- El president reconeix que la reforma “no és el miracle dels miracles, però posa les condicions perquè es doni la flexibilitat necessària al mercat laboral per crear llocs de treball”
- El cap de l’Executiu afirma que “la música de la reforma laboral és bastant positiva”, però reconeix que “cal veure la lletra petita”
- Artur Mas espera que “ens homologui més amb Europa”

El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha mostrat avui partidari d’una reforma laboral tot i que ha reconegut que caldrà conèixer-ne els detalls. “La reforma laboral s’havia de fer i s’havia de fer seriosament i amb una certa profunditat en un país que té més d’un 20% d’atur”, ha assegurat.
Durant una compareixença davant els mitjans de comunicació a Port Ainé, el cap de l’Executiu ha reconegut que les reformes laborals anteriors havien estat “molt light”, perquè “servien per a molt poc i aleshores l’atur seguia pujant”, mentre que el que considera més important és que “en algun moment l’atur vagi baixant i es creï ocupació”.
“Evidentment, una reforma laboral no és el miracle dels miracles”, ha reconegut. “No perquè es faci una reforma laboral, al cap de pocs dies o poques setmanes es crearan llocs de treball”, però ha advertit que així “ es posen les condicions perquè realment es doni la flexibilitat en el mercat laboral que es necessita per intentar crear aquests llocs de treball de cara al futur”.
Pel president, “la música d’aquesta reforma laboral no és dolenta i jo crec que és bastant positiva”, però ha reconegut que “ara haurem de veure la lletra petita”. I ha afegit que “ara tindrem uns mesos per intentar influir a través de modificacions en el tràmit del Parlament espanyol i intentar millorar aquelles coses que es puguin millorar”.
D’altra banda, el president s’ha mostrat confiat que aquesta reforma laboral “ens homologui més amb Europa” i, en aquest sentit ha posat l’exemple d’altres països a Europa que tenen economies semblants a l’espanyola amb uns índex d’atur fins i tot per sota de la meitat dels de l’Estat espanyol, però amb uns sistemes laborals més flexibles. “Cap a aquest camí, poc o molt, s’hi havia d’anar per un bé col·lectiu com la creació d’ocupació, que és una cosa que hauria d’interessar a tothom” ha reblat.
El president de la Generalitat també ha insistit que una reforma laboral per ella mateixa no crea ocupació, però ha assegurat que “crea les bases perquè les empreses, sobretot les petites i mitjanes, puguin crear llocs de treball en el futur”. Amb tot, s’ha mostrat convençut que mentre no arriba la creació d’aquests llocs de treball calen plans de xoc en tots els sentits per intentar estimular la creació d’ocupació. I en aquesta mateixa línia ha dit que “el millor pla de xoc possible és que l’economia torni a créixer i que hi torni a haver demanda”, ja que considera que mentre això no passi, difícilment es crearan els llocs de treball que es necessiten.
En un altre moment de la seva intervenció davant els mitjans de comunicació, el cap de l’Executiu ha afirmat discrepar dels sindicats en el sentit que aquesta reforma laboral proposada afavoreixi als empresaris. Ha explicat que la reforma no afavoreix els empresaris, sinó que afavoreix a l’empresa i ha recordat que “l’empresa és la suma dels empresaris, dels treballadors i dels professionals, perquè si l’empresa va malament, qui va malament és l’empresari i els treballadors, perquè és la suma de tots”. Així, ha advertit que “una reforma d’aquestes característiques es fa per l’empresa, que ho inclou tot i no pas només per l’empresari o pel treballador”.
El president Mas també ha volgut llançar un missatge als sindicats dient-los que “han d’oblidar-se una mica dels clixés de sempre, dels clixés ideològics d’altres moments”, i els ha etzibat que “cal entendre que el moment és el que és i que les dificultats són molt grans i les xifres d’atur són les que són”. Així, pel cap del Govern, “ els sindicats hi tenen coses a aportar també a aquesta reforma” i ha assegurat que “nosaltres els escoltarem i les coses que ens expliquin les valorarem i intentarem veure com es poden encaixar a la reforma del mercat laboral”.
Finalment, el president s’ha mostrat convençut que “és molt important entendre que alguna cosa s’ha de fer i no ens podem quedar amb els braços creuats com si no passés res amb xifres d’atur per sobre del 20%.
Aposta per les estacions d’esquí catalanes
El president de la Generalitat també ha valorat la reunió que ha mantingut aquest migdia amb els responsables de les estacions d’esquí catalanes, a Port Ainé. El cap de l’Executiu ha reconegut que “aquest any ha estat un any complicat i una mica dur per l’esquí”. En aquest context, ha explicat que el Govern intenta ajudar a les estacions d’esquí catalanes perquè “per a moltes comarques de muntanya aquestes estacions són estratègiques i sense elles aquestes comarques s' empobririen molt i perdrien població”. “És molt important que, si volem a Catalunya un Pirineu avançat on la gent pugui viure bé, les estacions d’esquí puguin funcionar el millor possible”, ha reblat.
El cap de l’Executiu també ha explicat que l’ajuda a les estacions d’esquí que els ofereix el Govern passa per agilitzar permisos, per poder ajudar a mantenir els accessos i carreteres així com promocionar les estacions.