• En una entrevista a ‘Els Matins’ de TV3, Francesc Homs reitera que l’Executiu es dóna aquest 2012 de marge “per acabar els deures pendents” a Catalunya i perquè el Govern espanyol prengui en consideració el pacte fiscal
 

 

  • Subratlla la importància de “travar” més suports polítics, a un projecte que ja compta amb un “ampli” suport social i una majoria absoluta al Parlament de Catalunya
 
  • Apel·la a la “seriositat” del Govern espanyol i confia que saldarà els deutes pendents amb Catalunya
 
El portaveu del Govern durant l'entrevista a 'Els Matins' de TV3
El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha instat avui les forces parlamentàries a “sincronitzar” l’acord social que existeix al voltant del pacte fiscal amb l’acord polític “notable” però que “valdria la pena eixamplar” al llarg del primer semestre de l’any, abans de plantejar-lo a Madrid. En una entrevista a Els Matins de TV3, el portaveu ha reiterat que l’Executiu es dóna aquest any 2012 de marge per “travar” més suports polítics a Catalunya i per plantejar-lo a Madrid. Homs ha constatat “la predisposició al diàleg” dels socialistes, però ha advertit que el Govern no aparcarà el projecte si no n’obté el suport.
 
“Hi ha un acord al Parlament de Catalunya notable, de la suma de CiU, ERC i Iniciativa, que valdria la pena eixamplar a altres forces, particularment al PSC”, ja que “a la societat hi ha un acord més ampli que al Parlament”, com es va posar de relleu en l’acte de suport al pacte fiscal que es va celebrar dimarts passat a l’Ateneu Barcelonès, amb la presència de representants de la societat civil, política, econòmica i empresarial. “Hauríem de mirar de sincronitzar aquest acord social amb l’acord polític i aquests deures aquest 2012, almenys aquest semestre, d’aquí a l’estiu hauríem de mirar de fer-los. Plantejarem des del govern igual el que ens hem proposat, encara que no hi acabin sent els socialistes però valdria la pena intentar-ho”, ha manifestat el portaveu del Govern. Homs ha subratllat en aquest sentit “la predisposició al diàleg” que han mostrat els socialistes, i s’ha mostrat confiat que arribin a bon port les reunions que mantenen les parts, “encara que no sigui estrictament el seu projecte”.
 
Tal com va explicar el president de la Generalitat, Artur Mas, després de reunir-se ahir amb el president espanyol, Mariano Rajoy, el Govern es dóna aquest 2012 de marge per “acabar els deures pendents” a Catalunya en la recerca d’un major suport polític i perquè el Govern espanyol prengui en consideració el pacte fiscal. Però “si s’acaba l’any i no n’han volgut ni parlar, actuarem en conseqüència”, ha alertat. Francesc Homs. “Donar-nos en termes històrics aquest any per intentar-ho és raonable, però també diré que més enllà d’aquí es difícil que hi puguem passar, i no és un amenaça, és una constatació , conseqüència que tots  hem intentat moltes coses i hem sortit molt escamats, de les bones paraules, el copet a l’esquena que fan a Madrid, no hi podem tornar a caure col·lectivament”, ha reblat.
 
D’altra banda, el portaveu s’ha mostrat confiat que el Govern espanyol saldarà els deutes pendents amb Catalunya apel·lant a la seva “seriositat”. “Pensem que no és com el govern anterior, els deutes són per ser pagats”, ha manifestat.
 
Davant l’eventual suport que ofereix per “responsabilitat” a les mesures econòmiques de l’Executiu espanyol, Homs ha situat “dues línies vermelles”: “no carregar-se l’autogovern” i emprendre una reforma laboral “a fons”. “Que no tinguin la temptació que per haver de prendre determinades mesures acabin limitant o condicionant l’autogovern, no és necessari que per establir les regles del joc un s’hagi de carregar l’autogovern, que és essencial per nosaltres”, ha manifestat, i sobre la reforma laboral ha afegit: “fer retoquets per por de quedar malament amb els uns o els altres i no acabar fent ben bé res, no hi acabaríem donant suport”.