Delegació a Lleida

El Centre d'Observació de l'Univers d'Àger inicia la seva quarta temporada amb programari i continguts renovats

query_builder   17 febrer 2012 15:58

event_note Nota de premsa

El Centre d'Observació de l'Univers d'Àger inicia la seva quarta temporada amb programari i continguts renovats

· Projectarà dos noves pel·lícules en el seu planetari i començarà els intercanvis d’estades astronòmiques entre alumnes catalans i del Midi Pirénées, en el marc del projecte transfronterer “La Ruta dels Orígens”
 
· El COU participarà a principis de juny en la retransmissió del trànsit de Venus a tot el món des de Noruega
 
· En els seus tres anys de funcionament, el COU ha rebut prop de 90.000 visitants
Foto COU
Imatge del COU d'Àger (Foto: Jordi Bas)
El Centre d’Observació de l’Univers d’Àger (COU) inicia avui la seva quarta temporada amb un conjunt de novetats pel que fa al programari del planetari de l’Ull del Montsec, als continguts didàctics i divulgatius adreçats als visitants i a les primeres activitats observacionals de fenòmens astronòmics en remot.
 
En el transcurs de la presentació de la nova temporada, el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha explicat que, pel que fa al Parc Astronòmic, “el Consorci del Montsec treballa amb un objectiu principal que és el de l’excel·lència”, i ho fa en tres línies bàsiques d’actuació. La primera, ha dit Farré, és la de la renovació de l’oferta dels continguts, concretament, el programari del planetari i les activitats organitzades al voltant de l’astronomia. Farré considera aquest element  “imprescindible per a un equipament viu que necessita generar permanentment noves emocions en el públic”. La segona línia d’actuació és la del posicionament científic internacional del COU, mitjançant l’organització de congressos i la participació en altres fites científiques de primera magnitud en l’àmbit de l’astronomia. La tercera, l’aposta decidida per la distinció de qualitat d’allò que fa diferent i específic al Montsec, que és la qualitat del seu cel.
 
En aquest sentit, el planetari Ull del Montsec del COU projectarà enguany dues noves pel·lícules (una a partir d’avui mateix). També es preveuen els primers intercanvis d’estades astronòmiques entre alumnes catalans i del Midi Pirénées, aquests darrers amb parada al COU, en el marc del projecte transfronterer “La Ruta dels Orígens”, així com l’organització d’un congrés sobre planetaris d’abast espanyol i portuguès.
 
El detall de les novetats de la temporada 2012 del COU és el que segueix.
 
Programari
 
  • Estrena ja avui divendres 17 de la pel·lícula “Nit Estrellada al Museu”
 
Aquesta nova pel·lícula de planetari d’uns 35 minuts de durada es projectarà a partir del mateix dia 17 de febrer en les sessions nocturnes del COU. Rellevarà la pel·lícula “Stars”, que ha estat vora dos anys en cartellera amb força èxit.
 
“Nit Estrellada al Museu” es una producció conjunta de diversos planetaris digitals de l’estat espanyol, entre els quals es compta el propi COU. El projecte ha estat encapçalat pel planetari de la Casa de les Ciències de La Corunya i ha comptat amb finançament ministerial mitjançant la FECYT i també dels propis socis participants.
 
Aquest espectacle ens situa en un museu d’art on s’ha organitzat una exposició d’astronomia i a partir d’aquest fet es va descobrint quants quadres de Rubens tenen referències astronòmiques o com Stonehenge o les piràmides d’Egipte deuen les seves orientacions a l’observació del cel. Els narradors de l’espectacle són personatges extrets d’algunes de les més famoses pintures (la “Maja”, una “Menina”, etc).
 
 
  • “Galaktos”, una nova producció adreçada als més joves
 
Durant la primavera s’estrenarà la segona de les novetats del programari del planetari Ull del Montsec. Es tracta de la producció francesa “Galaktos” orientada a un públic infantil i familiar que substituirà en les sessions de dia a la producció “El secret del coet de cartró” que ha estat també prop de dos anys en cartellera. En les sessions de dia farà parella amb “Selecció Natural” que continua operativa.
 
Galaktos és un viatge per la Via Làctia descobrint els objectes més peculiars que la formen: estrelles, nebuloses, cúmuls i fins i tot forats negres.
 
 
Continguts didàctics i divulgatius per les visites al COU
 
El COU millora enguany la seva oferta d’activitats i adapta la ja existent per poder atendre millor els visitants amb nous recursos tècnics.
 
  • En la vessant educativa, s’incorporaran nous tallers orientats al públic escolar. Els dos primers que s’estrenen són:
 
-       “La Història de l’Univers”: Permet fer un recorregut per com ha evolucionat el nostre Univers i de quina manera s’han arribat a formar estrelles com el nostre Sol.
 
-       “A quina distància està el Sol?”. Aprofita una tècnica enginyosa per la determinació de la distància al Sol aprofitant uns fenòmens molt peculiars com són els trànsits planetaris (aquest any es produirà un trànsit de Venus al mes de Juny).
 
 
  • Per altra banda s’han realitzat millores tècniques en els telescopis i en la plaça exterior, la plaça de l’Harmonia, per a poder realitzar les observacions nocturnes amb el públic de manera que els visitants puguin mirar pel telescopi, veure imatges obtingudes en directe pels equips del centre, així com conèixer el funcionament dels telescopis.
 
 
  • Igualment es seguiran realitzant tallers que ja havien estat funcionant, com els tallers d’astronàutica i de coets d’aigua.
 
 
Primeres activitats astronòmiques en remot. El trànsit de Venus
 
El projecte europeu “La Ruta dels Orígens” tenia com un dels principals objectius la realització d’activitats observacionals guiades mitjançant Internet i seguiment de fenòmens astronòmics en remot.
 
Enguany començaran les activitats amb centres educatius, fonamentades inicialment en l’observació del Sol. Aquestes activitats diürnes permetran testejar el sistema per tal de poder-lo posar en marxa també en mode nocturn.
 
L’esdeveniment clau de les observacions astronòmiques en remot per l’any 2012 és el trànsit de Venus. El planeta Venus passa per davant del disc del Sol només 2 cops cada 120 anys aproximadament. Ho va fer el juny del 2004 i ara ho tornaria a fer el juny del 2012, per darrera vegada en el segle XXI. Constitueix, per tant, un fenomen excepcional i que històricament ha tingut gran impacte en la societat.
 
Malauradament, aquest cop es pràcticament inobservable des de Catalunya, perquè es produeix la nit i matinada del 5 al 6 de juny. Tanmateix, gràcies a les noves tecnologies i els avenços en les activitats en remot, el COU participarà en una expedició conjunta amb la Universitat de Barcelona per tal de retransmetre aquest esdeveniment a tot el món mitjançant Internet. Atès que el fenomen es produeix de matinada, cal cercar llocs on aquell moment sigui de dia i l’indret pre-seleccionat són les illes Svalbard, situades al nord de Noruega, a més de 80 graus de latitud nord, on en aquelles dates és dia perpetu.
 
 
Inici de l’intercanvi Catalunya - Midi-Pirénées de “la Ruta dels Orígens”
 
Durant el mes de Maig i Juny es produiran les primeres sortides d’alumnes catalans que faran estada astronòmica a la regió del Gers a França. Concretament es tracta d’alumnes dels instituts de Tremp i del Ciutat de Balaguer.
 
Per altra banda des de la regió del Gers s’ha preparat uns cursos per adults d’iniciació a l’astronomia que es realitzaran a la zona del Montsec i faran parada al Centre d’Observació de l’Univers.
 
S’estableix, doncs, la presència de públic català als centres francesos i de públic francès als centres catalans, intercanvi que era un dels objectius cabdals en el projecte “La Ruta dels Orígens”.
 
 
Reforçament del cou en l’àmbit científic internacional: Congrés Tecnoplanetario 2012
 
La segona quinzena de juny el Montsec acollirà l’edició 2012 de Tecnoplanetario, un prestigiós congrés bianual que compta amb la presència dels més destacats responsables i operadors de planetari d’Espanya i Portugal, així com de les empreses de tecnologia vinculada a aquests sistemes de projecció.
 
El darrer congrés es va realitzar a Granada durant la primavera de 2010 i allí es va designar el Montsec com a seu de l’edició de l’any 2012.
 
L’organització de Tecnoplanetario 2012 s’emmarca en els esforços del Consorci del Montsec per a la consolidació internacional del COU. L’any passat aquest equipament d’Àger va albergar IV Congrés Internacional d'Espais Naturals de Cel Fosc, amb experts participants procedents d’arreu del món.
 
 
Prop de 90.000 visitants en els tres anys de funcionament
 
En els tres anys que porta funcionat el COU ha rebut gairebé 90.000 visitants. D’aquests, més de 8.000 han estat alumnes d’escoles catalanes que han participat en el Camp d’Aprenentage i uns 500 han estat alumnes de la Universitat de Barcelona que s’hi han desplaçat per dur a terme pràctiques.