xx
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha afirmat que la resolució del TSJC (Tribunal Superior de Justicia de Catalunya) és una bona noticia. Ha dit: “La millor noticia és que el model lingüístic educatiu queda preservat i no es qüestiona”. Rigau ha explicat que la resolució deixa clar que el model actual és vàlid en la seva totalitat.
 
Acompanyada del la secretaria general, Maria Jesús Mier, i del secretari de polítiques educatives, Lluís Font, la consellera ha fet una roda de premsa per valorar la resolució del TSJC un cop s’ha reunit amb representants de diferents grups parlamentaris.
 
La titular del Departament ha explicat que “en el moment que per 21 membres el TSJC, per tant la seva totalitat –perquè hi ha un vot que encara va a més, per tant hem d’entendre que per unanimitat- es diu que deixa sense efecte l’auto que es referia a qüestionar el conjunt del sistema, aquesta és la millor notícia”.
 
A preguntes dels periodistes, la Consellera d’Ensenyament  ha assegurat que la resolució és una constatació de que quan s’analitza bé el model, “se li reconeix la validesa”. I ha afegit: “Es reconeix  la seva validesa i es garanteixen els drets dels alumnes i, per tant, es tracta d’una victòria del Parlament de Catalunya”. La consellera ha recordat que la preocupació més important era que “arran d’unes denúncies i requeriments individuals s’acabés derivant en un canvi de model educatiu a Catalunya” i ha assegurat que “vostès saben que nosaltres sempre hem defensat que no corresponia al Tribunal Suprem instar al canvi de model del nostre sistema”.
 
 
 
La titular d’Ensenyament ha celebrat “poder fer aquesta roda de premsa un cop tinguda la resolució del TSJC” i ha afirmat que “pel Departament d’Ensenyament avui ha estat un bon dia, una bona jornada per celebrar que tenim una Llei d’Educació de Catalunya aprovada pel Parlament que preval, i que tot el consens que va presidir la redacció i aprovació de la LEC es manté en aquells punts clau del text.”.
 
 
La Consellera ha recordat que des del Departament sempre s’ha defensat que el domini del català i el castellà a l’acabar l’ESO no depèn del nombre d’hores que s’utilitzi cada una de les llengües, “sinó que d’acord amb la situació de normalització lingüística que hi ha al país, el català és la llengua prioritària en tant que llengua pròpia i que en tot moment es garanteix el coneixement i l’aprenentatge de la llengua castellana”.
 
Per altra banda, Rigau ha recordat que els casos que es tractaven eren del dels anys 2005 i 2006 quan encara no s’havia aprovat la LEC i ha indicat que la interlocutòria recorda que se’ls hauria hagut de donar una major atenció. De tota manera, ha apuntat que la interlocutòria del TSJC deixa clar “que no s’ha de generalitzar aquests casos particulars, atès que aquesta previsió que en el seu dia es va fer, ara s’ha d’emmarcar en el nou marc legal, que és la Llei d’Educació de Catalunya i que va entrar en vigor l’1 de juliol de 2009”.   
 
Finalment, Irene Rigau ha ratificat que el català és la llengua normalment emprada a l’escola, però que a la vegada el castellà té presència com a llengua que s’ensenya a les aules catalanes i té garantit el seu ús. Així doncs,  “aquelles previsions que havíem fet de que el català i el castellà es coneixerien al llarg i a l’acabament del sistema sense separar els nois i noies per raó de llengua, poden ésser realitat. Aquesta és la bona nova.”

1  

Imatges

Roda de Premsa de la Consellera

Roda de Premsa de la Consellera 4674

1  

Vídeos

Moment Roda de Premsa de la Consellera