Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Primera reunió bilateral Pelegrí-Arias Cañete

Pelegrí: "Hem de sumar sinèrgies per a una PAC productiva per a Catalunya i una PPC que no discrimini la flota mediterrània"

query_builder   6 febrer 2012 14:00

event_note Nota de premsa

Primera reunió bilateral Pelegrí-Arias Cañete

Pelegrí: "Hem de sumar sinèrgies per a una PAC productiva per a Catalunya i una PPC que no discrimini la flota mediterrània"

  • El conseller proposa crear un grup de treball per analitzar conjuntament amb les CCAA l'aplicació de la nova PAC.

 

  • Pelegrí demana suport al ministre per garantir el finançament del Programa de desenvolupament rural i que no s'aturin les obres de regadius previstes i en execució

 

  • Banc dels aliments vinculat a criteris de pobresa i no territorials per ser més efectius ajudant  als qui més ho necessiten
Pelegrí i Arias Cañete
Pelegrí i Arias Cañete
 
 
 El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, s’ha reunit aquest matí amb el ministre d’Agricultura, Alimentació y Medi Ambient, Miquel Arias Cañete per analitzar conjuntament els principals problemes que preocupen al Govern català en relació amb la situació del sector agroalimentari, pesquer, forestal  i de l’àmbit del medi natural a Catalunya. Es tracta de la primera reunió bilateral entre els màxims responsables d’ambdues institucions. El  conseller ha valorat “el coneixement expert del ministre sobre la situació del sector, la coincidència d’objectius en moltes de les matèries que s’han tractat i el clima receptiu, d’entesa i bona predisposició que he trobat en el ministre Arias Cañete. Estic segur que en molts temes serem capaços de sumar en positiu en bé del sector que és la nostra principal preocupació”.
 
 
Front comú amb l’Estat per sumar sinèrgies en la negociació amb Europa (PAC i  PPC)
 
El conseller i el ministre han estat d’acord que “es necessari sumar sinèrgies per defensar davant d’Europa una política agrària comuna que sigui productiva per a Catalunya” i en la mateixa línia “per una política comuna pesquera que no discrimini la flota mediterrània, un 95% de la qual podria quedar fora de la nova PPC si es manté la proposta de Brussel·les tal com està ara” ha senyalat el conseller.
 
El conseller ha informat al ministre de les primeres conclusions del procés de debat sobre la PAC que s’està desenvolupament a Catalunya per consensuar un posicionament conjunt del sector -que constituirà el posicionament de Catalunya davant la nova PAC-. Un cop aprovat i presentat al Parlament, s’elevarà a l’Estat en la reunió de la conferència sectorial de CCAA prevista per al proper 10 de març. Així mateix li ha demanat que s'agiliti la realització dels estudis d'impacte que està realitzant el ministeri. 
 
Volatilitat de preus i mesures de gestió de mercat
 
En aquest sentit, i en relació al problema de la volatilitat de preus i els desequilibris dins la cadena alimentària el conseller ha traslladat al nou ministre, com ja ho va fer a l’anterior, la necessitat que es plantegi a Europa l’exempció del sector agrícola de les normes de la competència per tal que els productors, la part més feble de la cadena, puguin rebre un preu just, és a dir, per sobre del preu de cost de producció. “Aquesta mesura, ara que per primera vegada s’ha obert la porta a plantejar-la des que es va firmar el tractat de Lisboa, beneficiaria al sector i a totes les CCAA” ha dit Pelegrí.
 
El conseller ha proposat la ministre la creació d’un grup de treball conjunt per analitzar conjuntament amb l'Estat i la resta de CCAA l'aplicació de la nova PAC, proposta que ha estat acceptada.
 
En l'àmbit de la internacionalització, el conseller ha demanat al ministre que exigeixi el principi de reciprocitat per a les importacions de països tercers a fi d’evitar problemes de seguretat alimentària i, també, que es reforcin les inspeccions en frontera per garantir que els productes que entrin compleixen els requisits europeus com ho fan els productors catalans i de la resta de l’Estat;  en aquesta mateixa línia, Pelegrí ha plantejat al ministre reforçar els controls per garantir el lliure dret de circulació de productes catalans dins de la UE i evitar els perjudicis dels atacs a camions a la frontera francesa com els que s’han viscut aquest estiu passat.
 
Així mateix, i pel que fa a les mesures de gestió de crisi, Pelegrí ha traslladat al ministre  “la necessitat que es mantinguin els mecanismes d’intervenció actuals, però complementats quan calgui amb alguna xarxa de seguretat que permeti crear estocs estratègics per activar en casos de crisi per garantir l’abastiment de productes bàsics, i introduir mecanismes de gestió de mercat de caràcter permanent que coexisteixin amb els de caràcter excepcional”.
 
Garantir la viabilitat de la flota mediterrània
 
Pel que fa a la política pesquera comuna, el conseller ha demanat el suport al ministre per fer front als aspectes que més preocupen a Catalunya, com la possible  pèrdua de finançament  ja que de  les 40 línies de finançament que planteja el nou FEMP només 11 estan destinades a pescadors i armadors i 14 a empreses aqüícoles. Pelegrí ha plantejat al ministre allò que  el Govern considera imprescindible per evitar la desaparició del sector pesquer a la mediterrània: “s’han de mantenir els ajuts destinats a l’adaptació de la capacitat de la flota, s’ha de permetre l’accés al finançament a totes les embarcacions de la flota litoral catalana i s’han d’incorporar mesures estructurals adreçades al desenvolupament econòmic i la cohesió social del sector”.
 
PDR
 
Pel que fa al PDR,el conseller, atesa la situació financera actual adversa, ha  demanat suport al ministre per tal que estudii les possibilitats de flexibilitzar el cofinançament amb l'objectiu de garantir el finançament del Programa de desenvolupament rural en el seu conjunt al llarg del periode devigència a fi que no es perdin recursos.
 
 
Polítiques d’aigua i regadius
 
En l’àmbit de la gestió de l’aigua, ambdós polítics han coincidit en la necessitat de fer-ne una “gestió integrada, seguint els principis de la Directiva marc i orientada a l’ús cada vegada més eficient de l’aigua, especialment en l’àmbit del reg on encara ens queda molt de camí per recórrer” ha senyalat el conseller i ha afegit la importància dels regs com a infraestructures estratègiques per contribuir al desenvolupament econòmic, social i territorial i el paper essencial dels pagesos i ramaders en la preservació del propi territori i dels seus valors ambientals i de biodiversitat.
 
Per això, Pelegrí ha plantejat al ministre que no s’aturin les obres de regadiu pendents d’execució per part del ministeri, especialment aquelles que el Govern considera prioritàries en aquest moments com les del Delta esquerra de l’Ebre, Plans i Litera, Albesa, Artesa de Segre, Montsonís, Almenar, Alguaire, i que siguin tingudes en compte en la nova planificació de l’Estratègia de Sostenibilitat de regadius 2009-2015 que està  en tràmit actualment per part del ministeri.
 
D’altra banda, i pel que fa als compromisos de finançament pendents, el conseller ha demanat al ministre que es consigni dins el pressupost 2012 els 12 milions d’euros  que havia de rebre el Departament arran del conveni del 2010 signat en virtut de l’aplicació de la Disposició addicional tercera de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya per a infraestructures regadius i camins rurals i que encara estan pendents de pagament.
 
Banc dels aliments
 
El conseller ha plantejat al ministre una modificació dels criteris de distribució dels recursos econòmics vinculats al Banc dels aliments que contempli els indicadors de pobresa en lloc dels criteris actuals de caràcter territorial a fi de garantir que la solidaritat d’aquests instruments sigui el més eficaç possible amb aquells que més ho necessiten en el context de crisi actual.
 
Medi Natural
 
En l’àmbit del medi natural, el conseller ha plantejat al ministre la preocupació del Govern per la manca de finançament per a la correcta gestió del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la necessitat de revisar el catàleg d’espècies invasores ja que l’actual dificulta la gestió d’algunes espècies, la necessitat de renovar el conveni de restauració de camins forestals i ramaders, i també de  desenvolupar l’Inventari forestal nacional.
 
Durant la reunió s’han tractat també altres temes en els que s’aprofundirà en properes reunions com els plans de reconversió de plantacions; l’aplicació de la directiva de nitrats, els nous criteris de distribució de fons per a la reestructuració i reconversió de la vinya, la millora de la coordinació a nivell estatal dels laboratoris agroalimentaris, la importància d’impulsar la dieta mediterrània com a fons de salut, i també de potenciar i reforçar la condició del port de Tarragona com a referent en la importació i exportació de mercaderíes agrícoles.
 
 
 
Barcelona, 6 de febrer de 2012
 

1  

Imatges

el conseller i el ministre

el conseller i el ministre 282