L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolpament aporta 80.000 euros a la Paeria per desenvolupar diferents projectes que impliquen les ONGds locals i els col·lectius de persones migrades en la cooperació amb les seves comunitats d’origen.
Els portaveus dels grups municipals amb Carles Llorens i Àngel Ros.
Els portaveus dels grups municipals amb Carles Llorens i Àngel Ros.
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat de Catalunya, Carles Llorens, han signat un conveni de col·laboració que estableix que l’Agència Catalana de Cooperació aporta 80.000 euros destinats als diferents projectes del programa de codesenvolupament del municipi de Lleida. La de Lleida és la primera experiència duta a terme arreu de l’Estat espanyol en la qual conflueixen en un mateix grup de treball diferents agents de codesenvolupament, d’una banda els col·lectius de persones immigrades en aquest cas (l’Ass. Gambian River Union, l’Ass. sociocultural de la Ètnia Fula i l’Ass. Fedde Bamtaare Pullar) i altres ONGD com ASDHA, Creu Roja, Assemblea de Cooperació per la Pau i Trama , així com persones a nivell individual.
 
Àngel Ros ha agraït a l'Agència Catalana de Cooperació la signatura d'aquest conveni, "que permet tirar endavant projectes de codesenvolupament i treballar amb les ONGD's de Lleida". Per la seva banda, Carles Llorens ha destacat que "el projecte de codesenvolupament més important que es porta a terme a Catalunya es fa a Lleida". "Lleida és un referent en cooperació", ha remarcat Llorens.
 
La peculiaritat principal del treball en codesenvolupament a Lleida ha estat la creació dels denominats “Grups Mixts”, que han suposat el treball conjunt entre les ONGD locals i els col·lectius de persones migrades. Això els ha permès cooperar amb les seves comunitats d'origen i fomentar la sensibilització de la societat d'acollida sobre les causes profundes de les migracions actuals, millorant la convivència i la cohesió social en la ciutat.
 
La implicació de tots els col·lectius en aquest procés significa una voluntat de gestió conjunta dels problemes de desenvolupament. L'Ajuntament de Lleida ha dissenyat el programa de codesenvolupament plantejat com un procés obert a partir del qual poder incloure nous camps de treball i noves persones beneficiàries, amb la finalitat de desenvolupar a curt-mig termini, un programa des d'una perspectiva integral.
 
Els objectius del programa de codesenvolupament són:
• Capacitar a les persones migrades com agents de desenvolupament de les seves comunitats d’origen.
• Treballar en la elaboració i execució de projectes de codesenvolupament.
• Potenciar la participació social dels col·lectius de persones migrades, per a millorar la convivència i la cohesió social entre els ciutadans i ciutadanes.
• Implicar a les Entitats i ONGD locals en aquest procés.
En aquest projecte hi estan implicades les institucions, els col·lectius de persones migrades, entitats i ONG locals (culturals, educatives, esportives....empreses...) i persones a nivell particular.
Els eixos d’intervenció de l’actual programa de codesenvolupament són:
» Participació i cohesió social.
Tracta de:
- Cofinançar projectes de codesenvolupament, que es duguin a terme en pobles i col·lectius empobrits econòmica i socialment.
- Potenciar la participació i la formació dels col·lectius de persones migrades de la ciutat de Lleida en la realització de projectes de cooperació al desenvolupament en els seus països d’origen.
Actuacions:
- Convocatòria pública per a atorgar ajudes per a la formació i execució de programes i projectes de codesenvolupament. Existeix en l'actualitat una convocatòria pública perquè les entitats presentin les seves propostes en matèria de codesenvolupament.
- Detecció de nous col·lectius de persones migrades a vincular en els processos de codesenvolupament.
- Organització de Grups Mixts, grups de treball sobre migracions i desenvolupament
» Codesenvolupament i formació.
Tracta de:
- Potenciar la formació dels col·lectius de persones migrades de la ciutat de Lleida en la realització de projectes de cooperació al desenvolupament en els seus països d’origen.
Actuacions:
- Seguiment dels Grups Mixtes (6), grups de treball sobre migracions i desenvolupament
- Formació en formulació de projectes.
- Formació en gestió financera dels projectes.
» Gènere i Codesenvolupament.
Tracta de:
- Apoderar i implicar a la dona migrant com agent de desenvolupament de la seva comunitat d’origen i potenciar la seva participació en la societat d’acollida per tal de fomentar la convivència i la cohesió social.
- Capacitar i formar a les dones migrades a través de dinàmiques que facilitin i estimulin l’aprenentatge:
- Formació per potenciar l’aprenentatge de la llengua oral i escrita.
- Formació adreçada a orientar al col•lectiu de dones migrants cap a la gestió i lideratge d’entitats socio-culturals.
- Potenciar la participació ciutadana de la dona migrant i la participació activa en el si dels col·lectius de persones migrades de la ciutat.
- Conèixer diferents formes d’organitzar-se i associar-se.
- Orientar en les metodologies més idònies per dinamitzar una associació.
- Reforçar el vincle de la dona immigrant amb la seva comunitat d’origen per consolidar la seva autoestima.
- Donar pautes per a poder crear, executar i fer el seguiment d’un projecte de desenvolupament en la seva comunitat d’origen.
Actuacions:
- Cursos alfabetització.(45)
- Curs gestió i lideratge d’entitats. (25)
- Curs de migracions i desenvolupament des de la perspectiva de gènere.(40)
- Elaboració de material didàctic.
» Reforç de l'estructura interna i externa dels col·lectius de persones migrades
Tracta de:
- Aconseguir l’autogestió i autonomia total dels col·lectius per a la gestió dels diferents projectes, creant dinàmiques que afavoreixin el reforç de capacitats en el nucli de les entitats.
- Millorar, enfortir i desenvolupar noves línees de treball.
- Enfortir els col·lectius de migrants participants en el programa de codesenvolupament a la ciutat de Lleida
- Reforçar la implicació dels membres de les entitats participants en el procés de codesenvolupament
- Permetre el intercanvi d’informació amb la seva comunitat d’origen i reforçar la estructura de la contrapart. (perspectiva transnaciaonal)
Actuacions:
- Dinàmiques de suport a l’autogestió que tracta d'orientar a les associacions cap a la utilització de les metodologies més idònies per
- a dinamitzar i organitzar-se, reforçar l'estructura externa, vinculant-se i col·laborant en activitats amb altres associacions, potenciant l'eix estratègic, la gestió financera per a aconseguir un bon govern i per a millorar la participació activa d'aquestes entitats en la ciutat de Lleida, així com en la gestió dels diferents projectes de codesenvolupament (a Lleida i als països d’origen).
» Joves i Codesenvolupament
Tracta de:
- Implicar als joves de 16 a 25 anys autòctons, fills de migrants i joves migrants, membres d’entitats de la ciutat de Lleida com a mediadors amb la seva comunitat d’origen (agents de codesenvolupament) i amb la societat d’acollida.
- Potenciar la seva participació en la societat per tal de fomentar la convivència i la cohesió social entre els joves.
- Capacitar i formar als joves a través de dinàmiques que facilitin la reflexió.
- Crear un espai d’intercanvi i de participació entre els joves.
- Minimitzar el risc de fractura social.
- Conèixer millor la realitat dels adolescents i joves immigrants.
- Promoure entre els joves i en el conjunt de la societat els valors basats en la convivència, la solidaritat i la interculturalitat, en contra de qualsevol tipus de racisme i xenofòbia.
- Potenciar la participació ciutadana dels joves.
- Potenciar activament la seva participació en el si dels col·lectius de persones migrades de la ciutat de Lleida.
- Conèixer diferents formes d’organitzar-se i associar-se.
- Donar pautes per a poder crear, executar i fer el seguiment d’un projecte.
Actuacions:
- Constitució del grup cooperació: Joves de diferents procedències que s’uneixen per a treballar en termes de ciutadania, pau i solidaritat (codesenvolupament).
- Seguiment del grup, pel que fa a la determinació de les actuacions a desenvolupar.
- Formació en termes de ciutadania, pau, solidaritat i codesenvolupament.
- Formació en projectes de cooperació i codesenvolupament
- Formació en gestió associativa d’entitats sense afany de lucre.
- Xerrades periòdiques; experiències associatives.
- Implicació i organització de diferents activitats de sensibilització.
- Viatge al terreny.
» Projecte Kafo
Aquest projecte té com a finalitat reforçar les capacitats de les dones migrades per a que puguin treballar en projectes de emprenedoria i codesenvolupament mitjançant tres línies d’actuació:
1. Reforç de la comprensió i expressió oral del català.
2. Realització d’activitats de sensibilització a nivell local.
3. Inici i proposta d’intervenció en l’àmbit de l’emprenedoria de les dones migrades a nivell local i amb la població de destí.
Objectius:
1. Capacitar a les dones migrades per la comunicació mitjançant l’ús del català.
2. Promoure l’apropament entre la cultura local i la del país d’origen, fomentant la cohesió social, mitjançant activitats de coneixement del medi i de sensibilització social.
3. Formar a les dones en el terreny de la emprenedoria i en la idea de negoci, des d’una perspectiva transversal de comerç just i sostenible.
Es pretén facilitar a les dones migrades participants en el projecte Kafo eines, tècniques, instruments i metodologies per a obtenir les habilitats necessàries per desenvolupar un procés que permeti una millora en la comunicació i en la formació de les futures emprenedores.
L’Ajuntament de Lleida sempre ha aportat al desenvolupament del projecte un mínim d’un 30%.