Ara, que Nacions Unides ha obert les portes a col·laboracions no estatals per l'assoliment dels 8 objectius, Catalunya ha estat el primer govern no estatal en sumar-se a aquesta iniciativa i vol donar exemple a d'altres regions i municipis del món.

La trobada tindrà lloc a la ciutat nord-americana de Nashville (Tennesse) entre els dies 15 i 18 d'agost, i la participació catalana serà en la sessió titulada "Temes d'estat en un món global" (16 d'agost a les 13h del migdia, hora local). Pilar Pérez, coordinadora de l'ACCD, que viatja en nom del govern català, donarà a conèixer durant aquesta conferència quina és la feina que es fa dia a dia des de Catalunya en l'àmbit de la cooperació al desenvolupament, la construcció de pau i la seva aportació en la Campanya dels ODM, posant especial èmfasi en la recent obertura de l'Oficina del Mil·lenni a Barcelona.

Àlex Masllorens, director de l'ACCD: "Com a govern de Catalunya, ens unim a la comunitat internacional en la seva lluita contra la pobresa i en pro de millorar l'accés a la salut, l'educació i l'aigua potable de les poblacions amb menys recursos. Ens comprometem a dur a terme accions transformadores, seguint les recomanacions de Nacions Unides, i sumant-nos a la seva Campanya del Mil·lenni". De fet, un dels objectius prioritaris de la Cooperació Catalana per al 2005 -com marca el pla anual d'enguany- és el de donar suport a la Campanya del Mil·lenni de Nacions Unides."

Quin és el compromís de la Generalitat amb els Objectius del Mil·lenni?

Al desembre de 2005, a Nova York, la Generalitat va signar un conveni de col·laboració amb Nacions Unides que incloïa, entre d'altres, l'aportació d'un milió de dòlars anuals -fins al 2008- per a la Campanya, dels quals inicialment es van destinar 600.000 euros a la campanya global, 160.000€ per l'obertura de l'Oficina de la Campanya a Barcelona -que es va inaugurar el passat 26 de juny-, i la resta per al suport a projectes, programes o activitats (com la Marxa Blanca, el "Contenidor de la pobresa"; etc) destinades a donar a conèixer la campanya i assolir els seus objectius globals.

La Campanya dels Objectius del Mil·lenni és una iniciativa de Nacions Unides que vetlla perquè tots els països i estats del món compleixin el compromís de millorar la situació de les poblacions del Sud. Cinc anys després de l'inici de la Campanya, l'organisme ha volgut extendre la invitació a nous contribuents no estatals, els regionals i els locals. Catalunya, mitjançant l'ACCD, s'ha convertit en el primer govern no estatal en col·laborar en aquesta causa. La durada inicial de la col·laboració s'allarga fins a tres anys.