quatre entitats privades, va posar en marxa a principis d'any el programa de Seminaris de Generació d'Idees i Creació d'Empreses. Els cursos estan oberts a tothom però es dirigeixen especialment als estudiants de quart d'ESO i batxillerat, de cicles formatius de grau mig i superior i de Formació Professional, així com a estudiants i docents universitaris. Fins ara a les comarques gironines s'han realitzat 46 seminaris.

 

El 2008 el Departament destinarà 12 milions d'euros en ajuts als emprenedors i emprenedores autònoms

 

El Departament de Treball destinarà 12 milions d'euros en ajuts als emprenedors i emprenedores autònoms. Així mateix, l'any 2008 el Departament es proposa orientar les seves actuacions de suport a l'emprenedoria a l'entorn dels següents eixos:

 

-          Reforçar el suport a la xarxa d'entitats del Servei de Creació d'Empreses millorant el finançament, el suport i la formació dels tècnics.

 

-          Reprogramar, degut al seu èxit, els Seminaris de Generació d'Idees i Creació d'Empreses. A més, a aquest projecte se li sumarà una nova experiència pilot per promoure l'emprenedoria entre els estudiants d'ESO amb diversos tallers didàctics.

 

-          Suport al treball autònom a través de subvencions a l'inici de l'activitat prioritzant els joves, les dones i els majors de 45 anys, així com als estudis de millora empresarial i accions formatives.  

 

-          Facilitar l'accés al crèdit, amb noves línies de finançament, que s'afegiran als convenis que el Departament té signats amb 21 entitats -bancs i caixes- per oferir als emprenedors catalans condicions de finançament per obrir els seus negocis.

 

-          Programa de suport a les dones emprenedores, a través de les entitats acreditades pel Servei de Creació d'Empreses, per reduir les dificultats que tenen per crear el seu propi negoci.

 

-          Suport a la creació de cooperatives i societats laborals en el marc de la línia d'ajuts a cooperatives i societats laborals, que prima especialment les subvencions a les empreses de 0 a 3 anys.

 

 

Divendres, 9 de novembre de 2007