Delegació a Lleida

La Unesco podria distingir a finals d'any el Montsec com a Destí Turístic Starlight

query_builder   17 febrer 2012 15:46

event_note Nota de premsa

La Unesco podria distingir a finals d'any el Montsec com a Destí Turístic Starlight

Es tracta d’una certificació de màxima qualitat en base al compromís de salvaguardar la qualitat del cel i dels valors astronòmics, culturals i paisatgístics
 
La serralada entraria a formar part d’un grup selecte integrat per una quinzena d’indrets privilegiats distribuïts en els cinc continents
Trobada de Ramon Farré amb Cipriano Marín
Ramon Farré reunit amb Cipriano Marín
El Montsec té moltes possibilitats de ser reconegut per la Unesco com a Destí Turístic Starlight a finals d’enguany, segons ha assegurat avui el responsable de la iniciativa Starlight, Cipriano Marín, després de reunir-se amb el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, acompanyat pel gerent i el director científic del Consorci del Montsec, Josep Vilajoliu i Salvador Ribas.
 
Un Destí Starlight és un indret on s’estableix un compromís de defensa de la qualitat del cel nocturn i l’accés a la llum de les estrelles, amb l’objectiu de salvaguardar la qualitat del cel i dels diferents valors associats, ja siguin culturals, científics, astronòmics, paisatgístics o naturals. Aquesta iniciativa, vinculada a Unesco, pretén donar a conèixer i defensar aquests indrets particulars. En el cas dels destins turístics, es pretén distingir les propostes que presenten un projecte turístic lligat a la qualitat màxima del cel i la seva protecció.
 
El Consorci del Montsec ja fa uns mesos que ha posat en marxa el procés que ha de permetre la declaració de la zona del Montsec com a Destí Turístic Starlight. Tal i com ha explicat Cipriano Marín, es tracta d’un seguit de procediments “molt rigorosos, perquè pretenen fer aflorar realment tot patrimoni astronòmic i cultural de cada projecte i el potencial turístic que hi és vinculat”. Aquest procés inclou una recopilació molt exhaustiva de dades per part dels promotors dels projectes, una auditoria turística a càrrec d’ens avaluadors independents i una altra auditoria científica i astronòmica, “que no tots els projectes aspirants són capaços de superar”.   
 
Marín ha avançat que la candidatura presentada pel Montsec concorre amb una desena de projectes procedents de diversos indrets dels cinc continents, com ara Hawai, Xile (Atacama), Argentina o Austràlia. Ja han rebut la certificació de Destí Turístic Starlight els projectes de La Palma, Alqueva (Portugal), el llac Tekapo (Nova Zelanza) i Costiera (Itàlia). La intenció inicial de la iniciativa Starlight és limitar les certificacions de destins turístics a un nombre no superior a la quinzena d’indrets, prioritzant-ne la màxima qualitat.
 
Pel que fa al Montsec, Marín n’ha valorat especialment, a banda de “l’excel·lent qualitat del seu cel”, “la bona tasca de governança i la coordinació dels tràmits i treballs prescriptius que està duent a terme el Consorci del Montsec, així com la important experiència d’anys acumulada en la cura del cel negre”.
 
El Consorci del Montsec realitzarà durant l’any 2012 mesures en el marc d’un acord de col·laboració amb el Servei per a la Prevenció de la Contaminació Acústica i Lluminosa de la Generalitat de Catalunya, que ha de permetre conèixer de forma precisa i exacta l’estat del cel del Montsec. Com a zona de referència l’estudi del Montsec possibilitarà veure aquelles zones més ben protegides i aquelles que tenen majors afectacions de llum procedents dels nuclis poblats propers i llunyans.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia