Reunió del CAREC
Artur Mas presidint una reunió de treball del CAREC
 
·        L’informe diagnostica les causes principals de les restriccions que operen actualment sobre el crèdit i planteja algunes propostes orientades a facilitar-ne el flux
 
 
El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) ha lliurat al Govern un nou document que recull un seguit de propostes orientades a facilitar el flux del crèdit per part de les entitats financeres cap al teixit empresarial, sobretot a les petites i mitjanes empreses amb estàndards de solvència que en el passat els hauria permès fàcilment l’accés al crèdit. 
 
L’informe del CAREC, que no limita les seves aportacions a l’àmbit competencial de la Generalitat de Catalunya, comença diagnosticant les dues causes principals de les majors restriccions que operen actualment sobre l’oferta del crèdit. D’una banda, un canvi dels estàndards d’avaluació del risc per part de les entitats financeres; de l’altra, una disminució en la capacitat de concessió de crèdit per part d’entitats amb problemes de liquiditat i/o solvència.
 
Les solucions que permetrien fer front a aquesta situació segons el document del CAREC haurien d’incidir, d’una banda, en el reforçament de la solvència dels projectes empresarials -per exemple, introduint mesures fiscals per afavorir una major capitalització-, i d’una altra en l’articulació i combinació d’un seguit de propostes que actuarien directament sobre l’oferta de crèdit:
 
 
1.- Reforçar els instruments de garantia del crèdit comercial mitjançant el recurs temporal a la Compañía Española de Seguros de Crédito a la Exportación (CESCE) per facilitar les transaccions que impliquen la concessió de crèdit comercial entre PIME.
 
2.- Reforçar el paper dels organismes de crèdit oficial a fi d’ampliar les línies en les quals assumeix una part del risc que tramita.
 
3.- Condicionar els ajuts públics a la concessió de crèdit de manera que, per exemple, el tipus d’interès de les preferents subscrites pel sector públic augmenti quan disminueix el crèdit i a la inversa. Una mesura que caldria situar en el context del procés de reestructuració del conjunt del sistema financer.
 
4.- Incloure els crèdits comercials com a col·lateral al Banc Central Europeu (BCE).
 
5.- Vincular els avals a la concessió del crèdit, vinculant per exemple l’import que s’assigna a cada entitat segons la seva quota de crèdit, i no a la de dipòsits com s’ha fet fins ara. També podria vincular-se el volum a assignar i el cost de l’aval a l’evolució i composició del crèdit d’aquestes entitats. Aquesta mesura pot convenir en especial a les entitats que no disposen de col·lateral per demanar finançament al BCE.
 
El document lliurat al Govern proposa també crear una plataforma liderada des del Govern amb les organitzacions empresarials i les entitats financers que podria, entre altres coses, ajudar les empreses a fer una millor autodiagnosi i, per tant, a depurar els casos de manifesta insolvència i s’introduiria un clima de major racionalitat en l’imprescindible procés d’ajustament.
 
 
Nota: S’adjunta el text de l’informe del CAREC

1  

Imatges

Foto reunió Carec

Foto reunió Carec 1602

1  

Fitxers adjunts

Informe del CAREC

Informe del CAREC
PDF | 149