Empresa i Treball

Els consellers F. Xavier Mena i Ferran Mascarell inauguren a Barcelona l'exposició "Castells i castellers. Patrimoni Immaterial de la Humanitat"

query_builder   16 novembre 2011 19:56

event_note Nota de premsa

Els consellers F. Xavier Mena i Ferran Mascarell inauguren a Barcelona l'exposició "Castells i castellers. Patrimoni Immaterial de la Humanitat"

 

  • El Palau Robert de Barcelona acull, fins el 16 de març de 2012,  aquesta mostra fotogràfica que commemora el primer aniversari de la inscripció dels castells a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural de la Humanitat.
 
  • L’exposició està impulsada per l’Agència Catalana de Turisme, adscrita al Departament d’Empresa i Ocupació, i Editores Lunwerg, i compta amb el patrocini de les empreses Damm i Basf.
 
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, han inaugurat avui als jardins del Palau Robert de Barcelona l’exposició fotogràfica “Castells i castellers. Patrimoni Immaterial de la Humanitat”, una mostra que vol retre homenatge a les persones i colles que han convertit els castells en un símbol de Catalunya i en un dels tresors culturals de la humanitat.
 
En aquest marc, el conseller Mena ha destacat que “cal que fem un  reconeixement als Castells i als seus màxims protagonistes, els Castellers, no només per ser patrimoni immaterial de la humanitat, sinó sobretot per la seva tasca social i per l’exemple de cultura de l’esforç que signifiquen per al nostre país”.
 
A més, el conseller ha ressaltat que les tres funcions que assenyalen els castellers amb les seves construccions ha de ser el full de ruta per a que Catalunya pugui sortir de la situació de crisis actual, “si estem cohesionats, treballem en equip i cerquem superar-nos i afegim esforç a tot el que fem dia a dia, el nostre país té un futur en positiu”. El conseller F. Xavier Mena ha destacat que des del Departament d’Empresa i Ocupació “reivindiquem que l’esperit casteller s’estengui a tota la nostra societat”.
 
El conseller Mascarell, per la seva banda, ha recordat que “avui celebrem un any des de la declaració dels Castellers Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Els castells són a més de part de la nostra història, una expressió de la nostra contemporaneïtat. Ens fan sentir vius i alimenten el nostre el sentiment de pertinença a una comunitat, a un moment i a un lloc compartit.”
 
Mascarell ha destacat la importància dels castellers en la transmissió dels valors catalans al món:  “A través dels castellers ens expliquem al món perquè representen els nostres valors, són símbol de la nostra nació:  una cultura moderna i arrelada al territori i respectuosa amb la tradició; una societat oberta i integradora; el rigor sense excessiva competitivitat, i la transmissió de valors col·lectius”. 
 
A l’acte també hi han assistit el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès; el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Lluís Puig; el director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa; la presidenta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Anna Guasch; el director general d’Editores Lunwerg, Javier Zaldúa; i representants del grup Damm i de l’empresa Basf.
 
En el decurs de l’acte s’ha aixecat un pilar commemoratiu que ha comptat amb la participació de diverses colles castelleres de Barcelona.
 
La mostra, que es podrà visitar fins al 16 de març del 2012, està impulsada per l’Agència Catalana de Turisme, adscrita al Departament d’Empresa i Ocupació, i Editores Lunwerg, amb el patrocini de les empreses Damm i Basf.
 
L’exposició, que coincideix amb el primer aniversari de la inscripció dels castells a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural de la Humanitat, aplega una selecció de fotografies que es publiquen en el llibre Castells i Castellers. Una voluntat col·lectiva, editat per Lunwerg, que també s’ha presentat avui al Palau Robert.
 
Aquest llibre, a través de fotografies i textos, permet al lector endinsar-se en la intensitat i l’espectacularitat dels castells. Imatges i textos que també fan referència a la història, la tècnica castellera i els valors associats a aquestes construccions humanes en un món individualista: força, equilibri, seny, valor, constància,  confiança en els altres, cultura de l’esforç, feina en equip... Les fotos són de José Carlos León Ercilla, Rafael López-Monné i Lucas Valecillos Molero.
 
Els castells, tresor cultural de la humanitat
 
Els castells, amb més de 200 anys d’antiguitat, una tradició cultural viva, han esdevingut una de les manifestacions culturals més genuïnes d’Europa. La seva importància i projecció a Catalunya i la resta del món ha anat creixent en els darrers decennis. S’ha passat de la mitja dotzena de colles del 1979 a les més de seixanta actuals. De les construccions de vuit pisos de l’inici a les deu actuals. De les actuacions en zones concretes de Catalunya, Camp de Tarragona i Penedès, a tot Catalunya i la resta del món. Els castells van assumir un protagonisme important en esdeveniments com els Jocs Olímpics de Barcelona o l’Exposició Universal de Xangai.
 
La inclusió dels castells en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat  va tenir lloc el 16 de novembre de 2010 en la reunió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural  Immaterial de la UNESCO que va tenir lloc a Nairobi (Kenya). En la valoració de la candidatura, la UNESCO destacava que els castells “són percebuts pels catalans com a part de la seva integritat cultural, transmesa de generació en generació i proporcionen als membres de la comunitat un sentit de continuïtat, cohesió social i solidaritat”.

3  

Fitxers adjunts

El conseller F. Xavier Mena, durant la presentació

El conseller F. Xavier Mena, durant la presentació
JPG | 2384

El conseller Ferran Mascarell durant la seva intervenció

El conseller Ferran Mascarell durant la seva intervenció
JPG | 2247

Els consellers F. Xavier Mena i Ferran Mascarell, en la presentació de l'exposició

Els consellers F. Xavier Mena i Ferran Mascarell, en la presentació de l'exposició
JPG | 2198

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia