Direcció General de Comunicació

El portaveu del Govern insisteix que l'Estat no pot exigir a Catalunya "el que no s'aplica a ell mateix"

query_builder   7 març 2012 11:59

event_note Nota de premsa

El portaveu del Govern insisteix que l'Estat no pot exigir a Catalunya "el que no s'aplica a ell mateix"

  • Francesc Homs assegura que l’objectiu de dèficit proposat pel govern espanyol “no és raonable, ni seriós, ni proporcional”
  • Sobre el pacte fiscal, el portaveu valora positivament que “tothom, sense excepció, aposti per canviar el model de finançament”
El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha insistit aquest matí, en diverses entrevistes radiofòniques, que l’Estat no pot exigir a Catalunya “el que no s’aplica a ell mateix” pel que fa les polítiques d’austeritat i el compliment de l’objectiu de dèficit. En aquest sentit, Homs ha recordat que l’esforç des de Catalunya “el venim fent des de fa 14 mesos” amb “polítiques d’austeritat que no són senzilles” i que “si des del conjunt del poble de Catalunya hem pogut mantenir els suports electorals el 2011 és perquè hem predicat amb l’exemple”.
 
El portaveu de l’executiu ha assegurat que el compliment de l’objectiu de dèficit “no és raonable, ni seriós ni proporcional” en el conjunt de les administracions espanyoles ja que es “carrega a les esquenes de les comunitats autònomes”.
 
Homs ha justificat l’abstenció d’ahir del Govern a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera sobre fixar el dèficit a l’1,5% aquest any: “primer, no volem que ningú ens situï a la banda dels que estan en contra l’austeritat; segon, no estem gens d’acord amb el plantejament de l’estat espanyol perquè es una manera de no aconseguir l’objectiu de dèficit establert” i “tercer, veurem com acabem de fixar posició en els pressupostos”. A més, el portaveu ha recordat que “la Generalitat és qui presta els serveis públics més bàsics per a la ciutadania i atén més directament a les persones”. Pel que fa a l’actuació del govern espanyol, el portaveu creu que “corre un risc molt gran de fer el ridícul” perquè Mariano Rajoy quan va a Europa es compromet per un objectiu de dèficit que no pot complir.
 
Sobre el pacte fiscal, Francesc Homs valora molt positivament que “tothom sense excepció aposti per canviar el model de finançament” i ha recordat que “hi ha una posició majoritària molt clara per part de CiU, ERC i ICV, que aposta per al pacte fiscal” en la línia del concert econòmic. Quant a la posició dels socialistes i populars, el portaveu afirma que “hem de mirar d’estirar-los”.
 
Pel que fa els diners de la Disposició Addicional Tercera i del fons de competitivitat, Homs ha recordat que cal esperar si s’inclouen en els Pressupostos Generals de l’Estat ja que el que hi ha és el “compromís públic” del govern espanyol, però, recorda que “garantit no ho tenim”.