Bombers

Darreres novetats en els incendis del Pirineu de Lleida

- Protecció Civil de Catalunya manté la fase d'emergència del pla INFOCAT

query_builder   9 març 2012 11:28

event_note Nota de premsa

Darreres novetats en els incendis del Pirineu de Lleida

- Protecció Civil de Catalunya manté la fase d'emergència del pla INFOCAT

Els equips d’emergències continuen treballant en les tasques d’extinció dels incendis forestals del Pirineu de Lleida per intentar tancar els perímetres afectats i així, poder aconseguir la seva estabilització. No obstant això, continuen actius els tres incendis: Baix Pallars i Pont de Suert que preocupen més i Valls de Valira. I, paral·lelament, es continua treballant en l’incendi de Coll de Nargó, que està en fase de control des d’ahir a la tarda.
 
Si bé ahir es van trobar amb la dificultat de les fortes ràfegues de vent que impedien les tasques d’extinció, avui els mitjans aeris poden treballar amb normalitat. En total treballen quatre avions de vigilància i atac i cinc helicòpters dels Bombers de la Generalitat (4 bombarders i 1 de comandament). A més, també col·labora un helicòpter de comandament del Principat d’Andorra, un helicòpter Kamov cedit pel Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente. I, també es preveu que s’incorpori un hidroavió procedent de la base aèria de Torrejón de Ardoz, cedit pel Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.
 
D’altra banda, també continuen treballant un centenar de vehicles terrestres dels Bombers de la Generalitat de les diferents regions d’emergències repartits en els quatre incendis forestals i també del Principat d’Andorra. Així, un total d’uns 320 efectius dels Bombers estan sobre terreny treballant.
 
Cal remarcar que el Pirineu registra una situació extrema de sequera, amb les humitats relatives molt baixes, i amb unes glaçades que els últims mesos han assecat encara més la vegetació. Tots aquests factors, combinats amb el fort vent que hi ha hagut en diferents episodis des de finals d’any, la falta de precipitacions i una orografia complexa fan que l’estat del terreny sigui molt vulnerable davant de qualsevol situació d’incendi.
 
Segons dades facilitades pel Cos d’Agents Rurals, els incendis forestals dels diferents incendis forestals del Pirineu haurien afectat les hectàrees següents:
 
-               Incendi de Baix Pallars – Gerri de la Sal (Pallars Sobirà): 400 hectàrees 
-               Incendi de Pont de Suert – Viu de Llevata (Alta Ribagorça): 246 hectàrees
-               Incendi de Valls de Valira – Calbinyà (Alt Urgell): 114 hectàrees
 
A causa dels incendis, més enllà dels desallotjament que es van dur a terme ahir a la tarda als nuclis d’Enseu i Baén i Calbinyà, no n’hi ha hagut de nous.
 
A nivell d’incidències viàries, segons el Servei Català de Trànsit, es manté tallada la carretera N-260 entre els quilòmetres 330 i 345 a l’alçada de Pont de Suert.
 
La Direcció General de Protecció Civil manté la fase d’emergència del Pla especial d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) a causa d’aquests incendis.
 
Cal afegir que en aquests incendis també col·laboren les Agrupacions de Defensa Forestal de les zones afectades pels incendis, efectius dels Agents Rurals, patrulles dels Mossos d’Esquadra i de les policies locals, personal de Protecció Civil, unitats del SEM i de la Creu Roja.
 
Està previst que a les 11.30 hores, el conseller d’Interior, Felip Puig, comparegui en roda de premsa des del Centre de Comandament Avançat (CCA), que es troba constituït des d’ahir al parc de Bombers de la Pobla de Segur, per informar de l’evolució dels incendis forestals.
 
 
Cerdanyola del Vallès, 9 de març de 2012
11.15 hores