El Departament de Territori i Sostenibilitat i la Fundació Fòrum Ambiental han signat avui un conveni de col·laboració per tal d’impulsar actuacions que afavoreixin la millora del medi ambient i alhora promoguin el sector econòmic. Així, l’objectiu del conveni és establir un espai de reflexió en el marc de les empreses i de les administracions públiques per tal d’aconseguir un model de desenvolupament més sostenible.
El conveni de col·laboració signat avui té com a objectiu enquadrar l’actuació del Departament de Territori i Sostenibilitat, en el suport institucional, tècnic i econòmic a la Fundació Fòrum Ambiental per tal de promoure actuacions que integrin el respecte al medi ambient en la gestió regular de les empreses, en la recerca de noves tecnologies i en el disseny de nous productes i serveis.
 
Així, la col·laboració entre ambdues parts anirà encaminada a:
 
·        L’elaboració d’informes i estudis periòdics sobre l’estat del sector econòmic del medi ambient a Catalunya
 
·        L’elaboració d’informes específics sobre els aspectes concrets relacionats amb les vessants mediambientals i els sectors econòmics catalans
 
·        L’ execució de projectes de recerca
 
·        L’impuls de l’esforç innovador de les empreses, que depèn en gran mesura de les polítiques públiques
 
·        La contribució al desenvolupament de la nova economia del coneixement per a la creació de valor econòmic afegit i ocupació, mitjançant l’impuls de sectors ambientals més innovadors i competitius, de la seva internacionalització i de la seva capacitat de crear teixit econòmic local
 
·        La cooperació en programes de formació per al personal d’ambdues institucions
 
El conveni que avui s’ha signat entre l’administració catalana i la Fundació Fòrum Ambiental posa les bases per obrir un espai de reflexió i col·laboració i obre la porta a acordar nous convenis específics que regularan les diferents actuacions a dur a terme. Algunes de les accions que desenvolupa la Fundació Fòrum Ambiental i que podran ser objecte de convenis específics són:
 
·        Estudi del sector econòmic del medi ambient a Catalunya
 
Aquest estudi recull l’evolució dels principals indicadors d’activitat, la contribució del sector al PIB català, l’ocupació, les inversions en R+D i les dades d’explotació. Així mateix, s’inclouen les opinions del conjunt de les  empreses i d’experts del sector sobre la situació, perspectives, reptes i oportunitats.
 
·        Cicle de conferències “Parlant de la Sostenibilitat en un nou marc global”
 
El cicle promou la reflexió i el debat sobre el conjunt de factors que incideixen en la sostenibilitat en un entorn de canvis dels escenaris de vida, ambientals i les regles del món actual (el canvi climàtic; la contaminació del medi en què vivim; l’esgotament dels recursos que sustenten l’actual model econòmic; la dificultat de trobar consensos socials en temes claus i el govern de les institucions).
 
·        Cicle integral de l’aigua “Reptes i oportunitats per al sector català de l’aigua. Horitzó 2025”
 
Aquest cicle dedicat a l’aigua té com a objectiu projectar, a escala internacional, el coneixement, l’experiència, i les infraestructures del model català i situar Barcelona com a capital mediterrània de l’aigua.
 
Creació d’una comissió mixta
 
Per tal de facilitar la definició i la concreció dels projectes específics i el seu seguiment, es constituirà una comissió mixta integrada per un representant de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat i un de la Fundació Fòrum Ambiental. La tasca de la comissió mixta serà proposar col·laboracions en temes científics i tecnològics d’interès comú i preparar els projectes específics. 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 47