Justícia

Fernández Bozal:

Fernández Bozal: "la promulgació del llibre 6è del Codi civil català conclourà la tasca legislativa més important en l'àmbit del dret privat"

query_builder   23 febrer 2012 20:00

event_note Nota de premsa

Fernández Bozal: "la promulgació del llibre 6è del Codi civil català conclourà la tasca legislativa més important en l'àmbit del dret privat"

La primera Llei del llibre sisè –encara en fase d’elaboració- ha de posar a disposició del mercat jurídic i econòmic l’instrument més important per a  l’intercanvi de drets i serveis: el contracte de compravenda
 
Pilar Fernández Bozal ha presentat avui a Lleida el llibre La codificación del derecho civil de Cataluña, estudios con ocasión del cincuentenario de la compilación
consellera
La promulgació del llibre sisè del Codi civil català, relatiu a obligacions i contractes, que es troba encara en fase de treballs preparatoris, conclourà la tasca legislativa més important que mai s’ha dut a terme a Catalunya en l’àmbit del dret privat. Així s’ha expressat la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, en la presentació del llibre La codificación del derecho civil de Cataluña, estudios con ocasión del cincuentenario de la compilación, dirigit i coordinat pels professors Carles Florensa i Josep Maria Fontanellas.
 
La Secció d'Obligacions i Contractes de la Comissió de Codificació està treballant en una primera llei del llibre VIè, que, tal com ha destacat la consellera, ha d’assolir un doble objectiu: d’una banda, ha de posar a disposició del mercat jurídic i econòmic del país l’instrument més important per a l’intercanvi de béns i serveis, el contracte de compravenda, que –tenint en compte la regulació del procés europeu d’harmonització- ha de respondre a les necessitats reals de seguretat, agilitat i qualitat. De l’altra, ha de comportar la derogació de la Compilació de dret civil de Catalunya, un text avui residual, que donarà un altre pas decisiu cap a la definitiva codificació del dret civil de Catalunya.
 
La Secció de Dret Reals de la Comissió de Codificació -complint el manament del Parlament- està duent a terme la proposta de reforma dels preceptes sobre el règim de la propietat horitzontal inclosos en el capítol III del títol V del llibre cinquè del Codi civil de Catalunya, prenent en consideració les aportacions que els professionals dels col·legis d’administradors de finques i altres operadors jurídics han fet basant-se en l’aplicació diària d’aquesta legislació. I, finalment, la Secció d’Harmonització està duent a terme diversos treballs de detecció d’algunes mancances de millora i major precisió en el contingut actual del Codi civil de Catalunya amb el propòsit d’aclarir els dubtes sorgits en l’aplicació de la norma.
 
La consellera ha recordat que l’obra legislativa civil catalana ha estat pionera en molts àmbits i ha merescut el reconeixement general –també mitjançant “exportació dels seus continguts”. La seva configuració de format i el seu contingut testimonien la tècnica legislativa més avançada posada al servei del ciutadà amb l’objectiu de prevenir i reglar la resolució dels seus conflictes més quotidians o comuns -ha puntualitzat la consellera.
 
Pel que fa al llibre que ha presentat avui a la Universitat de Lleida -La codificación del derecho civil de Cataluña, estudios con ocasión del cincuentenario de la compilación-, la consellera l’ha qualificat com el “millor treball publicat fins ara pel que significa de radiografia global de la tasca codificadora”. Així mateix, ha afirmat que cap altre llibre publicat amb ocasió del cinquantenari de la Compilació ha estat capaç de fer una mirada retrospectiva per projectar-se cap als reptes de futur que té encomanada la Comissió de Codificació en la seva conclusió del Codi civil.
 
En l’acte de presentació del llibre, també hi han participat el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández; el degà de la Facultat de Dret i Economia de la Universitat de Lleida, Pere Enciso; el catedràtic de dret, Carles Florensa, i la directora del Departament de Dret Privat de la Universitat de Lleida, M. Dolors Toldrà.