• En una entrevista que publica avui el vespertí francès, el cap del Govern aposta pel pacte fiscal com la “solució per a Catalunya, però també per a Espanya”
 
  • El president defensa una transició nacional “guiada pel principi que Catalunya és una nació i té dret a decidir el seu futur”
L'entrevista que publica avui Le Monde
L'entrevista que publica avui Le Monde
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat en una entrevista que publica avui el diari vespertí Le Monde que la despesa de la Generalitat s’ha reduït un 8% el 2011. El cap del Govern assenyala que “hem estalviat 1.850 milions d’euros” i que enguany “reduirem encara les nostres despeses en un 0,7%”. En relació amb les polítiques d’ajustament del Govern, el president de la Generalitat manifesta en el rotatiu francès que “hem fet el que havíem de fer sense amenaçar l’essència de l’estat del benestar”.
 
Artur Mas indica que la reducció de la despesa en un 0,7% arribarà sobretot per la reducció de la nòmina dels 230.000 empleats públics. També fa referència a l’increment d’ingressos del Govern per mitjà de noves taxes, com la turística o la que s’aplicarà sobre receptes mèdiques.
 
Pacte fiscal
En l’entrevista, que ha fet la corresponsal del diari francès a Espanya, Sandrine Morel, el president de la Generalitat defensa el pacte fiscal com “una solució per a Catalunya, però també per a Espanya”. Artur Mas afirma que “la meva primera prioritat és crear llocs de treball i aixecar l’economia” i per aconseguir-ho “el pacte fiscal ens ajudaria” perquè “si disposéssim d’una part més gran de la riquesa que produïm, podríem millorar la situació difícil en què ens trobem”.
 
En aquest sentit, el cap del Govern manifesta que “si ens trobem en aquesta situació és perquè Espanya drena una part excessiva dels nostres recursos” i recorda que el dèficit fiscal anual se situa entre el 8 i el 9% del PIB de Catalunya. Artur Mas assenyala que “amb el pacte fiscal, és a dir, amb un dèficit fiscal reduït a la meitat, resoldríem els nostres problemes de finances públiques”. 
 
El president Mas destaca el suport social al pacte fiscal, que xifra entre el 70 i el 80% de la població, i assenyala que el Govern el presentarà a l’Executiu central i als partits estatals a finals de 2012 o principis de 2013. A preguntes de la corresponsal del diari sobre la possibilitat d’un referèndum si el Govern central rebutja la proposta, Artur Mas respon que “no descartem aquesta opció, però no està decidida. Primer intentarem esgotar la via del pacte fiscal”.
 
Preguntat per la relació entre Catalunya i Espanya, el president afirma que és moment de “marcar un nou camí”. “Cal una transició nacional guiada pel principi següent: Catalunya és una nació i té dret a decidir el seu futur”, assenyala el president, destacant que, en aquest context, “podem mantenir-nos a prop d’Espanya i, fins i tot, dins”.
 
Artur Mas explica que “Catalunya podria perfectament ser un estat dins la Unió Europea”, i subratlla el fet que una part de la població ha estat sempre independentista i que una altra “s’ha convertit a aquesta opció a causa de les dificultats de Catalunya de trobar el seu lloc dins d’Espanya”.
 
Malgrat això, el cap del Govern remarca que la realitat “és molt més complicada” perquè “hi ha molts interessos creuats” i aposta perquè l’Europa del futur sigui “més Europa, menys estats centrals i més governs territorials”.
 
L’entrevista al diari vespertí francès Le Monde s’emmarca en les que ha concedit el president de la Generalitat les darreres setmanes a diferents mitjans internacionals per donar a conèixer la realitat nacional de Catalunya. Entre aquests mitjans es troben el Financial Times, el Frankfurter Allgemeine Zeitung,  La Stampa, The Economist,  BBC, i Bloomberg TV. A més, en la seva darrera visita a Madrid, el president Mas va esmorzar amb una dotzena de corresponsals nord-americans, britànics, alemanys, francesos i àrabs.

1  

Fitxers adjunts

PDF Entrevista

PDF Entrevista
PDF | 197