• La menció, dotada amb 50.000 euros per guardonat, implica la dedicació prioritària a activitats de recerca durant 5 anys a una universitat pública catalana
  • Un informe d’avaluació elaborat per l’agència britànica Technopolis constata que un 85% dels investigadors no hauria vingut a Catalunya sense el programa ICREA
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, acompanyat del secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, presideix el lliurament a 25 investigadors catalans de les distincions de la III convocatòria “ICREA Acadèmia” corresponent a l’any 2010. Aquests guardons reconeixen la tasca de recerca del professorat que desenvolupa la seva feina en alguna universitat pública catalana.
Els investigadors han estat guardonats amb 50.000 euros cadascun. Amb aquesta distinció la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) reconeix l’excel·lència investigadora i la capacitat de lideratge i, alhora, contribueix a retenir el talent investigador dins el sistema universitari de Catalunya.
ICREA Acadèmia està destinat exclusivament al professorat universitari que fa recerca a la universitat i, en especial, al que es troba en fase plenament activa i d’expansió de la seva activitat investigadora. El reconeixement com a investigador ICREA Acadèmia està destinat a garantir la dedicació prioritària a activitats de recerca en una universitat pública de Catalunya durant els cinc anys de durada del Programa.
La Universitat de Barcelona (UB) ha estat la universitat que ha aconseguit més guardonats, amb 14 distincions. La segueixen la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb 4, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb 3 cadascuna, i la Universitat de Girona (UdG), amb 1.
 
ICREA: un centre d’atracció i retenció de talent
Abans del lliurament de les distincions, s’ha presentat l’informe d’avaluació d’ICREA, elaborat per l’agència britànica Technopolis, que fa una anàlisi dels 10 anys de funcionament de la Institució.
Entre altres, l’informe, presentat pel director de l’agència, Erik Arnold, constata que el 85% dels 231 investigadors incorporats al sistema català de recerca no hauria vingut a Catalunya sense el programa ICREA. De fet, el 89% dels qui van ser contractats encara treballa en centres de recerca catalans, la qual cosa demostra que hi ha hagut arrelament.
 
 
L’informe també destaca que ICREA ha desenvolupat un model reeixit de contractació que corregeix els defectes del sistema tradicional. Aquest mecanisme d’èxit fa que ICREA aconsegueixi atraure de 130 a 500 candidats anuals per seleccionar-ne de 13 a 21 cada any. 
Pel que fa al perfil dels investigadors contractats ICREA, l’informe posa en relleu que gairebé dues terceres parts (64%) treballaven fora de l’Estat espanyol quan es van incorporar a ICREA, la majoria als EUA, Alemanya i Regne Unit. Pràcticament la meitat dels investigadors (46%) són estrangers, i una gran proporció d’ICREAS de nacionalitat espanyola (77%) tenen forts vincles educatius i familiars a Catalunya.
Molts ICREAs han treballat en universitats d’alt nivell com Harvard, MIT, Oxford i Cambridge, així com en prestigiosos instituts de recerca com els laboratoris de la CNRS i Max Planck, Bell Labs i l’Institut Nacional de la Salut dels EUA. En aquest sentit, l’informe subratlla que la qualitat del personal investigador contractat per ICREA és extremament alta.
 
 

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 88

Llistat de guardonats

Llistat de guardonats
PDF | 21