Immigració

Detall de la portada del llibre

La Generalitat publica una guia per a aprendre català adreçada a la població estrangera que parla espanyol

S'emmarca dins de la col·lecció "Viure a Catalunya. Aprenem català des..."

query_builder   13 febrer 2012 19:25

event_note Nota de premsa

La Generalitat publica una guia per a aprendre català adreçada a la població estrangera que parla espanyol

S'emmarca dins de la col·lecció "Viure a Catalunya. Aprenem català des..."

És una iniciativa del Departament de Cultura i el Departament de Benestar Social i Família
 
Casa Amèrica Catalunya ha acollit avui l’acte de presentació davant representants d’entitats llatinoamericanes i consolats
Portada del llibre
La Generalitat de Catalunya acaba de publicar la guia “Viure a Catalunya. Aprenem català des de l’espanyol”, número 7 de la col·lecció que duu el mateix nom i que ja inclou versions en xinès, àrab i romanès, entre d’altres. Es tracta, en aquest cas, d’una publicació adreçada especialment a la població d’origen estranger que parli espanyol, entesa com una invitació perquè s’apropi a la llengua catalana i al seu aprenentatge.
 
La directora general de Política Lingüística, Yvonne Griley, i el director general per a la Immigració, Xavier Bosch, han presentat la publicació avui al vespre en un acte celebrat a Casa Amèrica Catalunya davant d’una representació d’entitats i consolats llatinoamericans. També ha intervingut el director general de la institució, Antoni Traveria.
 
La iniciativa s’emmarca dins de les mesures incloses en el Pacte Nacional per a la Immigració i en el Pla de Ciutadania i Immigració 2009-2012, que aposten per fer del català la llengua comuna i de cohesió social del país. També està vinculada a la formació lingüística que preveu la Llei d’acollida de les persones immigrades i les retornades a Catalunya, en fase de desplegament.
 
En total, s’han editat 11.000 exemplars d’aquest material pràctic d’aprenentatge de la llengua catalana, adreçat al conjunt de les persones immigrades d’origen estranger que tenen l’espanyol com a llengua vehicular. Inclou també un CD-Àudio amb el conjunt dels diàlegs que es poden trobar dins del text. Es facilita així una metodologia d'aprenentatge basada en la repetició i en la possibilitat d'escoltar les converses traduïdes del català a l’espanyol, sense necessitat d’intermediaris i en un format d’autoaprenentatge.
La publicació està dividida en tres apartats principals:
1) Informació bàsica: explicació general sobre Catalunya i la llengua catalana, així com les principals diferències entre la llengua catalana i la llengua espanyola.
2) Català, llengua d’acollida: conté deu lliçons que tracten sobre les persones, els llocs, la casa i l’entorn, les hores i els dies, la feina, el mercat, les botigues, el menjar, els serveis, la salut i el lleure. Conté diàlegs breus i vocabulari.
3) Comencem a parlar: aprofundeix en els àmbits temàtics anteriors, però amb diàlegs més extensos.
El Departament de Cultura i el de Benestar Social i Família distribuiran la guia entre les entitats i els agents que tenen un contacte més habitual amb les persones destinatàries d’aquesta publicació. També es distribuirà a través dels serveis públics propis com les oficines del Consorci per a la Normalització Lingüística, biblioteques públiques o centres escolars.
 
Tant aquesta publicació com la resta de números de la col·lecció estan disponibles a  la pàgina web de Política Lingüística. La publicació que avui es presenta es pot descarregar des de www.gencat.cat/llengua/viure/espanyol. Els exemplars en paper es poden comprar a les llibreries de la Generalitat o en línia a través del web http://llibreria.gencat.cat  
 
Segons dades provisionals de padró a juliol de 2011, a Catalunya hi viuen més de 300.000 persones d’origen llatinoamericà, essent els col·lectius més nombrosos l’equatorià, el bolivià, el colombià, el peruà i l’argentí. Tot i que en general són les nacionalitats que retornen més cap als seus països o emigren cap a altres destinacions pels efectes de la crisi, també és cert que la gran majoria manté la voluntat d’arrelament al país. A més a més, continuen havent-hi noves entrades, tot i que amb un ritme sensiblement inferior i motivades, sobretot, pel reagrupament familiar.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia