Salut

Barcelona guanya dos nous CAPS, un a l'Eixample i un altre a Sant Andreu

query_builder   11 febrer 2012 12:30

event_note Nota de premsa

Barcelona guanya dos nous CAPS, un a l'Eixample i un altre a Sant Andreu

 
El CAP de Comte Borrell i de Trinitat Vella formen part del conveni entre la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci Sanitari de Barcelona, per la millora de la xarxa sanitària de la ciutat.
CAP Comte Borrell
 
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, han inaugurat avui dos nous Centres d’Atenció Primària (CAP), el de Comte Borrell, a l’Eixample, i el de Trinitat Vella, a Sant Andreu.
 
El CAP Comte Borrell
Aquest nou centre va entrar en funcionament el 23 de novembre de l’any passat i ha permès que l’equip de professionals que anteriorment visitava al CAP Rosselló es traslladés a unes noves i modernes instal·lacions per tal de continuar oferint els serveis a la població millorant el confort.
 
La població de referència del centre és la corresponent a l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Barcelona 2C, Esquerra de l’Eixample Rosselló, que comprèn unes 32.000 persones. L’equip d’atenció primària (EAP) d’aquesta ABS va iniciar l’activitat assistencial l’any 2001. L’entitat gestora d’aquesta ABS és el Consorci d’Atenció Primària de l’Eixample (CAPSE).
 
L’ABS 2C està ubicada al districte de l’Eixample i el seu àmbit territorial queda delimitat per l’avinguda de Josep Tarradellas, l’avinguda de Roma i el carrer del Comte d’Urgell. El nou CAP s’ha construït en un solar de cessió municipal, situat al carrer del Comte Borrell, núm. 305, entre els carrers de Londres i París. L’edifici disposa d’uns 2.700 m2 construïts i distribuïts en planta soterrània, planta baixa, entresòl i cinc plantes. Dins del mateix edifici, el districte de l’Eixample hi ha ubicat el centre de serveis socials de la zona, que comparteix una part dels espais amb els serveis sanitaris.
 
L’edifici disposa de 12 consultes de medicina de família (4 per planta), 12 consultes d’infermeria (4 per planta), 3 sales d’espera (1 per planta), 4 consultes d’atenció especialitzada, sala de proves funcionals, 2 sales d’urgències, box d’aturades, sala d’extraccions, sala d’atenció a l’usuari, sala per al personal, despatxos de direcció, consulta de treball social, consulta d’infermeria d’enllaç, sala de reunions, biblioteca, sala d’activitats grupals i vestidors. També inclou els espais necessaris per a magatzem, neteja, serveis generals i instal·lacions.
 
L’equip d’atenció primària que hi presta els serveis d’atenció primària de salut està format per metges de medicina familiar i comunitària, per professionals d’infermeria, treball social i personal d’atenció a la ciutadania. Els serveis de pediatria i d’odontologia es continuen prestant a l’edifici del carrer de Rosselló, núm. 161. Aquest conjunt de professionals presta serveis d’atenció sanitària integral, amb activitats preventives i d’educació sanitària, un seguiment de les malalties cròniques i programes d’atenció domiciliària, en el marc del sistema públic de salut, i per tant, accessible i gratuït per a tota la ciutadania.
 
 
CAP Trinitat Vella
 
El CAP Trinitat Vella
El nou centre Trinitat Vella centre va entrar en funcionament el 21 de desembre de l’any passat i ha permès que l’equip de professionals que anteriorment visitava al CAP Via Barcino es traslladés a unes noves i modernes instal·lacions per tal de continuar oferint els serveis a la població, i millorar-ne el confort.
 
La població de referència del centre és la corresponent a l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Barcelona 9F, Trinitat Vella, que comprèn unes 12.000 persones. La construcció del nou centre ja es va començar a planificar el 2006, amb la voluntat de superar els problemes estructurals de l’edifici i per garantir una atenció sanitària de qualitat i propera als ciutadans. El nou centre està ubicat al districte de Sant Andreu, al mateix carrer, just al davant de les dependències de l’antic CAP. El nou edifici disposa d’uns 1.600 m2 construïts i distribuïts en dues plantes (planta -1 i planta baixa). A la mateixa parcel·la, s’hi ha construït una escola bressol de gestió municipal. Els accessos als dos edificis són independents i per diferents carrers. 
 
L’equip d’atenció primària (EAP) que hi presta els serveis d’atenció primària de salut és un equip docent en el programa de medicina familiar i comunitària i en el pregrau d’infermeria i medicina; l’EAP està format per personal de medicina familiar i comunitària, d’infermeria, de treball social, d’odontologia i d’atenció a la ciutadania. L’ampliació del centre ha permès incorporar avenços com ara una atenció més individualitzada, tècniques diagnòstiques i terapèutiques, i atenció especialitzada.
 
Alguns dels serveis específics que duen a terme els professionals del centre són els serveis de diagnòstic addicionals (càmera midriàtica, espirometries, test de l’alè, Doppler vascular, etc.), serveis terapèutics avançats (tractament anticoagulant, extracció de queixals del seny, etc.) o activitats de promoció i comunitàries.
 
Aquest conjunt de professionals presta serveis d’atenció sanitària integral, amb activitats preventives i d’educació sanitària, un seguiment de les malalties cròniques i programes d’atenció domiciliària, en el marc del sistema públic de salut i, per tant, accessible i gratuït per a tota la ciutadania.