Esport

El Govern crea un grup de treball per impulsar el Pla d'Esport Universitari Català

· L'objectiu és promoure l'activitat física entre el jovent més enllà dels 18 anys i combatre el sedentarisme

query_builder   23 febrer 2012 14:16

event_note Nota de premsa

El Govern crea un grup de treball per impulsar el Pla d'Esport Universitari Català

· L'objectiu és promoure l'activitat física entre el jovent més enllà dels 18 anys i combatre el sedentarisme

El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, ha presidit avui, acompanyat del secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Claudi Alsina, la primera reunió del grup de treball creat pel Govern de la Generalitat per posar les bases d’un Pla d’Esport Universitari Català amb la implicació de les universitats dels país. Aquest Pla, que dóna continuïtat al Pla Català d’Esport a l’Escola, vol promoure l’activitat física entre el jovent més enllà dels 18 anys i combatre el sedentarisme.
sge
Foto: Jordi López
La reunió, que ha tingut lloc al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, ha comptat amb la presència de més de 20 representants de diverses àrees de les universitats catalanes, integrats en aquest grup de treball, a banda del director del Consell Català de l’Esport, Albert Marco, i el subdirector general d’Activitats Esportives i Infraestructures del Consell Català de l’Esport, Oriol Marcé.  
 
Segons Ivan Tibau, el Pla d’Esport Universitari Català pretén ”complir l’objectiu del Govern que es faci més esport a les universitats catalanes” i integrar l’esport universitari en el conjunt del sistema esportiu català, facilitant a la comunitat universitària la possibilitat de realitzar pràctica d'activitats físiques i esportives tant de competició com de lleure. Un segon objectiu és garantir una educació integral d’aquest jovent a partir dels 18 anys, gràcies a la millora d’hàbits quotidians, regulars i saludables i a la transmissió de valors educatius en el transcurs de la seva formació.
 
El Pla vol ser la continuació del Pla Català d’Esport a l’Escola, impulsat pel Govern el 2005 per incrementar la participació dels infants i joves (dels 6 als 18 anys) en activitats físiques i esportives en horari no lectiu en el propi centre educatiu. Actualment, el 80 per cent dels centres de secundària i el 50 per cent dels de primària catalans formen part d’aquesta iniciativa.
 
Tal com s’ha posat de relleu en la reunió d’aquest matí, el grup de treball s’encarregarà d’analitzar la situació actual i les inquietuds sobre l’esport universitari i coordinarà les accions dels agents implicats dins del Pla, així com fer propostes de millora. El director del Consell Català de l’Esport ha explicat que el desenvolupament del Pla d’Esport Universitari Català “fa necessària la coordinació i la suma d’esforços entre totes les parts”, és a dir, la Secretaria General de l’Esport, responsable de la promoció de l’esport a Catalunya; el CIC, l’òrgan de coordinació del sistema universitari de Catalunya que integra representants de totes les universitats, depenent de la Secretaria d'Universitats i Recerca del Departament d'Economia i Coneixement; així com les pròpies universitats catalanes públiques i privades i els respectius serveis d’esports, i els clubs esportius universitaris o vinculats.
 
Catalunya compta actualment amb 71 entitats esportives vinculades a alguna universitat i 114 espais esportius gestionats per les 12 universitats amb serveis d’esports: Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat de Lleida, Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Girona, Universitat Rovira i Virgili, Universitat Ramon Llull, Universitat Oberta de Catalunya, Universitat de Vic, Universitat Internacional de Catalunya i Universitat Abat Oliva CEU.
 
Una part de la reunió del grup de treball s’ha centrat a conèixer el contingut de  la tesi doctoral d’Anna Requesens, doctora en Ciències Econòmiques i Empresarials, que sota el títol ‘Els serveis d’esports de les universitats. El cas de Catalunya 2002-2007’ il·lustra l’organització i la gestió econòmica d’aquests departaments i ofereix una radiografia sobre la realitat de la pràctica esportiva als centres universitaris del país.
 
 

1  

Imatges

Fotografia de la reunió (Autor: Jordi López)

Fotografia de la reunió (Autor: Jordi López) 606