Cultura

El Govern presenta el pla nacional "Impuls de la lectura: 100% lectors"

query_builder   19 desembre 2011 15:22

event_note Nota de premsa

El Govern presenta el pla nacional "Impuls de la lectura: 100% lectors"

 • El Pla, que té una durada de 5 anys, vol vertebrar els esforços dels diferents sectors i àmbits de la societat catalana per augmentar els hàbits lectors dels ciutadans  
 • L’objectiu principal del Pla és incrementar el percentatge de població lectora i apropar-lo a la mitjana europea, des de l’actual 61,9% al 71%  
Fotografia de l'acte
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell; la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; el director de l’Institut Català de les Indústries Culturals, Fèlix Riera, i el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo, han presentat avui “Impuls de la lectura: 100% lectors”, el Pla Nacional de Lectura (2012-2016). A la presentació també hi ha assistit un nombrós grup representatiu dels diferents sectors de llibre i la lectura (editorials, llibreters, autors, etc.), i d'altres sectors culturals.
 
El Pla té l’objectiu de vertebrar els esforços dels diferents sectors i àmbits de la societat catalana orientant-los cap a l’augment dels hàbits lectors dels ciutadans per tal d’incrementar l’accés al coneixement i el capital cultural i humà del país.
 
El Pla fixa objectius concrets, consensuats entre el sector públic i el privat, per tal de poder-ne avaluar el grau de compliment. L’objectiu principal que es planteja el pla és incrementar el percentatge de població lectora, des de l’actual 61,9% al 71% (mitjana europea).
 
En al seva intervenció a la presentació del Pla, el conseller Mascarell ha ressaltat el compromís del Departament de Cultura amb aquest Pla: “Aquest equip va tenir clar que la lectura havia de ser un dels nostres objectius de cultura i un dels nostres objectius com a país. Varem tenir clar que calia desplegar una iniciativa sòlida, ben feta, que tingués cura i memòria de tot el que s’havia fet”. El conseller ha afegit que “s’han fet altres plans de lectura, esdeveniments importants, però ens semblava que calia tornar a posar l’accent en la lectura i en el llibre pel que significa per a la cultura catalana i per a la societat catalana”.
 
Pel que fa a la transversalitat i el caràcter nacional del Pla, el conseller ha explicat que “fa deu mesos ens hi vam posar en el sentit de dir: hem de fer una cosa raonablement ben feta i ho hem de fer com una iniciativa compartida amb ensenyament. I ho hem de fer com un objectiu del conjunt del Govern i del país”.
 
Per la seva banda, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha destacat que “l’aprenentatge de la lectura és segurament la gesta intel·lectual més important que fa un nen o una nena. És una gesta per a la qual cal un acompanyament molt proper i molt sistematitzat. I diferents metodologies ens han allunyat d’aquesta sistematització i d’aquest acompanyament. Nosaltres treballem per deixar clar que fins als vuit anys la lectura és un aprenentatge que ha de ser sòlid i de plenes garanties, sobre el qual hem d’evitar invents metodològics que ens puguin distorsionar”.
 
Finalment, el director de l’ICIC ha remarcat en la seva intervenció que en l’àmbit de la lectura “hem de portar el nostre país a la mitjana europea. Hem de portar el nostre país a un entorn europeu en l’àmbit de la lectura. Però no només en termes de consum, sinó també de qualitat de la lectura. No només en termes de dinàmiques editorials, sinó també d’aproximacions a dinàmiques socials i culturals que enforteixen el nostre edifici cultural”.
 
Eixos d’actuació
El Pla té 10 eixos d’actuació:
 
 1. L’augment del prestigi de la lectura
 2. L’augment de la presència del llibre en tots els seus formats i situacions
 3. L’Impuls de la lectura en l’àmbit educatiu
 4. L’enfortiment del sector editorial
 5. L’increment de la lectura a les biblioteques
 6. L’enfortiment del sector llibreter
 7. La major visibilitat de la figura de l’autor
 8. Una més gran implicació dels mitjans de comunicació en l’activitat lectora
 9. La utilització de les xarxes socials com a eina a favor de la lectura
 10. Foment de la participació ciutadana en l’àmbit lector
 
 
(Per a més informació consulteu el dossier adjunt)

2  

Vídeos

Tall de vídeo del conseller Mascarell

Vídeo resum de la presentació del pla

9  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 1945

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte
JPG | 4544

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte
JPG | 4716

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte
JPG | 4669

Tall de veu del conseller Mascarell

Tall de veu del conseller Mascarell
MP3 | 1247

Tall de veu de la consellera Rigau

Tall de veu de la consellera Rigau
MP3 | 624

Tall de veu de Fèlix Riera

Tall de veu de Fèlix Riera
MP3 | 588

Tall de vídeo de la consellera Rigau

Tall de vídeo de la consellera Rigau
FLV | 1305

Tall de vídeo de Fèlix Riera

Tall de vídeo de Fèlix Riera
FLV | 3375