- www.europeana.eu, el portal del patrimoni cultural europeu, permet explorar més de 15 milions d’elements digitalitzats de museus, biblioteques i arxius de tot Europa com la British Library de Londres, el Rijksmuseum d’Amsterdam, el Museu del Louvre de París o la Biblioteca de Catalunya
- La jornada s’emmarca en el projecte Linked Heritage, en què 38 entitats aportaran a Europeana 3 milions de nous continguts provinents de diferents entitats de patrimoni de 22 països diferents
- El Departament de Cultura i la Fundació i2CAT són els únics representants de l’Estat en el projecte Linked Heritage

Més de 250 professionals de l’àmbit del patrimoni cultural participen avui en la jornada “Europeana, agregació de continguts i Linked Data pel patrimoni cultural”, organitzada pel Departament de Cultura i la Fundació i2CAT. La jornada de treball es fa al Citilab de Cornellà (Barcelona) i té com a objectiu donar a conèixer l’activitat del grup en la millora de la interrelació dels continguts culturals digitalitzats arreu d’Europa. Els professionals que hi participen provenen d’una vintena de Països de la Unió Europea.
En la inauguració de l’acte, el director general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Joan Pluma, ha assenyalat que “Europeana és un projecte molt important perquè permet mostrar una de les característiques més essencials de la identitat europea: la multiculturalitat”. “Iniciatives com aquesta ajuden a fomentar el creixement social i econòmic a tot el territori europeu”, ha assegurat Pluma, i ha afegit que “el context econòmic actual necessita nous llocs on crear activitat, i sens dubte la cultura n’és una via”.
En la seva intervenció a la jornada, Artur Serra, adjunt a Direcció de la Fundació i2CAT, ha destacat que “Europa és un continent de cultura i tots aquests projectes de digitalització d’obres poden enriquir el patrimoni cultural, permetent a la vegada que el propi usuari en formi part i hi pugui participar”. Segons Serra, “cada cop més, una persona no vol només anar al museu, sinó disposar d’eines que li permetin participar en l’experiència”. Serra ha afegit que “l’interès per Europeana ja ha quedat demostrat, ara falta seguir avançant en serveis i aplicacions i crear una comunitat perquè l’experiència de la ciutadania sigui més activa i no només passiva”.
El portal Europeana
El portal web Europeana, projecte finançat per la Comissió Europea, compta amb més de 15 milions d’elements digitalitzats del patrimoni cultural europeu, des de dibuixos de Leonardo da Vinci, llibres d’Isaac Newton fins a objectes relacionats amb el mur de Berlín. Aquesta riquesa és possible gràcies a la participació de més de 1.500 institucions, com la British Library de Londres, el Rijksmuseum d’Amsterdam, el Museu del Louvre de París i la Biblioteca de Catalunya. El repte actual és com relacionar tots aquests elements patrimonials per a facilitar l’accés dels usuaris, la recerca i afavorir serveis addicionals, com ara aplicacions per mòbils.
La jornada d’avui s’emmarca en el projecte Linked Heritage, en què 38 entitats aportaran a Europeana 3 milions de nous continguts provinents de diferents entitats de patrimoni de 22 països diferents. Es tracta d’un projecte europeu iniciat l’abril de 2011 que tindrà una durada de 30 mesos. Els objectius principals del projecte són:
- aportar grans quantitats de nous continguts a Europeana, tant des del sector públic com privat
- millorar la qualitat de la informació de cada element i de les funcionalitats de cerca i utilització d’aquests continguts
El consorci està integrat per representants de 20 països de la UE, juntament amb Israel i Rússia. Aquests inclouen ministeris i agències governamentals, proveïdors de contingut i agregadors, centres de recerca, editorials i PIMES. El Departament de Cultura i la Fundació i2CAT són els únics representants a nivell espanyol.
En el context del workshop s’han donat a conèixer altres iniciatives al voltant d’Europeana, projectes que ens permeten explorar noves possibilitats d’enriquir el coneixement del patrimoni, generar aplicacions innovadores i millorar l’experiència dels usuaris.
Més informació
1