El seguiment farmacoterapèutic per a pacients crònics i polimedicats, l’accés de pacients oncològics a un nou medicament, un protocol per al Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte i un sistema d’ajuts per a la gestió eficient de la prescripció farmacèutica són els projectes premiats.
El Departament de Salut ha estat premiat amb quatre guardons a la convocatòria d’enguany dels premis a les Millors Iniciatives de l’Any de Correo farmacéutico. Aquests són els premis que cada any reconeixen les idees, programes i experiències que en tots els àmbits del sector farmacèutic impulsen el desenvolupament i la qualitat de la prestació farmacèutica.
Els guardons rebuts pel Departament corresponen a la gestió, la política sanitària, la política farmacèutica i la iniciativa legal. Les iniciatives premiades són el primer contracte autonòmic de risc compartit, el pacte per una ampliació dels serveis remunerats en farmàcia, el sistema d’ajut per a la gestió eficient de la prescripció electrònica i l’impuls que l’Administració ha donat al desenvolupament dels serveis professionals a l’oficina de farmàcia.
El premi a la iniciativa pel primer contracte autonòmic de risc compartit, en la qual han participat el Departament de Salut, l’Institut Català d’Oncologia i AstraZeneca, desenvolupa, de manera pionera a l’Estat espanyol, un programa pilot d’acord de risc compartit que donarà accés als pacients d’oncologia a un nou medicament, ja provat, que està indicat per a un tipus determinat de càncer de pulmó. Aquest fàrmac ha demostrat una millora significativa en el tractament de la malaltia si es compara amb les pautes terapèutiques disponibles actualment. El programa pilot permetrà fer un seguiment individualitzat dels pacients i un mesurament dels resultats mèdics.
El guardó a l’impuls de l’administració pública al desenvolupament de serveis professionals ha estat per al Programa de seguiment farmacoterapèutic des de l’oficina de farmàcia, adreçat a pacients de més de 65 anys, crònics i polimedicats, i que es va iniciar l’any 2011, com a prova pilot, a vint oficines de farmàcia de les demarcacions de Tarragona i Lleida. Aquest Programa consisteix en la realització d’un protocol de seguiment farmacoterapèutic que permet que les oficines de farmàcia detectin problemes relacionats amb el medicament, proposin solucions i alternatives, i promoguin un compliment correcte del pla de medicació.
El projecte premiat pel que fa a la gestió ha estat la implantació d’un sistema d’ajuts per a la gestió eficient de la prescripció farmacèutica que permet incorporar ajudes i filtres que garanteixin la qualitat de la prescripció i la dispensació de medicaments així com la prevenció d’errors, amb l’objectiu de millorar l’eficiència de la prestació farmacèutica i que se’n faci un ús més segur.
Finalment, també ha estat premiat el projecte de serveis remunerats de farmàcia mitjançant el qual s’ha establert un protocol de treball per al Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a les oficines de farmàcia, que té per objectiu la detecció precoç i el tractament, en fases inicials, d’aquests càncers; i el Programa per a la determinació de risc d’infecció pel VIH per mitjà del test ràpid a les oficines de farmàcia, que ajudarà a fomentar la detecció precoç del VHI facilitant l’abordatge de la malaltia amb mesures que evitin la reinfecció i la transmissió del virus.