·        La directora general de Turisme, Marian Muro, ha presentat aquesta setmana l’evolució de l’oferta de turisme accessible a Catalunya que la situa al capdavant d’aquest tipus de producte a tot l’Estat.

·        El turisme accessible és una de les principals línies estratègiques de la promoció turística catalana ja que garanteix un dret fonamental i, al mateix temps, suposa una oportunitat de negoci per al sector turístic català.

·        El projecte “Turisme Accessible – Turisme per a Tothom”, impulsat per l’Agència Catalana de Turisme, compta amb més d’un miler de recursos i 23 destinacions preparades per rebre turistes amb discapacitats i mobilitat reduïda.

·        Amb aquest acte, la Direcció General de Turisme se suma avui a la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.
 
 
La directora general de Turisme, Marian Muro, acompanyada del director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, i del director d’Acces Turismo i especialista en turisme accessible, Diego González, ha presentat aquesta setmana, davant del sector turístic amb oferta adaptada, la situació actual i l’evolució de l’oferta de turisme accessible a Catalunya.
 
Segons els últims estudis sobre turisme accessible, s’estima que a Europa existeixen 120 milions de turistes potencials amb algun tipus de discapacitat, mobilitat reduïda o necessitats especials, incloent els seus acompanyants. A més, aquests turistes acostumen a contractar paquets i a realitzar una despesa superior a la mitjana. La promoció de l'oferta catalana de Turisme Accessible forma part de les línies estratègiques de l'ACT.
 
Muro ha assenyalat que “posicionant Catalunya com a destinació turística accessible garantim un dret social fonamental i, al mateix temps, impulsem una via de diferenciació i competitivitat altament rendible que pot ajudar a transformar el sector turístic i incrementar els seus ingressos posant en pràctica polítiques de responsabilitat social”.
 
Catalunya disposa ja de 23 destinacions turístiques seleccionades pels seus alts nivells d’accessibilitat que permeten oferir al turista discapacitat tota una sèrie de serveis adaptats a les necessitats específiques d’aquest col·lectiu: allotjament, restauració, museus, activitats complementàries, platges, etc. Les zones i propostes identificades són: Vall de Boí, Val d’Aran, Pallars Sobirà, la Seu d’Urgell, La Molina-La Cerdanya, Camprodon, la Garrotxa, Costa Brava-Alt Empordà, Costa Brava-Baix Empordà, Lleida, Vic-Osona, Maresme, Barcelona, Delta de l’Ebre, Garraf-Sitges, Costa Daurada, Penedès-Enoturisme Accessible, Ruta Dalí, Ruta del Cister, Ruta dels Monestirs del Camí de Sant Jaume de Catalunya i Turisme industrial. Enguany s’han incorporat tres noves destinacions: Terra Alta i Reserva Natural de Sebes; Tarragona – Patrimoni de la Humanitat; Parcs Naturals del Montseny i de Sant Llorenç del Munt.
 
L’Agència Catalana de Turisme disposa d’un web específic, www.turismeperatothom.com, que facilita informació sobre l’accessibilitat de l’oferta turística catalana, no només d’aquestes 23 destinacions turístiques accessibles sinó també d’aquells equipaments, recursos i serveis turístics que tot i que no formen part d’aquestes destinacions, disposen de facilitats per a persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda.
 
En els darrers quatre anys, a més, Catalunya ha passat de 600 recursos turístics adaptats a més de 1.100, alguns dels quals són únics a Espanya. “Totes aquestes dades situen Catalunya com a destinació turística accesible de referència a nivel de tot l’Estat, oferint la major quantitat i diversitat d’activitats esportives i d’oci adaptades”, ha destacat Marian Muro.
 
Projecte “Turisme accessible – Turisme per a Tothom”
 
La Direcció General de Turisme, a través de l’Agència Catalana de Turisme, impulsa aquest producte a través del projecte “Turisme accessible – Turisme per a Tothom”, que s’ha convertit en un element de motivació per al sector turístic català de cara a adaptar equipaments, serveis i recursos a les persones amb algun tipus de discapacitat i/o mobilitat reduïda.
 
En el marc de la presentació, el director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, ha presentat les principals novetats del projecte i les accions promocionals que es duen a terme per consolidar l’oferta turística accessible catalana. 
 
L’assistència a les fires més importants del sector i a diversos salons especialitzats; l’organització de presentacions, viatges de premsa i de familiarització; i el suport a esdeveniments, principalment esportius, de primer nivell són altres accions contemplades en el pla de promoció del turisme accessible català.
 
Aquest any, a més, els Premis de Promoció de l’Agència Catalana de Turisme han incorporat l’accessibilitat en una de les seves categories. L’objectiu és distingir aquella empresa, entitat pública o privada que al llarg de 2010 hagi desenvolupat a Catalunya una iniciativa innovadora, una millora destacada, un servei, un nou model de negoci, un producte turístic, una adequació d’instal·lacions, una oferta d’oci, cultura o esport, etc. perquè en puguin gaudir les persones amb discapacitat física o sensorial.
 
El guanyador, en aquesta ocasió, ha estat el Consell Comarcal de la Terra Alta i el seu tram accessible de les Vies Verdes, l’únic de l’Estat adaptat per a persones amb deficiència visual.
 

2  

Fitxers adjunts

La directora general de Turisme, Marián Muro, i el dir de l'Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa durant la presentació, amb Diego Gonzalez

La directora general de Turisme, Marián Muro, i el dir de l'Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa durant la presentació, amb Diego Gonzalez
JPG | 1357

Presentació de Turisme Accessible 2011

Presentació de Turisme Accessible 2011
PDF | 3775