Els Bombers de la Generalitat col·laboraran els propers dies 8 i 9 de març en l’organització del segon mòdul de l’XI Curs Internacional de Socorrisme, Seguretat i Medicina d’Urgències, que s’impartirà a l’estació d’esquí de Masella. En concret, formadors del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM) i del Grup d’Activitats Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat impartiran a l’alumnat sessions de formació pràctica en condicions meteorològiques hivernals.
 
El dia 8 de març, 8 formadors dels Bombers faran tallers de seguretat a la muntanya que consistiran en una pràctica de rescat de víctimes en allaus que coordinarà Francesc Carola, cap del parc de Bombers de Camprodon. També hi col·laboraran la Unitat de Muntanya de Mossos d’Esquadra, la Guardia Civil de Montaña, Peloton de Gendarmes d’Haute Montagne, CRS-Secours en Montagne, CNEC de l’Armée Française, Bomberos de la Ribagorza i els GRIM d’Andorra.
 
La sessió d’aquest dia finalitzarà a la tarda, tot just després de les sessions impartides pels Bombers. Així, Francesc Mauri farà una xerrada d’introducció a la meteorologia i el director del Centre de Rescat Alpí de Suïssa, Oliver Reisten, presentarà un curs de rescat avançat a partir de l’experiència d’un servei fet al seu país. Posteriorment, l’italià Giacomo Strapazzon, membre de la Comissió Internacional de Medicina de Muntanya, parlarà sobre els rescat d’espeleologia i el metge i alpinista Emmanuel Cauchy acabarà fent una xerrada sobre el tractament de les congelacions arran d’un experiència a Chamonix.
 
El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Jordi Gassió, assistirà a les jornades demà al migdia.
 
A l’endemà, dia 9 de març, els Bombers de la Generalitat tornaran a participar com a formadors en un circuit de tallers integrats de seguretat i socorrisme a la muntanya, on s’impartiran sessions sobre la prevenció, la detecció i l’actuació davant d’una hipotèrmia, el descens en llitera-trineu amb esquís, l’assistència als accidentats en un desnivell gelat, el descens d’una víctima en llitera per un corredor nevat i, finalment, el rescat en allaus i l’atenció immediata al ferit, que és on hi prendran part els Bombers. La jornada acabarà amb una demostració d’un rescat en telecadira en què hi participaran els pisters de l’estació d’esquí.
 
El Curs, que atorga el diploma internacional de medicina de muntanya, l’organitzen conjuntament la Fundació Hospital de Puigcerdà i l’Institut de Formació Contínua de la Universitat de Barcelona. Va començar el passat mes d’octubre, en què es va impartir la part teòrica als més de 50 professionals de la medicina i de la muntanya que hi assisteixen. Ha comptat, entre d’altres, amb la participació d’instructors de la Unitat de Muntanya dels Mossos d’Esquadra, la Secció de Muntanya de la Guàrdia Civil, Gendarmes d’Haute Montagne francesos, personal mèdic del grup de rescat de muntanya de Chamonix i de l’Hospital de Perpinyà.
 
 
Cerdanyola del Vallès, 7 de març de 2012
13.32 hores