El cap de l'Executiu alerta d'un "divorci creixent" amb l'Estat perquè "els catalans tenim la sensació que no se'ns respecta en la identitat o la llengua i no se'ns ajuda en qüestions econòmiques i socials"

En l'entrevista que publica avui el rotatiu britànic, Artur Mas assegura que "volem i podem ser l'Holanda del sud"

El president Mas amb el delegat del Financial Times, Victor Mallet, durant l'entrevista
El president Mas amb el delegat del Financial Times, Victor Mallet, durant l'entrevista
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat la necessitat del pacte fiscal en una entrevista que publica avui el rotatiu britànic Financial Times. El cap de l'Executiu aposta per un nou acord econòmic amb l'Estat perquè "Catalunya no pot seguir suportant el drenatge fiscal que té en aquest moment, que equival al 8 o 9% del PIB cada any".
 
En l'entrevista, que li fa el delegat del Financial Times a Madrid, Victor Mallet, el president Mas explica que Catalunya està preparant un pla per al pacte fiscal, que posarà sobre la taula del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest any 2012 o a començaments del 2013. Artur Mas assenyala que, en la situació actual, "l'statu quo no funciona" i remarca que "hi ha un divorci creixent perquè de manera continuada els catalans tenen la sensació - i tenen raó - que no se'ns respecta en la identitat o la llengua i no se'ns ajuda en qüestions econòmiques i socials". "El nostre projecte a curt termini és la sobirania fiscal...a llarg termini ja ho veurem", rebla el president.
 
El cap del Govern assenyala també que no troba que hi hagi cap motiu pel qual Catalunya no pugui ser un estat autònom com Finlàndia o Dinamarca. Recorda que "volem ser i podem ser l'Holanda del sud" i es refereix a aquest país com "una societat molt oberta, amb una base industrial i que ha fet un gran esforç en innovació i ciència".
 
Respecte a la situació entre Escòcia i el Regne Unit, el president Mas fa un paral·lelisme amb Catalunya i assegura que "com a Escòcia, l'opinió més favorable és una via intermèdia entre l'statu quo i la independència total". El cap de l'Executiu aposta per "més Catalunya i més Europa" i argumenta que "la independència total ha perdut part del seu significat ara que Berlín i Brussel·les estan dictant la política de l'eurozona".
 
Davant les crítiques per part del Govern espanyol, que culpabilitzen les autonomies del dèficit, el president Mas recorda que la Generalitat va ser la primera administració a aplicar mesures d'austeritat i assegura que "si l'Estat espanyol ens nega el respecte i l'assistència, el sentiment que Catalunya necessita el seu propi estat anirà creixent".
 

4  

Imatges

president Mas

president Mas 564

Moment de l'entrevista

Moment de l'entrevista 706

Text de l'entrevista

Text de l'entrevista 1024

Portada

Portada 464