
- Ensenyament oferirà el curs vinent 1.060.028 places escolars de segon cicle d’educació infantil i ensenyament obligatori.
- La preinscripció escolar per al curs 2012-2013 es podrà fer entre el 19 de març i el 30 de març, i es redueix en un mes el temps d’espera per a la matriculació.
- L’oferta del Servei d’Educació de Catalunya significa un increment de 15.519 places més respecte l’oferta del curs passat.
- Es crea una nova escola a Salt, l’Escola Pia, per donar servei a una zona d’especial complexitat.
- El segon cicle d’educació infantil (de 3 a 6 anys) oferirà 262.958 places, 85.265 de les quals són per a P3.
- L’etapa que més creix és la de l’educació primària amb un total de 493.027 places.
- A l’educació secundària obligatòria hi ha una oferta de 304.043 places. D’aquestes, 77.400 són de primer d’ESO.
- Es crearan 6 escoles i 10 instituts nous, s’integraran 6 escoles i 4 escoles no obriran nous grups de P3.
- Enguany alguns municipis modifiquen les seves àrees d’influència.
- Pendent d’aprovació, la consellera ha avançat que el curs és previst que comenci el 12 de setembre a infantil i primària i el 13 a secundària.
El Consorci d’Educació de Barcelona, format pel Departament d’Ensenyament i l’Ajuntament de Barcelona fa una aposta per millorar la distribució de les places destinades a la immigració amb necessitats específiques. Així ho ha anunciat avui la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, durant la presentació de l’oferta de preinscripció educativa per al curs vinent, el curs 2012-2013.
El proper dilluns 19 de març, i fins el 30 del mateix mes, es podrà fer la preinscripció escolar per al proper curs 2012-2013 per a les etapes d’educació infantil de segon cicle, educació primària i educació secundària obligatòria (ESO). El Departament d'Ensenyament oferirà per al curs que ve 1.060.028 places en aquests ensenyaments.
Per aquest curs s’han produït modificacions en les àrees d’influència d’alguns municipis. En el cas de Barcelona s’han ampliat les zones, doblant el nombre de centres de l’àrea d’influència –un mínim de 12 centres- per tal de millorar la possibilitat d’elecció de les famílies.
En aquest municipi, a més, i per primera vegada, es preveu fer ús de la reserva de places per a l’alumnat immigrant amb necessitats educatives específiques. Aquest fet comportarà a P3 una reserva de 345 places als centre públics i de 565 places als concertats per a necessitats educatives específiques. A primer d’ESO, la reserva als centres públics serà de 157 places i de 428 places als centres concertats.
Segons la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, “a través de les polítiques més micro donarem major equilibri a les escoles perquè aconsegueixin una demanda més plural”. Segons Rigau, “passem d’una manera d’actuar sobre totes les escoles a una coresponsabilitat per tal que hi hagi un màxim equilibri possible”.
Alhora, es constituirà al districte de Ciutat Vella una subcomissió de garanties d’admissió per facilitar una escolarització equilibrada de l’alumnat i s’actuarà també en altres zones d’especial complexitat de la ciutat. A més en les zones on no hi ha un alt índex d’immigrants però algunes escoles tenen una forta concentració, també s’afavorirà la redistribució.
També en aquest sentit, el proper curs escolar destaca la creació d’un nou centre a Salt, l’Escola Pia, que obrirà inicialment un grup de P3 en mòduls prefabricats per tal de col·laborar en la redistribució d’alumnat amb necessitats educatives específiques. Segons la titular d’Ensenyament, “això permetrà donar un bon servei als alumnes de zones d’alta complexitat, fet que facilitarà el reequilibri de Salt”.
L’oferta educativa
L’oferta del Servei d’Educació de Catalunya significa un increment de 15.519 places respecte la del curs anterior 2011-2012, quan la xifra va ser de 1.044.509 places.
Del total de places ofertades, 262.958 són d’educació infantil de segon cicle (alumnes de 3 a 6 anys), 493.027 places són d’educació primària, i 304.043 places són d’educació secundària obligatòria (ESO).
L’etapa que més creix en nombre de places és la de l’educació primària, en la qual s’ofereixen 8.059 places més que el curs passat, per donar resposta a les necessitats d’escolarització que s’han produït en els darrers anys. L’important quantitat de places de primària fa preveure en els pròxims anys un ascens a l’ensenyament secundari obligatori, increment que enguany ja s’ha iniciat amb 5.743 places a l’educació secundària obligatòria.
En el cas de l’educació infantil de segon cicle l’increment és de 1.717 places.
La majoria de sol·licituds de preinscripció seran pel primer curs de l’educació infantil de segon cicle (P3), que és quan els nens i nenes comencen a assistir a les escoles, i el primer curs d’ESO, que és quan inicien els estudis als instituts.
En el cas de P3, aquest any l’oferta és de 85.265 places, 2.088 places menys que l’any anterior, fet que evidencia un canvi de tendència en la natalitat respecte els darrers anys. Els centres d’educació catalans ofereixen 82.825 places de primer de primària i 77.400 places de primer d’ESO per al curs 2012-2013.
La preinscripció finalitzarà el proper 30 de març. La matriculació es realitzarà del 4 al 8 de juny per als alumnes d’infantil, primària i primer d’ESO i entre el 25 i el 29 de juny per als de segon, tercer i quart d’ESO. Aquest any, a causa de la implantació dels exàmens de setembre, hi ha un període extraordinari de matriculació per a l’alumnat pendent d’aquestes proves entre el 7 i el 13 de setembre.
D’altra banda, s’ha reduït el termini entre la preinscripció i les dates de matriculació dels alumnes en un mes.
Canvis en el mapa de centres educatius
El proper curs escolar es crearan 16 centres educatius nous, 6 seran escoles i 10 seran instituts. Els nous centres educatius són:
- Escola Sant Boi de Llobregat
- Escola de Banyoles
- Escola de Lloret
- Escola de Raïmat
- Escola Sant Llàtzer a Tortosa
- Escola Pia de Salt
- Institut de Castelldefels
- Secció d’Institut de Martorell
- Institut de Viladecans
- Secció d’Institut de Roquetes II a Sant Pere de Ribes
- Secció d’Institut de Sant Joan de Vilatorrada
- Secció d’Institut El Bruc a Riells i Viabrea
- Institut Castell dels Templers a Lleida
- Secció d’Institut de Parets
- Institut de Tecnificació a Amposta
- Institut de Can Roca a Terrassa
Els canvis demogràfics en molts municipis també han comportat una racionalització del mapa dels centres educatius. En alguns indrets els creixements no han estat suficients per mantenir els equipaments previstos, i el proper curs es produirà integració entre les següents escoles:
- L’escola Esparraguera II s’integra a l’escola Montserrat (Esparraguera)
- L’escola Els Pins s’integra a l’escola El Circell (Olèrdola)
- L’escola Els Còdols s’integra a l’escola Marta Mata (El Vendrell)
- L’escola Abril s’integra a l’escola La Canonja (La Canonja)
- L’escola Reus XXI s’integra a l’escola Isabel de Besora (Reus)
- L’escola Olga Xirinacs s’integra a l’escola Tarragona (Tarragona)
La manca d’alumnat de P3 a causa de la baixada demogràfica suposarà que no s’obri la matriculació en aquest curs als següents centres:
- Escola Pasifae (Vilanova i la Geltrú)
- Escola Miquel Longaron (Mollet)
- Escola La Muñeira (Badia del Vallès)
- Escola Can Periquet (Palau-solità i Plegamans)
Resta d’ensenyaments
Les dates de preinscripció per als estudis que no siguin de segon cicle d’educació infantil o d’educació obligatòria s’han previst en altres dates que es poden veure en el dossier adjunt.
D’altra banda la consellera Rigau ha avançat que, pendent de la tramitació definitiva, el curs escolar vinent començarà el pròxim 12 de setembre per a infantil i primària i el 13 per a secundària.
16 de març de 2012
3