Empresa i Treball

La Direcció General de Turisme i l'Associació Fondes de Catalunya engeguen un projecte pilot per implementar l'especialitat gastronòmica en l'hoteleria catalana

TURISME

La Direcció General de Turisme i l'Associació Fondes de Catalunya engeguen un projecte pilot per implementar l'especialitat gastronòmica en l'hoteleria catalana

query_builder   28 desembre 2011 14:48

event_note Nota de premsa

TURISME

La Direcció General de Turisme i l'Associació Fondes de Catalunya engeguen un projecte pilot per implementar l'especialitat gastronòmica en l'hoteleria catalana

 
  • L’objectiu és distingir aquells establiments hotelers que prenen com a referència la gastronomia catalana, ja sigui cuina tradicional o bé cuina creativa, vinculada als productes autòctons o de proximitat.
 
El secretari general d’Empresa i Ocupació, Enric Colet, i la presidenta de l’Associació Fondes de Catalunya, Mariona Isern, acompanyats de la directora general de Turisme, Marian Muro, han signat avui un conveni de col·laboració per engegar una prova pilot d’implementació del projecte d’especialitat gastronòmica en establiments hotelers catalans.
 
En aquesta prova pilot, impulsada per la Direcció General de Turisme, participaran entre quinze i vint fondes catalanes. A semblança dels establiments integrats en l’Associació Fondes de Catalunya, l’objectiu és distingir aquells establiments hotelers que prenen com a referència la gastronomia catalana, ja sigui en base de cuina tradicional o bé de cuina creativa, i es caracteritzen per la familiaritat del seus serveis, una atenció personalitzada i els lligams amb el territori on s’ubica i el seu entorn. L’oferta gastronòmica s’haurà de vincular als productes autòctons i de proximitat, i l’establiment garantirà el coneixement suficient en relació a aquests productes i la realitat cultural del seu entorn.
 
El secretari general d’Empresa i Ocupació, Enric Colet, ha destacat que “amb aquesta especialitat volem singularitzar i diversificar l’oferta hotelera existent, posant en valor turístic la gastronomia catalana vinculada al territori i a la seva cultura, aprofitant el reconeixement de què gaudeix a escala internacional”.

Aquest projecte forma part de les tasques i treballs que està duent a terme la Direcció General de Turisme en el marc del sistema de qualitat turística de Catalunya, que té per objecte el reconeixement públic i la promoció de la qualitat dels serveis i oferta dels establiments turístics de Catalunya a través de distintius, categories i especialitats turístiques, atorgades per la Generalitat de Catalunya, a través dels processos d’auditoria pertinents.  
 
En aquest sentit, la directora general de Turisme ha explicat que “estem treballant per millorar la identificació del producte i les característiques i serveis dels establiments de cara al client. Aquesta tasca dóna suport a l’estratègia de qualitat turística de les nostres empreses d’allotjament i facilita eines per a la promoció exterior de la nostra destinació”.

Amb la formalització del compromís mutu d’avui, el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Associació Fondes de Catalunya posaran en pràctica en establiments fondistes l’adequació del treball teòric realitzat fins al moment,  amb  la formulació i definició dels indicadors que han de permetre identificar els valors de l’especialitat hotelera en gastronomia.
 
La presidenta de l’Associació Fondes de Catalunya, Mariona Isern, ha valorat molt positivament aquest acord ja que “és una gran oportunitat per als fondistes i suposa un reconeixement a aquest ofici ancestral i tant de casa nostra que demana tanta vocació i dedicació. Esperem que aquesta col·laboració sigui un èxit per al turisme de Catalunya”.

La necessària permeabilitat de l’establiment amb el territori on s’assenta es reflecteix mitjançant els criteris que caracteritzen l’especialitat, com són la informació i difusió de les activitats vinculades al territori, els elements del paisatge i les referències culturals del seu entorn i l’oferta gastronòmica elaborada amb producte autòcton. Així mateix, el personal de servei de l’establiment ha de poder transmetre coneixement dels valors gastronòmics que caracteritzen l’oferta de l’establiment, així com del seu territori de referència, el seu paisatge i la seva cultura.
 
Categorització dels establiments turístics

En el context del sistema de qualitat turística de Catalunya el projecte d’especialitat gastronòmica en hoteleria comparteix esforços amb els projectes de categorització dels habitatges d’ús turístic i dels establiments d’apartaments turístics. En tots dos projectes, la Direcció General de Turisme treballa conjuntament amb el sector per establir i promoure eficaçment paràmetres, criteris i estàndards de qualitat en aquestes tipologies d’allotjament que puguin revertir en una millor identificació de les característiques dels allotjaments i de les expectatives dels seus potencials clients.
 
També establiments rurals d’arreu de Catalunya (més de 500) llueixen les noves espigues que serveixen per categoritzar-los. En una de les seves 5 categories): Bàsica (1 espiga), Confort (2 espigues), Gran Confort (3 espigues); Superior (4 espigues) i Superior Premium (5 espigues).
 
Tots els processos es caracteritzen pel seu caràcter voluntari i de lliure adhesió.
 
Per últim, destacar que en el cas dels establiments hotelers s’ha fet una readaptació de la categorització i s’han creat dues noves categories, 4*Superior i Gran Luxe. En el cas dels càmpings catalans les categories continuen sent Luxe, 1a, 2a i 3a.
 
Associació Fondes de Catalunya

L’Associació Fondes de Catalunya, amb vint anys de trajectòria i amb 29 fondes associades, és una entitat representativa d’aquest tipologia d’oferta hotelera.
 
Vocació i professionalitat s’uneixen per mantenir viu l’esperit fondista, però des de la plena integració en els temps actuals, incorporant els avenços més moderns i preservant la qualitat de tracte que les fa úniques. En aquest sentit, s’ha millorat i renovat el web de l’associació (www.casafonda.com) amb una central de reserves on line que permet reservar allotjament, restauració i activitats en el territori. A més, el web inclou informació gastronòmica, cultural i lúdica a través d’una agenda que permet planificar i organitzar les escapades, visites i excursions a partir de les fondes repartides pel territori.
 
Un dels trets diferenciadors de les cases fonda són la presència habitual del fondista en la gestió directa del negoci per vetllar per la qualitat dels serveis que ofereixen. Per aquest motiu, duen a terme un seguiment i control de l’activitat de la fonda pel que fa a restauració, cuina, recepció i atenció a l’hoste, la neteja, l’estat de les instal·lacions i els processos d’administració, venda i direcció, entre d’altres.

1  

Fitxers adjunts

El secretari general d'Empresa i Ocupació, Enric Colet, amb la presidenta de l'Associació Fondes de Catalunya, Mariona Isern, (esquerra de la imatge) i la directora general de Turisme, Marián Muro

El secretari general d'Empresa i Ocupació, Enric Colet, amb la presidenta de l'Associació Fondes de Catalunya, Mariona Isern, (esquerra de la imatge) i la directora general de Turisme, Marián Muro
JPG | 1264

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia