El mateix dia, però de l'any 2000, l'Assemblea General de Nacions Unides va aprovar de la Declaració del Mil·lenni, en la qual s'ennumeren els objectius globals per aconseguir l'eradicació de la pobresa al món.

El director de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Àlex Masllorens, ha explicat que "avui arriba el reconeixement a la tasca d'uns professionals que contribueixen a fer que aquest món sigui més solidari. Són persones que sovint s'han d'enfrontar a realitats dures, a vegades doloroses, però que assumeixen un fort compromís, tant personal com professional per al desenvolupament dels països amb menys recursos. Calia el reconeixement públic d'aquesta feina i hem treballat fort fins a aconseguir-ho".

El mateix 28 d'abril, va entrar en vigor l'Estatut del Cooperant, un decret que defineix el concepte de cooperant, així com els seus drets i deures, i també regula la seva activitat laboral. L'Estatut ha de beneficiar uns 1.400 cooperants que treballen a l'exterior i incorpora, com a principals novetats, una assegurança mèdica col·lectiva i mesures per recolzar la seva incorporació al mercat laboral.