El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha mantingut avui una trobada-col.loqui amb l’alumnat de la segona edició del curs d’emprenedoria en fructicultura 2012 impartit a Alfarràs.
Aquest curs, que es va iniciar el mes d’octubre de 2011, ha comptat amb 27 alumnes. S’han impartit 280 hores lectives i s’han tractat quatre blocs temàtics: habilitats directives i comunicatives, gestió tecnicoeconòmica i productiva, fructicultura i àmbit de l’empresa i agricultura en grup.
En el transcurs de la trobada, Domènec Vila ha incidit en la importància de la innovació, ja que és “una aliada de les persones emprenedores, un instrument per dur a terme iniciatives i un motor de canvi”. Segons el director general la innovació ha d’anar lligada a la formació, ja que “sense aquesta altra matèria primera, la del coneixement, no podríem parlar de creixement”.
Segons Vila, la finalitat última és la professionalització, que els membres del sector agrari català tinguin al seu abast aquelles eines i instruments que permetin millorar la gestió de la seva empresa agrària per encarar el futur amb il·lusió i optimisme. En aquest sentit, Vila ha afirmat que ser emprenedor no és un ofici, sinó una actitud davant la vida.
D’altra banda, el director general ha volgut traslladar a l’alumnat un missatge d’optimisme, ja que malgrat les dificultats actuals no s’ha de perdre mai la il·lusió perquè el sector té futur. “Malgrat que l’entorn cada dia és més inestable, no heu de perdre l’entusiasme perquè el futur del camp català depèn de vosaltres, de la vostra capacitat d’adaptar-vos en un entorn canviant i de la vostra capacitat d’introduir noves idees i visions a les explotacions”.
Així, Vila a assenyalat que davant els canvis, la formació permet preveure i gestionar; moure’s i saber cap a on es va i ser conscients que les velles creences ja no funcionen. “Hem d’interpretar els nous temps, adaptar-nos a la realitat i confiar que ens en sortirem. El futur és possible més enllà de les dificultats”.
El representant del Departament també ha volgut remarcat que un dels beneficis d’aquests cursos d’emprenedoria és la relació que es genera entre els joves, ja que com a futurs empresaris aquests vincles personals els seran útils en el futur perquè els facilitaran la feina i els permetran afrontar millor qüestions relacionades amb el mercat.
Cursos d’emprenedoria, una aposta ferma del Departament
El Departament d’Agricultura ofereix des de l’any 2006 cursos d’emprenedoria relacionats amb diferents àmbits temàtics. Els emprenedors són les persones que fan de la innovació el seu aliat i el seu instrument per dur a terme iniciatives. Per aquest motiu, i perquè el sector agrari necessita emprenedors que siguin motor del canvi, el Departament aposta fermament per potenciar aquesta línia d’actuació.
L’objectiu d’aquests cursos és detectar emprenedors, acompanyar-los en la definició del seu projecte, potenciar les seves habilitats i afavorir la seva motivació i implicació en el món agrari. Després dels cursos, s’organitzen seminaris, que són un punt de trobada dels joves que han assistit al curs d’emprenedoria per mantenir el contacte, la cohesió i la resposta a les expectatives que han manifestat en els grups i que no s’han pogut assolir. Es tracta d’una organització de continguts a la demanda.
Totes les emprenedories es duen a terme comptant amb l’assessorament i la participació d’entitats i organismes representants del sector.
Detall dels cursos d’emprenedoria programats per a l’any 2012
Seu de l’emprenedoria
|
Grup
d’emprenedoria
|
Nombre de participants
|
Dates de
realització
|
ECA Alfarràs
|
Fructicultura 2a. edició
|
16
|
octubre 2011/ març 2013
|
ECA Empordà
|
Fructicultura
|
23
|
gener 2011/juliol 2012
|
IMPEVIC - ECA Santa Coloma de Farners
|
Vaquí de llet
|
28
|
març 2011/octubre 2012
|
ECAF Santa Coloma de Farners
|
Vaquí de llet
|
26
|
març 2012/gener 2014
|
Total
|
4
|
153
|
|
Detall dels cursos d’emprenedoria realitzats:
Seu de l’emprenedoria
|
Grup
d’emprenedoria
|
Nombre de participants
|
Dates de
realització
|
ECA Tàrrega
|
Porcicultura (curs pilot)
|
24
|
juny 2006/març 2008
|
ECA Alfarràs
|
Fructicultura 1a edició
|
21
|
març 2008/maig 2009
|
ECA Empordà
|
Viticultors-celleristes
|
19
|
abril 2008/juny 2009
|
ECA Mas Bové
|
Viticultors
|
21
|
febrer 2008/juliol2009
|
ECA Tàrrega
|
Porcicultura
|
23
|
gener 2009/maig 2010
|
ECA les Borges Blanques
|
Olivicultura
|
22
|
febrer 2009/juny 2010
|
ECAF Santa Coloma de Farners
|
Viverisme
|
24
|
octubre 2009/desembre 2010
|
CECA Manresa
|
Producció agrària ecològica
|
20
|
gener 2010/abril 2011
|
ECA Empordà
|
Fructicultura 2a edició
|
23
|
gener 2011/octubre 2012
|
IMPEVIC - Santa Coloma de Farners
|
Vaquí de llet
|
28
|
març 2011/juny 2012
|
ECA Alfarràs
|
Fructicultura 1a edició
|
23
|
octubre 2011/febrer 2013
|
Total
|
11
|
248
|
|
Detall dels seminaris d’emprenedoria realitzats:
Seu del seminari
|
Grup
d’emprenedoria
|
Nombre de participants
|
Any de realització
|
ECA Alfarràs
|
Fructicultura 1a edició
|
20
|
2010
|
ECA Empordà
|
Viticultors-celleristes
|
24
|
2010
|
ECA Alfarràs
|
Fructicultura 1a edició
|
16
|
2011
|
ECA les Borges Blanques
|
Olivicultura
|
13
|
2011
|
ECAF Santa Coloma de Farners
|
Viverisme
|
25
|
2011
|
Total
|
5
|
98
|
|