La jornada ha donat a conèixer els avenços assolits en l’aplicació de teràpies elaborades amb teixits i cèl·lules d’origen humà per al tractament i la cura de patologies que actualment no disposen d’alternatives terapèutiques.
L’objectiu de la sessió ha estat propiciar l’intercanvi d’experiències en assaigs realitzats en les especialitats cardíaques i vasculars
Avui, dijous 27 d’octubre, l’OCATT ha organitzat a la sala d’actes del Departament de Salut una jornada científica sobre els Avenços en Recerca i Tractament de Patologia Cardíaca i Vascular.
L’objectiu d’aquesta jornada ha estat difondre les iniciatives dels professionals de les especialitats de cirurgia cardíaca, cardiologia i angiologia i cirurgia vascular, i donar a conèixer els projectes de recerca que s’estan realitzant a Catalunya i en altres comunitats autònomes, així com els avenços assolits en els tractaments realitzats amb teixits i cèl·lules d’origen humà per tractar i curar patologies que actualment no disposen d’alternatives terapèutiques.
Aquestes teràpies emergents estan generant grans expectatives que es comencen a traduir i a aplicar en iniciatives que cerquen la regeneració de teixits o la millora de la funció de determinats òrgans.
A més, la sessió ha servit per propiciar l’intercanvi d’experiències i de resultats obtinguts amb algunes d’aquestes teràpies innovadores aplicades en les especialitats de cirurgia cardíaca i vascular, per tal d’evitar duplicitats i cercar sinergies en les iniciatives dels professionals d’aquest àmbit. Alhora, es volia donar a conèixer la disponibilitat dels recursos tecnològics existents a Catalunya i a la resta de l’Estat.
La jornada ha estat organitzada per la Comissió Assessora d’Obtenció i Trasplantament de Teixit Vascular de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), amb la col·laboració de la Societat Catalana de Trasplantaments (SCT), l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), l’Associació Espanyola de Bancs de Teixits (AEBT), la Societat Catalana d’Angiologia Vascular i Endovascular, la Societat Catalana de Cardiologia, la Sociedad Catalana de Cirurgia Cardíaca, el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB), i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).
Situació actual
Actualment, l’àmbit de nous tractaments en teràpies avançades amb derivats biològics d’origen humà és esperançador i ofereix grans possibilitats. Els assajos clínics posats en marxa a Catalunya estan en una fase inicial molt enriquidora i són molts els equips de professionals de centres públics i privats que s’hi dediquen. Amb tot, la legislació que regula els tractaments amb derivats d’origen humà és molt complexa, fet que fa difícil esbrinar els requeriments administratius necessaris per tal que un assaig clínic pugui ser aprovat en funció de la legislació a la qual estarà sotmès.
Un altre inconvenient per a la recerca clínica és que necessita uns recursos biotecnològics capdavanters, però els investigadors no sempre en coneixen la disponibilitat i la ubicació.
Alhora, la legislació actual també és molt complexa i exigent pel que fa a les mesures de qualitat i seguretat que s’han d’aplicar als teixits i cèl·lules d’origen humà destinats a ser utilitzats per a tractaments en persones. A més, quan les cèl·lules passen a ser considerades medicaments, han de ser sotmeses a assaig clínic, processades en un laboratori farmacèutic o sala blanca amb control de partícules i de qualitat d’aire per mantenir un ambient estèril, i l’assaig clínic ha de ser aprovat per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).
Abans, per poder realitzar els assaigs clínics a Catalunya s’havien d’establir acords de col·laboració amb entitats d’altres comunitats autònomes que disposaven d’aquest tipus de sales. Però des de l’any passat disposem de tres sales blanques certificades per l’AEMPS, dues a l’Hospital Clínic i una al Banc de Sang i Teixits de l’Hospital de la Vall d’Hebron.
Antecedents
La Comissió Assessora d’Obtenció i Trasplantament de Teixit Vascular de l’OCATT es va crear l’any 1998 amb l’objectiu de col·laborar amb l’OCATT per tal d’ordenar, organitzar i homogeneïtzar totes les activitats relacionades amb l’obtenció i el trasplantament de vàlvules cardíaques i segments vasculars.
Aquesta Comissió Assessora està formada per professionals experts en cadascuna de les activitats, que han treballat elaborant i consensuant protocols per aplicar a cada nivell d’actuació. Aquests protocols s’han inclòs a la Guia de bona praxi per als procediments relacionats amb l’obtenció i trasplantament de teixit vascular, que s’ha difós entre els professionals i s’ha anat actualitzant i ampliant mitjançant la realització de jornades específiques.
Les jornades han permès difondre les noves exigències legislatives, actualitzar criteris i recomanar actuacions en les noves metodologies que s’han d’aplicar. Alhora, el treball de la Comissió Assessora ha permès assolir una homogeneïtat en les actuacions i una harmonia entre els professionals que realitzen aquestes activitats, des dels criteris de selecció dels donants, els procediments dels bancs de teixits, el trasplantament i el seguiment dels receptors.
27 d’octubre de 2011