Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència

El delegat del Govern davant la Unió Europea assisteix a la XII Conferència anual de Presidents de la Xarxa de Regions amb Poder Legislatiu

Joan Prat hi participa en representació del president de la Generalitat

query_builder   30 novembre 2011 16:14

event_note Nota de premsa

El delegat del Govern davant la Unió Europea assisteix a la XII Conferència anual de Presidents de la Xarxa de Regions amb Poder Legislatiu

Joan Prat hi participa en representació del president de la Generalitat

El delegat del Govern davant la Unió Europea, Joan Prat, ha assistit a la XII Conferència anual de Presidents que ha tingut lloc a Brussel•les el 29 i 30 de novembre de 2011. A la conferència han participat el comissari responsable de Pressupostos, Janusz Lewandowski i la presidenta del Comitè de les Regions, Mercedes Bresso, entre d’altres personalitats de les institucions de la Unió.
La conferència ha estat centrada en la governança econòmica i el paper de les regions amb competències legislatives. Aquestes, en la seva declaració, demanen a les institucions que en el model de governança econòmica que s’està desenvolupant es tingui en compte les competències tant legislatives com pressupostàries de les Regleg. Les regions amb competències legislatives representen a un 40 per cent dels ciutadans de la Unió Europea i per tant consideren necessari implicar-les en el disseny i la implementació de les polítiques, tenint en compte la governança multinivell i el principi de subsidiarietat.
 
La regió de Viena ha assumit la presidència de REGLEG per al 2012, prenent el relleu a Brussel•les – capital. Viena basarà el seu programa de treball en la recuperació de l’aspecte institucional de la xarxa. La demanda de modificació de l’aplicació del principi de subsidiarietat i els Serveis Econòmics d’Interès general seran dos dels punts del programa, que es presentarà de manera oficial en el primer Comitè de Coordinació.
 
La Xarxa de Regions amb Poder Legislatiu (REGLEG) està formada per les 73 regions amb poder legislatiu de la Unió Europea i té com a objectiu promoure un reforçament del paper de les regions amb competències legislatives i afavorir que la UE reconegui la seva especificitat, en concret, un estatus polític i legal diferenciat en tots els àmbits de la governança a Europa, d’acord amb les seves competències i responsabilitats. Catalunya va acollir la primera Conferència de Presidents el novembre del 2000 a Barcelona i va ostentar la presidència de REGLEG el 2007.

Catalunya és un membre destacat de REGLEG, ja que des de la seva creació és la plataforma que representa millor els seus interessos polítics, és a dir el reconeixement per part de la UE de les regions amb competències legislatives i la participació d’aquestes regions en el procés de presa de decisions de les institucions de la Unió Europea.