Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Domènec Vila insta els joves emprenedors agraris a innovar i adaptar-se al consumidor

Des de l'any 2006, un total de 248 alumnes han assistit als 11 cursos d'emprenedoria en el sector agrari

query_builder   16 març 2012 13:50

event_note Nota de premsa

Domènec Vila insta els joves emprenedors agraris a innovar i adaptar-se al consumidor

Des de l'any 2006, un total de 248 alumnes han assistit als 11 cursos d'emprenedoria en el sector agrari

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha mantingut avui una trobada-col.loqui amb l’alumnat de la segona edició del curs d’emprenedoria en fructicultura 2012 impartit a Alfarràs.  
 
Aquest curs, que es va iniciar el mes d’octubre de 2011, ha comptat amb 27 alumnes. S’han impartit 280 hores lectives i s’han tractat quatre blocs temàtics: habilitats directives i comunicatives, gestió tecnicoeconòmica i productiva, fructicultura i àmbit de l’empresa i agricultura en grup.
 
En el transcurs de la trobada, Domènec Vila ha incidit en la importància de la innovació, ja que és “una aliada de les persones emprenedores, un instrument per dur a terme iniciatives i un motor de canvi”. Segons el director general la innovació ha d’anar lligada a la formació, ja que “sense aquesta altra matèria primera, la del coneixement, no podríem parlar de creixement”.
 
Segons Vila, la finalitat última és la professionalització, que els membres del sector agrari català tinguin al seu abast aquelles eines i instruments que permetin millorar la gestió de la seva empresa agrària per encarar el futur amb il·lusió i optimisme.  En aquest sentit, Vila ha afirmat que ser emprenedor no és un ofici, sinó una actitud davant la vida.
 
D’altra banda, el director general ha volgut traslladar a l’alumnat un missatge d’optimisme, ja que malgrat les dificultats actuals no s’ha de perdre mai la il·lusió perquè el sector té futur. “Malgrat que l’entorn cada dia és més inestable, no heu de perdre l’entusiasme perquè el futur del camp català depèn de vosaltres, de la vostra capacitat d’adaptar-vos en un entorn canviant i de la vostra capacitat d’introduir noves idees i visions a les explotacions”.
 
Així, Vila a assenyalat que davant els canvis, la formació permet preveure i gestionar; moure’s i saber cap a on es va i ser conscients que les velles creences ja no funcionen. “Hem d’interpretar els nous temps, adaptar-nos a la realitat i confiar que ens en sortirem. El futur és possible més enllà de les dificultats”.
 
El representant del Departament també ha volgut remarcat que un dels beneficis d’aquests cursos d’emprenedoria és la relació que es genera entre els joves, ja que com a futurs empresaris aquests vincles personals els seran útils en el futur perquè els facilitaran la feina i els permetran afrontar millor qüestions relacionades amb el mercat.
 
 
Cursos d’emprenedoria, una aposta ferma del Departament
 
El Departament d’Agricultura ofereix des de l’any 2006 cursos d’emprenedoria relacionats amb diferents àmbits temàtics. Els emprenedors són les persones que fan de la innovació el seu aliat i el seu instrument per dur a terme iniciatives. Per aquest motiu, i perquè el sector agrari necessita emprenedors que siguin motor del canvi, el Departament aposta fermament per potenciar aquesta línia d’actuació.
 
L’objectiu d’aquests cursos és detectar emprenedors, acompanyar-los en la definició del seu projecte, potenciar les seves habilitats i afavorir la seva motivació i implicació en el món agrari. Després dels cursos, s’organitzen seminaris, que són un punt de trobada dels joves que han assistit al curs d’emprenedoria per mantenir el contacte, la cohesió i la resposta a les expectatives que han manifestat en els grups i que no s’han pogut assolir. Es tracta d’una organització de continguts a la demanda.
 
Totes les emprenedories es duen a terme comptant amb l’assessorament i la participació d’entitats i organismes representants del sector.
 
Detall dels cursos d’emprenedoria programats per a l’any 2012
 
Seu de l’emprenedoria
Grup
d’emprenedoria
Nombre de participants
Dates de
realització
ECA Alfarràs
Fructicultura 2a. edició
16
octubre 2011/ març 2013
ECA Empordà
Fructicultura
23
gener 2011/juliol 2012
IMPEVIC - ECA Santa Coloma de Farners
Vaquí de llet
28
març 2011/octubre 2012
ECAF Santa Coloma de Farners
Vaquí de  llet
26
març 2012/gener 2014
Total
4
153
 
 
Detall dels cursos d’emprenedoria realitzats:
 
Seu de l’emprenedoria
Grup
d’emprenedoria
Nombre de participants
Dates de
realització
ECA Tàrrega
Porcicultura (curs pilot)
24
juny 2006/març 2008
ECA Alfarràs
Fructicultura 1a edició
21
març 2008/maig 2009
ECA Empordà
Viticultors-celleristes
19
abril 2008/juny 2009
ECA Mas Bové
Viticultors
21
febrer 2008/juliol2009
ECA Tàrrega
Porcicultura
23
gener 2009/maig 2010
ECA les Borges Blanques
Olivicultura
22
febrer 2009/juny 2010
ECAF Santa Coloma de Farners
Viverisme
24
octubre 2009/desembre 2010
CECA Manresa
Producció agrària ecològica
20
gener 2010/abril 2011
ECA Empordà
Fructicultura 2a edició
23
gener 2011/octubre 2012
IMPEVIC - Santa Coloma de Farners
Vaquí de llet
28
març 2011/juny 2012
ECA Alfarràs
Fructicultura 1a edició
23
octubre 2011/febrer 2013
Total
11
248
 
 
 
Detall dels seminaris d’emprenedoria realitzats:
 
Seu del seminari
Grup
d’emprenedoria
Nombre de participants
Any de realització
ECA Alfarràs
Fructicultura 1a edició
20
2010
ECA Empordà
Viticultors-celleristes
24
2010
ECA Alfarràs
Fructicultura 1a edició
16
2011
ECA les Borges Blanques
Olivicultura
13
2011
ECAF Santa Coloma de Farners
Viverisme
25
2011
Total
5
98