Interior

Interior i l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda signen l'adhesió d'aquesta població a la xarxa RESCAT i al programari SIPCAT

query_builder   1 març 2012 20:52

event_note Nota de premsa

Interior i l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda signen l'adhesió d'aquesta població a la xarxa RESCAT i al programari SIPCAT

Foto
 
El conseller d’Interior, Felip Puig, i l’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, han signat aquesta tarda un conveni per a l’adhesió d’aquest municipi a la xarxa RESCAT de Radiocomunicacions d’Emergències i Seguretat de Catalunya.
 
D’altra banda, la Policia Local de Santa Perpètua de Mogoda s’ha integrat al programari SIPCAT, un sistema de gestió integral per a les policies locals de Catalunya, que permet interconnectar amb els sistemes d’informació del cos de Mossos d’Esquadra i amb el Centre d'Atenció de Trucades CAT 112 (telèfon d'emergències) i que el Departament d’Interior ofereix de forma gratuïta.
 
A l’acte també hi han assistit el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Salvador Jorba, el director general d’Administració de Seguretat, Andreu Martínez, i el cap de l’Àrea Bàsica Policial de Sabadell, Alfons Sarrias, entre d’altres autoritats.
 
El conseller Puig ha destacat que la signatura d’”aquests dos convenis ens porten a reafirmar la construcció d’aquest sistema únic de policia en el què estem avançant com a país, amb els Mossos d’Esquadra i les Policies Locals”.
 
El conseller ha recordat que el departament està treballant en una nova llei de la policia i ha dit que aquests convenis permeten avançar des del punt de vista operatiu. D’una banda, la xarxa de comunicacions RESCAT permet als cossos de seguretat i emergències disposar de “comunicacions segures” i “estar enxarxats” per  donar una resposta més coordinada en situacions d’emergència. D’altra banda, el SIPCAT “permet agilitzar molt la gestió operativa del cos de policia, homogeneïtzar-la per dades comparatives integrades a nivell de tot Catalunya i entrar en una dinàmica d’un sistema cada vegada més integrat i compartit”.
 
En aquest sentit, Puig ha manifestat que “el què els ciutadans demanen és que siguem cada vegada més eficaços, que evitem duplicitats i que al mateix temps puguem donar millor resposta”. “La seguretat es configura com un element bàsic de la nostra cohesió social”, ha afirmat.
 
El conseller també ha volgut posar de manifest el compromís i la col·laboració institucional i ha dit que “en temes de seguretat no hi ha distincions administratives sinó un bon compromís institucional i operatiu per donar el servei que els ciutadans ens demanen.”
 
Per la seva part, l’alcaldessa Isabel Garcia ha destacat que “cada vegada és més important que els diferents cossos policials actuïn de forma conjunta” i ha remarcat que “és molt important aquesta coordinació per tal d’optimitzar recursos i ser més eficaços”.
 
Els convenis s’han signat prèviament a la celebració de la Junta de Seguretat a la que també ha assistit el conseller Puig.
 
 
 
XARXA RESCAT
 
La xarxa RESCAT és la xarxa de radiocomunicacions dels cossos operatius del Departament d’Interior i d’altres agents públics relacionats amb la gestió de les emergències de Catalunya (Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Bombers de Barcelona, Guàrdia Urbana de Barcelona, Servei d’Emergències Mèdiques, Agents Rurals, Agència Catalana de l’Aigua, Direcció General de Protecció Civil, policies locals i tots els ajuntaments sense policia local).
 
A diferència dels operadors de telefonia mòbil, la xarxa pretén arribar a tots els indrets on siguin necessàries les comunicacions, tant a nuclis de població com a tot el territori rural, i aporta un grau de fiabilitat major per garantir la disponibilitat del servei en tot moment i especialment en situacions d’emergència.
 
La xarxa està, a més, especialment dissenyada perquè sigui més robusta i fiable, sobretot en casos d’emergències, ja que no se satura per trucades de mòbils, té més cobertura que la telefonia convencional i resisteix en cas de manca de subministrament elèctric. Garanteix també la confidencialitat en les comunicacions i dades.
 
Entre les característiques de la xarxa RESCAT destaca la possibilitat de tenir localitzats tots els terminals i vehicles equipats d’emissores mitjançant un sistema GPS, cosa que permet visualitzar en tot moment on són cadascuna de les unitats operatives.
 
El Departament d’Interior ha ofert a totes les policies locals de Catalunya que també s’integrin en el mateix sistema de telecomunicacions i ha facilitat dos terminals als alcaldes de tots els municipis sense policia local de Catalunya, que d’aquesta forma estan connectats permanentment amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) per comunicar-se en qualsevol cas d’emergència.
 
Actualment hi ha signats 80 convenis per a l'adhesió dels ajuntaments a la xarxa RESCAT, 32 municipis que han aprovat el conveni per les seves Juntes de Govern o Ple de l'Ajuntament i 53 municipis en tràmits d'aprovació del conveni. D'aquests, hi ha 52 municipis que ja estan treballant amb la xarxa RESCAT.
 
 
SIPCAT
 
El Departament d'Interior, en el marc del projecte PISE (Plataforma integrada de seguretat i emergències), ha impulsat un pla global de les emergències per a Catalunya que no sols involucra la Generalitat, sinó també les administracions locals.
 
El programari SIPCAT parteix d'una aplicació informàtica de seu local ja desenvolupada que ha servit de base per a la construcció del sistema, amb tots els requeriments funcionals i tècnics necessaris per assolir l'objectiu i l'èxit de les accions d'implantació del projecte (programari de gestió integral) a les policies locals de Catalunya.
 
Les característiques principals d’aquest nou aplicatiu són les següents:
 
  • Possibilitat de treballar indistintament en local o en remot segons es vulgui, sense necessitat de disposar de costosos servidors en les dependències municipals.
  • Funcionalitats avançades de gestió de la demanda (despatx), gestió i planificació d’activitats, gestió de recursos humans i materials, etc.
  • Quadre d’Indicadors de Gestió d’una policia local.
  • Integració amb Centre d’Atenció de Trucades CAT 112. 
  • Integració amb el SIP dels Mossos d’Esquadra.
  • Integració amb el Servei Català de Trànsit.
  • Integració amb el nou GIS corporatiu.
  • Capacitat d’integració de plataformes de mobilitat (PDA) i certificats digitals, tramitació digital, etc.

2  

Fitxers adjunts

Signatura dels convenis

Signatura dels convenis
JPG | 1932

Foto Reunió Junta local de seguretat

Foto Reunió Junta local de seguretat
JPG | 2276