• Titlla el vídeo del PSOE d’Andalusia de “bajanada”
  • Situa els recursos fruit de la manca de lleialtat institucional de l’estat espanyol amb Catalunya en un 6% del pressupost consolidat català, superant els 2.000 milions d’euros
El portaveu durant l'acte de presentació de l'informe sobre federalisme fiscal 2011
El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha exigit avui que “no es donin lliçons de solidaritat a Catalunya”. El portaveu ha fet aquest comentari en referència al vídeo del PSOE d’Andalusia que fa diverses referències a Catalunya i es vanta de tenir una situació menys endeutada i amb menys atur que la de Catalunya. Per Homs, "aquesta és la gota que fa vessar el vas” i l'ha titllat “d’absurda i irresponsable”, així com d’una “bajanada”.
 
El portaveu del Govern ha fet aquestes declaracions aquest vespre en l’acte que ha presidit de presentació de l’informe sobre federalisme fiscal 2011 de l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB), on ha aprofitat per lamentar que “la tradició política de l’estat espanyol és lluny de qualsevol model amb aires federals”. Homs ha afegit que “fa sensació que l’aposta federal a Espanya sembla més aviat una utopia impossible” ja que a Espanya  “qui ha de complir les regles federals no les compleix”.
 
Durant la seva intervenció, Homs ha criticat també la manca de “lleialtat institucional” vigent. En aquesta línia, el portaveu ha recordat que l'impacte econòmic de la manca de lleialtat institucional de l’estat espanyol amb Catalunya es situava en un 5 per cent del pressupost consolidat de la Generalitat de l’any 2005, el que representava un total de 1.000 milions d’euros. El portaveu ha apuntat que aquesta xifra actualment se situa al voltant d’un 6 per cent, situant les repercussions econòmiques de les decisions de l’estat que tenen efecte sobre Catalunya més enllà dels  2.000 milions d’euros.
 
El portaveu ha lamentat també que el finançament actual de Catalunya l’ha fet “més dependent que mai de la transferència a final de mes del govern espanyol”. Per tots aquests motius, ha aprofitat per reivindicar el pacte fiscal que, tot i ser “tremendament difícil”, davant la situació actual “pot tenir certa viabilitat”.

1  

Fitxers adjunts

El portaveu durant la presentació de l'informe sobre federalisme fiscal 2011

El portaveu durant la presentació de l'informe sobre federalisme fiscal 2011
JPG | 555