Territori i Sostenibilitat

La Generalitat atorga l'EMAS en gestió ambiental a cinc equipaments culturals

query_builder   1 febrer 2012 18:41

event_note Nota de premsa

La Generalitat atorga l'EMAS en gestió ambiental a cinc equipaments culturals

  • L’han obtingut el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Fundació Joan Miró, el Museu de Montserrat, l’Arts Santa Mònica i la Fundació Pau Casals, que també reben l’ISO 14001 d’AENOR 
  • En conjunt, les entitats han obtingut deu reconeixements que acrediten el seu compromís ambiental
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, presideix avui (19.30h, MNAC) l’acte de lliurament dels els distintius ambientals europeus EMAS i el certificat de gestió ambiental ISO 14001 a cinc equipaments culturals: el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Fundació Joan Miró, el Museu de Montserrat, l’Arts Santa Mònica i la Fundació Pau Casals-Vil·la Museu Pau Casals. El lliurament dels distintius el fan la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran,  i el president d’AENOR, Manuel López Cachero. L’EMAS és un sistema voluntari de gestió ambiental que permet les organitzacions tenir un coneixement detallat de les activitats i dels seus impactes ambientals, alhora que estableixen els mecanismes per reduir-los i, per tant, obtenir estalvis econòmics importants, gràcies a l’optimització dels recursos. Els cinc equipaments culturals han desenvolupat diferents tasques per aconseguir reduir els residus, el consum d’aigua i la despesa energètica, entre altres.
 
 
El projecte EMAS a equipaments culturals comença l’any 2007 amb l’objectiu de detectar i definir oportunitats de difusió del medi ambient en els equipaments culturals (museus, teatres, espais musicals, biblioteques, arxius, etc). Una de les conclusions d’aquest estudi és que les entitats culturals es poden dotar d’un sistema de gestió ambiental per millorar la seva eficiència en la gestió i, per tant reduir costos. El 2009 es va fer una diagnosi ambiental a 14 equipaments culturals i es va identificar que alguns aspectes ambientals com el consum energètic o la segregació de residus calia millorar-los en la majoria d’equipaments.
 
Del total d’entitats culturals, 6 van ser els museus que van iniciar el projecte d’implantació de l’EMAS:
 
  • Museu de Montserrat
  • Museu Nacional d'Art de Catalunya
  • Museu d'Art de Girona
  • Arts Santa Mònica
  • Fundació Joan Miró
  • Fundació Pau Casals-Vil·la Museu Pau Casals
 
Aquests 5 equipaments culturals que avui reben l’EMAS se sumen a equipaments culturals tant importants com el Gran Teatre del Liceu (el primer a Europa en obtenir-lo), Cosmocaixa i el Palau de la Musica Catalana, que ja el tenen. El Museu d’Art de Girona està en procés per obtenir-lo pròximament.
 
A més de l’EMAS, aquests cinc equipaments culturals reben també avui el certificat AENOR de gestió ambiental ISO 14001. Aquest certificat acredita que l’organització acompleix amb els requisits que estableix la norma ISO 14001 i que ha implantat un sistema de gestió ambiental que ajuda a prevenir els impactes ambientals, utilitzant els mitjans necessaris per evitar-los, reduir-los o controlar-los. En conjunt, les entitats culturals obtenen 10 reconeixements que acrediten el seu compromís ambiental.
 
Catalunya, al capdavant en implantacions
 
Catalunya ha tingut un creixement constant en el nombre de registres EMAS, tal i com es pot veure en el següent gràfic (veure a la nota adjunta)
 
 
A nivell estatal i europeu, Catalunya representa aproximadament un 33% del total de registres EMAS de l’Estat espanyol i estaria entre els tres primers països de la Unió Europea en registres EMAS per milió d’habitants. La direcció general de Qualitat Ambiental del departament de Territori i Sostenibilitat és l’organisme competent a Catalunya per a la gestió d’aquest sistema comunitari de gestió i auditoria ambientals.
 
Pel que fa a les ISO 14001, l’Estat espanyol és el tercer país del món i el primer d’Europa en nombre de certificats España es el tercer país mundial y el primero de Europa por número de certificados, amb 18.347 reconeixements, segons el darrer informe de l’Organització Internacional de Normalització.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 50