Les universitats catalanes i el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat, a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca, estaran presents al Saló de l’Ensenyament que es farà del 21 al 25 de març. Amb el lema ‘Tria bé, formació és futur’, es vol transmetre la importància de la formació universitària per contribuir a la cultura i al coneixement, per fer avançar la ciència i per ser motor econòmic del nostre país.
 
En aquesta edició del Saló, el Departament estrenarà el nou portal itinerariuniversitari.gencat.cat, amb informació exhaustiva dels 10 passos a seguir per accedir a la universitat.
 
L’estand del Departament d’Economia i Coneixement
 
El Departament d’Economia i Coneixement participa al Saló amb dos espais que ocupen conjuntament 600 m2, distribuïts entre el sector d’ensenyaments universitaris i un espai dedicat a la ciència ‘EspaiCiència’.
 
·         Espai del Consell Interuniversitari de Catalunya
 
Les universitats catalanes ofereixen un ampli ventall d’ensenyaments, que inclouen a l’entorn de 1.000 títols universitaris oficials, pertanyents a les diferents branques de coneixement: arts i humanitats, ciències, ciències de la salut, ciències socials i jurídiques i enginyeria i arquitectura. Per al curs 2012-2013, el sistema universitari de Catalunya oferirà un total de 461 estudis universitaris oficials de grau.
 
Tota aquesta informació es trobarà a l’estand del Consell Interuniversitari de Catalunya, on hi haurà personal especialitzat per informar i orientar els visitants sobre el sistema universitari, l’accés a la universitat i les beques i ajuts universitaris. Els estudiants tindran a la seva disposició informació i orientació sobre l’accés i l’admissió a la universitat. A l’estudiant se li oferirà informació de caràcter acadèmic i professional dels estudis de grau i màster universitari amb l’objectiu de facilitar el coneixement i l’elecció dels estudis universitaris Aquesta informació està destinada principalment als estudiants de secundària però també és molt útil per altres col·lectius com ara els universitaris o els professionals de l’ensenyament.
 
El visitant podrà consultar de cada estudi, entre d’altres: objectius, competències que es desenvolupen, universitats que l’imparteixen, requisits d’accés, àmbits de treball, sortides professionals i nombre de places que s’ofereixen.
 
L’estand està dissenyat amb un itinerari universitari que també disposarà d’un recorregut virtual al nou portal itinerariuniversitari.gencat.cat. Els estudiants es podran informar de les 10 passes a seguir per accedir a la universitat. En aquest itinerari el Govern de la Generalitat posa a l’abast del visitant diferents eines per guiar-lo i orientar-lo en rel procés de l’accés a la universitat. L’itinerari està dissenyat seguint aquests 10 passos:
 
1.    Què i perquè estudiar a les universitats catalanes. Aquest portal, redissenyat per fer-lo més accessible i oferir millor informació, mostra els quasi 1.000 títols universitaris oficials.
 
2.    Accesnet. A través d’aquest portal els estudiants podran informar-se i formalitzar la seva matrícula a les PAU.
 
3.    Posa’t a prova. És el ‘brain training’ de les PAU on els estudiants podran autoexaminar-se amb més de 2.500 preguntes de 23 matèries diferents.
 
4.    Models d’exàmens anteriors. En aquest espai els alumnes podran accedir a tots els exàmens que s’han fet a les PAU en anys anteriors.
 
5.    Accesnet. En aquest portal els estudiants podran fer la preinscripció a les universitats públiques catalanes.
 
6.    Assignació de places. Els estudiants podran informar-se sobre l’assignació de places.
 
7.    Beques. En aquest espai els estudiants podran informar-se sobre les beques Equitat i Excel·lència Acadèmica, el primer fons propi català de beques.
 
8.    Mobint. Els estudiants podran rebre informació sobre els ajuts per a programes de mobilitat.
 
9.    AGAUR. En aquest espai s’ofereix tota la informació sobre beques i ajuts.
 
10.  Informació. Els estudiants podran resoldre tots els dubtes i informar-se de tots els punts d’atenció, informació i xarxes socials sobre universitats.
 
 
·         EspaiCiència
 
Per la seva banda, l’EspaiCiència de la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca i el Govern de la Generalitat mostrarà l’activitat científica i la innovació tecnològica que es porta a terme a Catalunya d’una manera pràctica, atractiva i molt propera al jovent. En aquest espai del Saló de l’Ensenyament participen 15 universitats, centres de recerca i tecnològics i d’altres institucions catalanes vinculades a la ciència. L’EspaiCiència, destinat als joves de 15 a 18 anys, oferirà desenes d’experiments científics. Enguany s’estrena un nou joc científic interactiu ‘CodiCiència’ per a smartphones basat en codis QR.
 
El ‘CodiCiència’ planteja un repte científic consistent a respondre des d’un smartphone a una pregunta sobre cada estand de l’EspaiCiència, mitjançant codis QR. Els visitants també podran tornar a fer servir el passaport científic, un petit carnet que segellen els diferents expositors als visitants un cop completades i superades determinades proves.
 
Accedir als darrers desenvolupaments de la robòtica manejant minirobots in situ, esbrinar com es produeix un terratrèmol, fabricar plàstics en directe, tastar experiències de realitat virtual, emular els informàtics que lluiten contra els hackers, fer servir un ‘nas electrònic’ desenvolupat amb nanotecnologia per entendre com processem les olors o imprimir objectes en 3D són algunes de les experiències interactives de les quals podran gaudir els visitants.
 
Trobareu més informació del contingut de l’EspaiCiència al document annex.
 
* El portal itinerariuniversitari.gencat.cat s’activarà el mateix dimecres coincidint amb la inauguració del Saló de l’Ensenyament.

6  

Fitxers adjunts

Comunicat Saló Ensenyament

Comunicat Saló Ensenyament
PDF | 68

Annex contingut Espai Ciència

Annex contingut Espai Ciència
PDF | 196

Itinerari universitari

Itinerari universitari
JPG | 344

Posat' a prova

Posat' a prova
JPG | 219

Tria bé, formació és futur.

Tria bé, formació és futur.
JPG | 157

Posa't a prova smartphone

Posa't a prova smartphone
JPG | 1055