El Palau Robert presenta, del 2 de febrer de 2012 al 3 de febrer de 2013, l’exposició “Ferran Adrià i elBulli. Risc, llibertat i creativitat”, que mostra el talent i tota la capacitat d’innovar que Ferran Adrià, el cuiner més influent de finals del segle XX i principis del XXI, ha aplicat en la gastronomia.

La mostra arriba després que elBulli tanqués les portes al juliol per reinventar-se en elBullifoundation, centre d’experimentació i d’innovació gastronòmica que difondrà les seves creacions per Internet a partir del 2014.
Ferran Adrià ha esdevingut, amb el pas dels anys, una icona de la gastronomia mundial. La tasca feta des d’elBulli, considerat el millor restaurant del món durant cinc anys consecutius, ha merescut el reconeixement mundial i ha marcat el camí de la cuina del futur. Els noms de Ferran Adrià, Juli Soler, Albert Adrià i de tot l’equip creatiu d’elBulli s’associen amb valors com ara la reflexió, el talent, la innovació, el lideratge, el treball en equip, l’obra ben feta, la internacionalització i la solidaritat. Una feina que va més enllà de l’àmbit estrictament gastronòmic i n’abasta altres com l’art i la tecnologia.
El president de la Generalitat, Artur Mas, presidirà l’acte inaugural el 31 de gener, a les 19.30 hores, amb la presència d’una àmplia representació del món polític, econòmic, social i cultural. El mateix dia, Ferran Adrià, acompanyat del director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès, i del comissari de la mostra i catedràtic de Lingüística i Comunicació, Sebastià Serrano, farà una visita a l’exposició, a les 11 h, amb els periodistes. També hi assistiran, en representació d’elBulli, Juli Soler i Albert Adrià.
L’endemà, 1 de febrer, representants del sectors de la gastronomia i del turisme visitaran l’exposició entre les 18 h i les 22 hores. Hi assistiran la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i Ferran Adrià. La mostra s’obrirà al públic el 2 de febrer.
L’exposició la produeix la Generalitat, amb el patrocini d’Estrella Damm, “la Caixa” i Telefónica, i amb la col·laboració de Casa Tarradellas. El Palau Robert, amb aquesta fórmula, suma esforços entre els sectors públics i privats per tirar endavant projectes expositius ambiciosos com aquest, de gran ressò internacional.
La proposta expositiva es desenvolupa en els àmbits següents: Els reconeixements, elBullifoundation; Els orígens; La síntesi evolutiva; A la recerca d’un estil; El moment del gran canvi; Moment 0; La consolidació d’un estil; elBullivirus; L’esperit d’elBulli.
Programa d’activitats
En paral·lel a l’exposició, el Palau Robert organitzarà un programa d’activitats educatives adreçades a alumnes de primària, secundària, batxillerat, escoles d’hostaleria i universitats; visites guiades per a escolars i per al públic; un cicle d’audiovisuals, la presentació de productes agrícoles amb denominació d’origen (PRODECA) i el Mòdul del màster “Pensar l’art d’avui”, de la Universitat Autònoma de Barcelona.
En paral·lel a l’exposició, el Palau Robert organitzarà un programa d’activitats educatives adreçades a alumnes de primària, secundària, batxillerat, escoles d’hostaleria i universitats; visites guiades per a escolars i per al públic; un cicle d’audiovisuals, la presentació de productes agrícoles amb denominació d’origen (PRODECA) i el Mòdul del màster “Pensar l’art d’avui”, de la Universitat Autònoma de Barcelona.