El president a l'esmorzar informatiu d'Europa Press
El president Mas intervenint en el col·loqui d'Europa Press
 
 
·        El cap de l’Executiu afirma que el suport a les mesures anticrisi del Govern Rajoy “és un dipòsit a termini” i reclama que es pagui a Catalunya els deutes pendents
 
·        Artur Mas ha intervingut avui com a ponent en un esmorzar informatiu d’Europa Press amb l’assistència d’uns 300 representats de les principals institucions i empreses de l’Estat
 
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reivindicat avui, davant la presència d’uns 300  representants de les principals institucions i empreses de l’Estat, la justícia d’un nou pacte fiscal per a Catalunya. “El pacte fiscal no es planteja per tallar la solidaritat sinó per justícia fiscal, cap territori europeu té un drenatge fiscal del 8,10% com Catalunya”, ha afirmat. I ha afegit. “És un tema de diners i de distribució de sobirania, enlloc hi diu que Catalunya no pugui gestionar els impostos”.
 
Artur Mas, que ha intervingut aquest matí com a ponent en un esmorzar informatiu de l’agència Europa Press, ha assegurat que en el tema del pacte fiscal hi ha un ampli consens a la societat catalana i el Govern està buscant també el màxim consens entre les forces polítiques catalanes. Per això, ha reclamat una reflexió en profunditat perquè “a Espanya s’ha de veure aquest tema com una oportunitat per reconduir el divorci creixent entre Catalunya i les institucions de l’Estat”, i, en aquest sentit, ha instat a construir “un espai de convivència amable on tots ens puguem respectar”.
 
El cap de l’Executiu s’ha referit també al vot favorable de CiU a les mesures anticrisi del Govern del president Rajoy. Mas ha defensat el suport per la situació de dificultats en què viu l’Estat i també, ha dit, “per coherència”, recordant que el 2010 la federació va fer exactament el mateix quan va facilitar el pla d’austeritat del Govern del PSOE i en coherència també ha explicat amb l’acció de govern a Catalunya. “Això és ser coherent amb una política basada en l’obligació de l’austeritat i el sanejament dels comptes, perquè sinó tot això acabarà malament”.
 
El president Mas ha volgut, però, deixar clar que “s’ha votat a favor d’unes mesures, és un dipòsit a termini, i quan acabi aquest termini ja veurem”. Així, Artur Mas ha reclamat al Govern espanyol que pagui els deutes pendents amb Catalunya i ha afegit que “per mantenir la confiança cal considerar els governs autonòmics com el que són, part substancial de l’Estat, i se’ls ha de tractar així, i no com a alumnes desencaminats”. “Un govern no ha de criticar a aquells altres governs que prenen mesures difícils i impopulars, però necessàries”, ha reblat.
 
“Hem explicat la veritat des del primer dia”
 
 
En aquest sentit d’aplicar mesures difícils i impopulars, el president de la Generalitat ha reivindicat el comportament del Govern català que ha dit “ha explicat la veritat des del primer dia, tot i que alguns no la volguessin sentir, però només així es pot responsabilitzar la gent en la tasca col·lectiva”. Així, ha defensat “prendre decisions, a partir de la veritat, encara que siguin impopulars, amb el coratge suficient, pensant en el bé comú més que en el partidista, pensant més en les futures generacions que en les futures eleccions”.
 
Artur Mas ha desglossat els tres objectius del Govern que són sanejar el dèficit i els deutes; posar les bases de la represa i salvar les bases de l’estat del benestar. Però, per a tot això, ha ressaltat, “calen un comptes públics sanejats i una capacitat de creixement que ara no tenim”. El president ha subratllat però que a aquests tres objectius cal afegir-ne un quart, que ha precisat “està al mateix nivell que els altres tres: preservar el nostre autogovern i aprofundir-hi”.
 
Per a Artur Mas, l’assoliment d’aquests objectius s’està fent d'acord amb dos paràmetres que donen sentit a tot plegat. D’una banda, i des d’un punt de vistaètic,ha dit “s’intenta no carregar els excessos de la generació present sobre les esquenes de les generacions futures” i, de l’altra, ”el retrobament dels valors profunds que ha fet que un país petit com Catalunya hagi destacat en tant àmbits”.  Segons ha precisat el cap de l’Executiu, aquests valors són “el treball, l’estalvi, la creativitat i la permeabilitat, perquè, en contra del que es diu de vegades, Catalunya no ha estat mai una societat tancada sinó que hi ha hagut molta barreja”.
 
 
Agències de qualificació
 
Davant les informacions d’una possible rebaixa de les qualificacions de diverses comunitats autònomes espanyoles, Mas s’ha mostrat escèptic amb l’actuació d’aquestes firmes de mesurament de riscos. “Ni la societat ni els mercats haurien de sacralitzar el que diuen unes agències que donaven les màximes qualificacions a aquells que 48 hores després estaven en fallida”, ha destacat. “El més important és observar la feina de fons que fa cada Govern i no només mirar el punt d’arribada. Jo sóc complidor però les normes cal acomodar-les a la realitat, cal un marge de temps”, ha afirmat.
 
A preguntes dels assistents sobre una possible taxa turística a Catalunya, Mas ha negat que es tracti d’una ecotaxa sinó “d’una mesura de coresponsabilització del sector” perquè no hi ha prou recursos públics per recolzar el turisme, “pedra bàsica de l’economia catalana”, ha dit.
 
El president Artur Mas ha fet aquestes declaracions davant uns 300 assistents a l’esmorzar organitzat per Europa Press a l’Hotel Intercontinental de Madrid. Hi han estat presents el ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz; el president del Congrés, Jesús Posada; el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs; el delegat del Govern a Madrid, Jordi Casas, i el vicepresident quart del Congrés, Jordi Jané, entre altres representants de les més altes institucions de l’Estat.
 
Així mateix han participat en l’esmorzar els presidents i consellers delegats de les principals empreses espanyoles; diversos ambaixadors de la Unió Europea i representants de diferents grups de comunicació.

2  

Imatges

El president intervenint a l'esmorzar informatiu (1)

El president intervenint a l'esmorzar informatiu (1) 376

El president durant la seva intervenció

El president durant la seva intervenció 510